Naslovna    Blog    Skijališta    Leto u Alpima II – Chamonix
Reportaža
30

jul

2012

Marija Sekulović

Leto u Alpima II – Chamonix

Posle petodnevnog “vojničkog” režima na Zermattu, proveli smo tri opuštena dana u prestonici Alpa, magičnom Chamonixu.

Ne znamo uopšte da li smo u stanju da napišemo objektivnu reportažu o Chamonixu jer je za nas to najlepše mesto na svetu. Bilo da je leto ili zima ovo mitsko mesto uvek pruža poseban doživljaj. Na pomen drugih francuskih ski centara obično se prvo pomisli na ogromno skijaško prostranstvo ali i arhitektonski neukus izražen u tonama betona i hiljadama skučenih apartmana. Ovo drugo nikako ne važi za Chamonix, evropsku prestonicu skijanja i alpinizma, mesto specifično u odnosu na sve ostale francuske, pa i evropske planinske centre.  Ovaj grad jednostavno ima neverovatnu “dušu” i to je uz prelepe pejzaže jedan od glavnih razloga što mu se uvek ponovo vraćamo.

Chamonix je svetski poznata destinacija među ljubiteljima planine. Na njegovim ulicama možete čuti jezike iz svih krajeva sveta, a taj kosmopolitski duh je uticao čak i na tradicionalno ne previše ljubazne i pomalo arogantne Francuze koji su ovde mnogo opušteniji i prijatniji. Sve zajedno, turiste i starosedeoce veže isti način razmišljanja, ljubav prema životu i planini, njenim legendama i etici.

Smešten u regiji Haute Savoie, Chamonix leži na nadmorskoj visini od 1,035m nadmorske visine na granici Francuske sa Italijom i Švajcarskom.  Sa obe strane mesta oštro se izdižu visoke planine . Sa jedne strane to su Brevent i Flegere (dve velike ski oblasti u zimskim mesecima), dok sa druge strane krajolikom dominiraju vrh Aiguille du Midi sa svojom čuvenom gondolom, vrhovi Les Drus i naravno “krov” Evrope, Mont Blanc sa svojih 4,810m nadmorske visine. Najviši evropski vrh se vidi iz svih delova Chamonixa i deluje neverovatno blizu i pitomo, gotovo kao brežuljak do kog se može dopešačiti posle par sati hoda.  Impozantan utisak ostavlja i glečer Bossons koji se završava na svega 400 metara iznad mesta.

Stižemo u Chamonix popodne po kišnom vremenu, ali nikakve vremenske prilike ne mogu da poremete utisak oduševljenja. I po kiši, Chamonix je najlepše mesto na svetu. Živahne ulice Chamonixa su prepune sportskih radnji, kompanija planinskih vodiča, restorana, barova i kafića koji su puni danju i noću. Ljubitelji sportske opreme se ovde osećaju kao dete u prodavnici čokolade. Nema te sportske outdoor marke ili rekvizita kojeg ovde nema.

Kada je posle kiše narednog jutra osvanuo dan bez oblaka, ugođaj je bio potpun. Jutro obasjano suncem provodimo ispijajući kafu neposredno pored šumeće reke u centru grada sa pogledom na Mont Blanc i ostatak impresivnog planinskog masiva. Sve deluje kao reklama za Master Card. Neprocenjivo.

Iako smo rešili da se u Chamonixu potpuno opustimo posle napornijeg ritma na Zermattu, nismo mogli baš u potpunosti da lenčarimo. Kako smo već ranije boravili u Chamonixu, rešavamo da ne obilazimo ponovo najčuvenije turističke atrakcije koje smo prethodno videli, pre svega Aiguille du Midi. Mami nas ponovni odlazak na čuvenu “iglu” ali ipak rešavamo da posetimo nedavno otvoreni Glaciorum, interaktivnu postavku o istoriji i razvoju brojnih glečera u regiji Chamonixa koja je smeštena u zgradi pored čuvenog hotela Montenvers, u podnožju najvećeg evropskog glečera Mer de Glace na visini od 1,913 metara.  Do ovog mesta iz Chamonixa ide voz koji je svoje prvo putovanje otpočeo pre više od sto godina, i takođe važi za veliku turističku atrakciju. Rešavamo da pređemo skoro hiljadu metara visinske razlike i da do Glacioruma i Mer de Glace dođemo za promenu peške.  Vozom Montenvers smo se već spuštali pretprošle zime kada smo na njegovoj najvišoj stanici završili spuštanje niz najdužu evropsku off-piste rutu Valle Blanche.

Panoramske žičare, planinski vozovi i ostale turističke atrakcije u Chamonixu u letnjim mesecima su pojedinačno prilično skupe. Odnedavno su ove aktivnosti učinjene dostupnijim uvođenjem Chamonix Multipass-a kojim se kroz jednu kartu po znatno povoljnijoj ceni mogu obići skoro sve znamenitosti. Od ranije je uvedena guest kartica koju dobijaju svi turisti smešteni u Chamonixu, koja im obezbeđuje besplatan prevoz autobusom i vozom kroz celu dolinu Chamonixa dugačku 28 km.

U Chamonixu će se naći za svakoga po nešto - od adrenalinskih zavisnika sa esktremnim prohtevima do običnih ljubitelja planine i sporta. Nema te aktivnosti na otvorenom koja ovde ne postoji. Za obične ljubitelje sporta tu je veliki sportski centar sa zatvorenim i otvorenim bazenom, terenima za fudbal, košarku, odbojku, itd. Ostalima se nude mountain bike, paraglajding, planinarenje, penjanje po stenama, hodanje po glečerima, helihopterske ture po okolnim vrhovima, jahanje konja, rafting, canyoning, golf itd.

Tri dana su prošla za čas, a iako smo imali osećaj da na ovom mestu vreme stoji, ispostavilo se da je prošlo jako brzo. Jedan tekst je malo da opiše lepotu Chamonixa i nabroji sve ono što on ima da ponudi tako da predlažemo da sami posetite i otkrijete ovo čarobno mesto leti ili zimi. Garantujemo da ćete mu se ponovo vraćati. Kao i mi.

CHAMONIX FOTO GALERIJA

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar