Naslovna    Vesti    Ski Oprema    Elan ide u stečaj?
26

avg

2014

Elan ide u stečaj?

Evropska unija insistira da Slovenije naplati dug od deset miliona evra što bi poznatu kompaniju odvelo u stečaj.

Poznati proizvođač sportske opreme, a pre svega opreme za zimske sportove Elan nalazi se pred stečajem. Evropska komisija zatražila je da Slovenija pokrene stečaj kompanije iz Begunja, a razlog je realizacija naplate deset miliona evra duga.

Država je taj iznos morala da naplati još krajem prošle godine, a kako se to nije dogodilo, pa se sada ocenjje da je stečaj jedino rešenje. Ministarstvo finansija Slovenije još nije komentarisalo zahtev Brisela, koji je stigao pre nedelju dana, a resorni ministar Uroš Cufer o tome nije obavestio ključne aktere u državi.

U Sloveniji država ima vlasnički udeo u petnaeset preduzeća, a među njima je i Elan. Privatizacija ove kompanije je u zastoju iako je konkurs sproveden, jer Evropska unija nije prihvatila predviđeni model pa se nije pojavio investitor koji bi mogao da obezbedi sredstva za dug.

Mediji ocenjuju da Brisel insistiranjem da država naplati dug od Elana zapravo "trenira strogoću" i testira mere koje bi trebalo da se primene i na nekim mnogo uticajnijim članicama Evropske unije. S druge strane, pojavila se i informacija da je odluku isforsirao lobi pod uticajem austrijsko-švajcarskie kompanije Cameva, koja je ranije bila zainteresovana za kupovinu Elana, od čega je kasnije odustala.

Foto: delo.si

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar