Naslovna    Vesti    Ostalo    Papina ski jakna postaće sveta relikvija
23

jul

2013

Papina ski jakna postaće sveta relikvija

Papa Karol Józef Wojtyła, koji će uskoro biti proglašen svecem, bio strastveni skijaš.

Papa Karol Józef Wojtyła, odnosno Jovan Pavle II ili Ivan Pavao II, u oktobru će najverovatnije postati svetac, a malo ko zna da je pokojni Poljak bio strastveni skijaš. Jedna od njegovih skijaških jakni izložena je u školi u Tenesiju, SAD koja nosi njegovo ime - Pope John Paul II Highschool.

Ova jakna će, kada Wojtyla bude proklamovan u sveca, postati sveta relikvija druge klase. U relikvije prve klase spada, na primer, čuperak kose, dok su relikvije druge klase stvari koje je svetac posedovao. Neki veruju da moilitva u blizini relikvija doprinosi zbližavanju sa svecem.

Karol Józef Wojtyła je pre nego što je postao papa, dok je bio bišop u Krakovu, često išao na skijanje u najveći poljski ski centar Zakopane. U tom mestu još čuvaju njegove kožne cipele za skijanje. Kada je inaugurisan u Vatikanu, jedna u njegovih prvih rečenica je glasila:

- Skijaću opet, čim mi to dozvole.

Bio je skroman čovek, koji je umeo da kaže da je jedina vrednost koju je posedovao "par Head skija". Papa je u mladosti bio takoreći zavisnik od adrenalina. Bavio se kajakaom, skijanjem i planinaranjem, a opisuju ga kao veoma hrabrog skijaša, koji se nije plašio ni najstrmijih staza. Zato i ne čudi što je imao nadimak "Tatarski hazarder".

Omiljena ruta bila mu je staza sa vrha Kasprowy Wierch iznad Zakopana, gde jedan pogrešan zaokret može biti koban.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar