Naslovna    Blog    Skijališta    Najduže ski staze u Alpima
30

avg

2012

Marija Sekulović

Najduže ski staze u Alpima

Predstavljamo Vam neke od najdužih staza u Alpima.

Alpe d’Huez, Francuska

Sarenne, crna staza duga 16 km

Staza Sarenne se prostire od vrha Pic Blanc na 3,300 m nadmorske visine, do mesta Alpe d’Huez na visini od 1860 m. Sastoji se iz dva dela: strmog u početku koji je često prekriven hupserima i dugačkog ravnog dela koji se spušta u dolinu. Sarenne je prvenstveno crna staza, ali nešto slabiji skijaši mogu da izbegnu strmi deo na vrhu ukoliko krenu da se spuštaju sa žice Marmottes 3.

Ischgl, Austrija

Eleven, 11 km duga crna staza

Kako joj samo ime kaže, staza Eleven je duga 11 km i počinje sa vrha Greitspitze na visini od 2,872 m. Spušta se do samog mesta Ischgl na visini od 1,400 metara. Prvi deo staze je crn, dok je ostatak crvene kategorizacije. Do ove staze se stiže na nekoliko načina: novom žicom Lange Wand, liftom Greitspitz ili planinskim vozom Greitspitz.

Les Arcs, Francuska

Aguillle Rouge, 8 km duga crno/crvena staza

Do ove staze se stiže gondolom koja vodi do najvišeg vrha u ski centru, Aguille Rouge (Crvena igla) na 3,226 m nadmorske visine. Na ovom mestu počinje ski staza koja se spušta do sela Villaroger na visini od 1,200 metara. Staza je poznata po svojoj dužini ali i visinskoj razlici (preko 2,000 metara). Označena je kao crna staza, a posle nešto više od trećine puta na dole prelazi u crvenu, mada je i dalje vrlo zahtevna. Najbolje je skijati ovu stazu rano ujutru jer se redovi na gondoli stvaraju brzo, tako da tokom dana na stazi zna da bude prilična gužva. Staza je poznata po odličnom kvalitetu snega tokom cele zime, s obzirom da se gornji deo nalazi na visini od preko 3,000 metara dok je dornje parče na severnoj strani što garantuje dobre snežne uslove.

Cervinia, Italija

Crvena staza duga 20 km

Ova staza kombinuje skijanje u dve alpske zemlje, jer počinje na Klein Matterhornu u Švajcarskoj na visini od 3,883 metra. Od vrha najviše gondole u Evropi vodi crvena staza koja se završava na italijanskoj strani u mestu Valtournenche, pored Cervinie, na visini od 1,542 metra. Sa Klein Matterhorna moguće je spustiti se i u Zermatt sa švajcarske strane, stazom dugom 13 km. Kojom god stranom da krenu, skijaši se susreću sa dugačkom i zahtevnom stazom, koja od glečera na vrhu prelazi na nižim delovima u strmi teren prekriven hupserima. Zbog svoje visine, ove staze su stalno prekrivene snegom od kraja novembra do sredine aprila. Za nešto kraću varijantu vredi spustiti se niz stazu Ventina u Cerviniji, koja je dugačka 11,5 km i počinje na Plateau Rosa.

Flaine, Francuska

Plava staza duga 14 km

Staza Cascades je poznata po tome što predstavlja najdužu plavu stazu u Evropi. Počinje na Les Grandes Platieres u Flaine-u na visini od 2,500 metra, a spušta se 1,800 metara visinske razlike, sve do Sixt-a. Poznavaoci kažu da uz put ne treba propustiti restoran Gers na obali jezera, koji predstavlja popularno mesto za sedenje i uživanje u obroku i fantastičnom pogledu. Po silasku u Sixt, za povratak se treba ukrcati na besplatan autobus koji vodi do parkinga u Samoens-u.

Val Cenis, Francuska

10 km duga zelena staza

L’Escargot, najduža zelena staza u Evropi, idealna je za početnike kojima su dosadile bebi staze. Staza počinje na visini od 2,050 metara, a završava se na 1,398 metara. Većim delom ide kroz borovu šumu. Boarderi početnici neće ovde uživati kao skijaši, jer su pojedini delovi staze prilično ravni. 

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar