Naslovna    Vesti    Skijališta    Spajaju se Cervinia i Monterosa
24

sep

2021

Spajaju se Cervinia i Monterosa

Pošto su Zermatt i Cervinia već povezani, tako bi se dobila jedna od najvećih ski regija u Evropi.

Evropa bi u dogledno vreme mogla da dobije još jedno ogromno skijalište. Švajcarski Zermatt je već povezan sa Cerviniom u Italiji, a sada su iskrsli novi planovi po kojima bi Cervinia trebalo da se poveže s obližnjom regijom Monterosa, koja obuhvata pet skijališta.

Tako bi nastala jedinstvena skijaška regija sa oko 530 kilometara raznih staza. Francuske Tri doline raspolažu sa oko 600 kilometara, dok Les Portes du Soleil, koji obuhvata Francusku i Švajcarsku, može da se pohvali sa čak 650 kilometara.

Kako tvrde italijanski mediji, prvi planovi su već zaživeli, a obezbeđene su i neke potrebne dozvole. Ski lift koji će povezivati Monterosu i Cerviniju biće dug oko osam kilometara, a njegova izgradnja koštaće 65 miliona evra. Ovo će biti veoma značajno za dva poznata skijališta kao što su Zermatt i Cervinia, ali će takođe doneti dobrobit nešto manje popularnim centrima kao što su Champoluc, Gressoney i Alagna u Monterosi.  

Putovanje novim ski liftom biće spektakularno jer je pogled na pojedinim deonicama fantastičan. Zermatt je već dao punu podršku projektu. Cervinia i Zermatt povezeni su dugo i izvaredno se nadopunjuju, jer se radi o različitim tipovima skijališta. Kada je sezone na vrhuncu, dnevno iz jednog u drugo skijalište pređe oko 3.000 ljudi. Međutim, planovi su za spajanje Cervinie i Monterose su još "na papiru" i konačan odgovor italijanskih vlasti očekuje se krajem godine.

Reportažu sa letnjeg skijanja u Cerviniji, koju je uradila ekipa našeg magazina, možete da pročitate OVDE.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar