Naslovna    Vesti    Ostalo    Tužna priča zlatnog spustaša sa ZOI Sarajevo 1984. (VIDEO)
03

apr

2015

Tužna priča zlatnog spustaša sa ZOI Sarajevo 1984. (VIDEO)

Bill Jonhson, prvi Amerikanac koji je osvojio zlatnu olimpijsku medalju, leži nepokretan u centru za negu.

Život se okrutno poigrao s Billom Jonhsonom, jednim od najboljih američkih spustaša svih vremena. Čovek koji je 1984. godine na Olimpijskom igrama u Sarajevu postao prvi Amerikanac koji je osvojio olimpijsko zlato, danas leži nepokretan u centru za negu Gresham u saveznoj državi Oregon.

Bill ne može da pokreće ruke i noge, jedva govori, a dane provodi gledajući omiljene televizijske programe. Mišići njegove leve noge bez ikakve najave prouzrokuju veoma bolne spazmove.

- Iz dana u dan mu je sve gore. On je zamrznut u svom telu, to je tako tužno - kaže majka nekadašnjeg skijaša D. B. Jonhson.

Sve je počelo 2001. godine, kada je Bill u 40. godini odlučio da se vrati takmičarskom skijanju i pokuša da uđe u američki ski tim kako bi učestvovao na Zimskim olimpijskim igrama u Salt Lake Cityju 2002. Međutim, na jednom treningu je doživeo strahovit pad i pretrpeo ozbiljna oštećenje mozga. Iz memorije su mu izbrisana sećanja iz poslednjih deset godina i ponovo je morao da uči kako da hoda i govori. Tek što se njegovo stanje poboljšalo, 2005. godine infakt ga je potpuno pokosio i bacio u bolnički krevet. Pre dve godine napala ga je i infekcija, a posle izvesnog vremena, umoran od svega, odbio je dalje tretmane očekujući da će doživeti smrtonosni infarkt.

Kakvu-takvu radost mu donosi posmatranje trka Svetskog kupa u skijanju, a veliki je fan Bodea Millera. U ponedeljak mu je bio 55. rođendan, a američki reprezentativci Steven Nyman i Marco Sullivan obradovali su ga video čestitkom. Takođe, ski tim SAD na svojoj Facebook stranici postavio snimak sjajne Jonhsonove vožnje sa Bjelašnice 1984. Sve ovo bar za kratak period izvuklo je osmeh na lice legendarnog spustaša.

 

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar