Naslovna    Vesti    Skijališta    Pregled otvorenih skijališta u Evropi
11

maj

2012

Pregled otvorenih skijališta u Evropi

Nakon jedne od najdužih zima sa obiljem snežnih padavina, došlo je vreme da se razmišlja i o letnjem skijanju. Donosimo vam pregled trenutno otvorenih skijališta u Evropi.

Austrija:

U Austriji je otvoreno 6 skijališta od kojih najviše mogućnosti za skijanje ima Hintertux. Na ovom glečeru je otvoreno čak 14 žičara i oko 50km staza a skijanje je moguće sa 3250m sve do 2100m. Trenutno na vrhu ima 375cm snega tako da je sigurno da će ovo skijalište raditi tokom čitave letnje sezone bez prekida.

Što se tiče nama najbližeg glečera Mölltaler-a, otvoreno je 7 od 9 žičara, visina snega je između 130-370cm tako da i on trenutno pruža odlične mogućnosti za skijanje. Međutim, ovo skijalište će raditi još samo ovog vikenda nakon čega će biti na remontu sve do druge polovine juna.

Već tradicionalno glečer sa najviše snega je Dachtein koji ga ima čak 520cm. Ova letnja destinacija se ne može pohvaliti velikim brojem staza ali zato ima svog aduta. Naime, ovde se nalazi jedan od najveći letnjih snowparkova pa je zato nezaobilazna destinacija za sve ljubitelje freestyle skijanja i bordanja. I ovaj glečer će, kao i Hintertux, raditi cele letnje sezone.

Kada je Stubai Gletscher u pitanju, on ima 400cm snega uz otvorenih 10 žičara i 13 staza. Skijanje će ovde biti moguće sve do 17. juna. Nakon toga će biti zatvoren do polovine septembra kada će ponovo biti ugostiti sve zainteresovane skijaše i bordere.

Na Kaunertalu je otvoreno 6 liftova i 12 staza a visina snega na vrhu iznosi 187cm. Sezona će ovde trajati do 10. juna a ponovno otvaranje je planirano za kraj septembra.

Omiljeni glečer među skijašima sa ovih prostora je svakako Kaprun koji trenutno beleži visinu snega od 240cm. U pogonu je 13 liftova koji opslužuju 30ak km staza a zatvaranje je planirano za 22.jul kada će početi remont. Ponovno otvaranje glečera se planira početkom oktobra 2012.

Francuska:

U Francuskoj trenutno nema otvorenih skijališta. Tokom leta će u funkciji biti glečer Grande Motte iznad Tignes-a u periodu od 22.juna do kraja avgusta a skijanje će biti moguće između 3000-3456m. Nedelju dana pre njega je planirano otvaranje Les Deux Alpes-a, on će raditi od 16.juna do 30.avgusta. Ovaj glečer koji ima najveći letnji snowpark u Evropi trenutno beleži 280cm snega tako da je moguće da će na početku letnje sezone raditi staze od 2600-3600m. Inače, radno vreme skijališta na oba ova glečera će biti 07:15h-13h.

Italija:

U pogonu su tri skijališta, od toga su čak dva “neglečerska”. Livigno će biti otvoren još ovog vikenda, ski pass je besplatan od 2.maja a otvorene su četiri staze: Carosello 1 i 2, Val Federia i Lac Salin. U Cortini d’Ampezzo je otvoreno pet liftova i ima oko 70cm snega dok je jedini trenutno otvoren glečer Presena iznad Passo Tonale-a gde rade tri staze. Otvaranje još dva italijanska glečera, Passo Stelvia, koji inače radi samo tokom letnje sezone, i Val Senalesa, zakazano je polovinom juna.

Švajcarska:

Trenutno rade dva skijališta a najbolji uslovi vladaju na Zermattu. Na ovom najvišem skijalištu u Evropi, trenutno radi 5 liftova i 27km staza a ovaj glečer će raditi tokom čitave letnje sezone. Pored njega, otvoren je još i Glacier 3000 gde rade 3 žičare a visina snega je između 90 i 330cm. Inače ovde je moguće skijanje samo vikendom i to do 27.maja kada se ovaj ski centar konačno zatvara do sledeće sezone. Tokom leta, pored pomenutog Zermatta, biće u funkciji još i Saas Fee.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar