Naslovna    Vesti    Ostalo    Devet planinara poginulo u Chamonixu, povređen Srbin
12

jul

2012

Devet planinara poginulo u Chamonixu, povređen Srbin

Planinar Miloš Janković je povređen, devet osoba je poginulo, a četvoro je nestalo kada se lavina obrušila na planinarsku ekspediciju.

Srpski planinar Miloš Janković (32) je povređen, devet osoba je poginulo, a četvoro nestalo kada se lavina obrušila na planinarsku ekspediciju u poznatom francuskom centru Chamonix.

Grupa od 28 planinara iz Srbije, Španije, Švajcarske i Velike Britanije pokušavala je da osvoji vrh Mont Blanc, a u trenutku kada se na njih obrušila lavina prelazili su vrh Mont Maudit (Ukleti vrh), koji se nalazi na 4.465 metara nadmorske visine. Mont Maudit važi za jednu od najtežih deonica na maršuti ka najvišem vrhu Evrope.

Porodica Miloša Jankovića, planinara iz Niša, još ne zna šta se desilo u Chamonixu i nema kontakt sa ambasadom Srbije u Francuskoj. U niškom planinarskom klubu Železničar, čiji je Miloš član, kažu da se radi o obučenom planinaru koji je samostalno odlučio da se pridruži ekspediciji koja je želela da se popne na Mont Blanc.

Spasilačke službe ulažu krajnje napore da pronađu nestale, a za sada se zna da je poginulo troje Britanaca, dvoje planinara iz Švajcarske, dvoje iz Nemačke i dvoje iz Španije. Većina planinara iz grupe bili su međusobno vezani, što je dodatno iskomplikovalo situaciju.

Ovo je najteža planinarska nesreća u Francuskoj u poslednjoj deceniji.

Pogledajte izveštaj BBC:

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar