Naslovna    Blog    Takmičenja    Pet stvari koje bi trebalo da znate o Svindalu
12

mar

2013

Predrag Gajić

Pet stvari koje bi trebalo da znate o Svindalu

Saznajte zbog čega se jedan od najboljih skijaša današnjice stidi, gde voli da letuje, šta mu je na listi neostvarenih želja...

Aksel Lund Svindal živi sa dubokom, teškom tajnom, tajnom koja ga proganja svakog dana. To je nešto zbog čega ga je sramota, nešto što skriva duboko u sebi, ali je ipak došlo vreme da izađe na videlo...

Aksel Lund Svindal, prvenac Ine Lund i Bjorna Svindala, ponos Norveške, potmak slavnih vikinga koji su su se borili sa oružjem u rukama i skijama na nogama, olimpijski i svetski šampion - pacer je u skijaškom trčanju!!!

Pa šta? - logično je pitanje iz naše pozicije. Zašto bi neko ko je u samom svetkom vrhu alpskog skijanja bio posramljen zato što je loš u nekoj nordijskoj disciplini? Problem je samo u tome što Aksel dolazi iz zemlje u kojoj je skijaško trčanje nacionalni sport, što im je to "u krvi", što već milenijumima praktikuju ovaj način kretanja na snegu.

To je samo jedna od stvari koje verovatno niste znali o njemu, a predstavićemo ih pet. Krenimo redom...

1. Aksela je sramota što je pacer u skijaškom trčanju

 - Ja sam Norvežanin i skijaško trčanje je velika stvar u mojoj zemlji, a nisam stao na te skije od desete godine. Ne posedujem ih, što je velika sramota za nekog ko dolazi iz Norveške. Zapravo, sad sam se setio da sam poslednji put probao da trčim na skijama kada me je Julia (Macuso, njegova devojka - prim.aut.) naterala na to pre tri godine u Norveškoj. Iznajmili smo neke loše skije i recimo da je bilo interesantno.

- Pomalo se stidim što sam loš u tom sportu. Norvežani se rađaju sa skijama na nogama i bazični sport je to, a ne alpske discipline. Sama reč govori da bi Norvežani trebalo da budu odlični u nordijskim disciplinama, a ja...paaaa, ne može se reći da pratim taj trend.

- Zapravo, problem je što nemam vremena, više volim freeski, da se popnem na neki vrh i da se spustim dole. Ako imam priliku, radije ću da uradim to. Stvar je u tome što sam ja takmičar u alpskim disciplinama i što mi je u glavi da treba da se spustim što brže. Valjda zato i ne pokušavam da se bavim ski trčanjem.

2. Akselova omiljena destinacija za letnji odmor je Švedska!

-OK, to je još jedna stvar koju ljudi ne znaju o meni. Možda kao ponosni Norvežanin ne bi trebalo da je otkrijem, ali jedno od mojih omiljenih mesta za odmor je u Švedskoj. Posedujem kuću na obali okeana na zapadnoj obali Švedske, oko dva sata vožnje od Osla, odmah do norveške granice. Moram da kažem, obala je tokom leta neverovatna. Tako da je ta kuća moje omiljeno mesto za odmor leti. Takođe, dovoljno je velika da cela porodica može da se okupi, a i prijatelji ponekad provedu vikend kod mene. Tako da koristim svaku priliku da odem tamo. 

- Radi se o privatnom posedu, kuća je praktično na vodi, imam svoj dok i jahtu. Sjajno mesto za zezanje, uveče pravimo roštilj, preko dana se kupamo, skijamo na vodi, surfujemo...

3. Aksel obožava zdravu hranu

- Pa dobro, volim da se hranim zdravo, ali nisam baš frik po tom pitanju. Nisam, naprimer, vegeterijanac jer zaista volim da pojedam dobar odrezak. Rekao bih da ne bih mogao da živim bez mesa. Mislim, mogao bih kad bih morao, ali sad to ne želim, ha, ha. Kakvog je hrana ukusa kada je stavite u usta je jedna stvar, a kako se osećate kasnije zbog nje, je nešto sasvim drugo. Zaista nemam ništa protiv brze hrane, ali od nje mi je uvek muka. Nisam od onih koji se strogo pridržavaju pravila o zdravoj ishrani, ali zaista vodim računa.

- Zbog toga sam često na meti drugih, posebno me zezaju drugari iz švedskog ski tima. Pre nekoliko godina bili smo na nekom ručku i tu nije bilo mnogo mesa, ali je servirano na tone raznih salata. I ja sam napunio moj tanjir do vrha i još stavio piletinu odozgo. Počeli su da me nazivaju raznim imenima poput "salad boy" i sličnim glupostima. Pitali su me na kakvoj sam to dijeti i da li se spremam za maraton...U stvari, ni oni nisu mnogo drugačiji, naprimer Jansrud je poput mene.


4. Akselova lista neostvarenih želja mnogo je "brza" 

- Moja lista verovatno sadrži mnoge stvari koje bi i drugi uvrstili. Naprimer, letenje mlaznjakom. Zaista bih voleo da budem u kabini lovca presretača. Bilo bi previše da očekujem da letim sam, ali sedenje na mestu kopilota bi me sasvim zadovoljilo. Možda da me puste da upravljam samo malo. Takođe bih voleo da vozim Formulu 1. I to je na mojoj listi. Sve to je jako teško ostvarljivo dok god se profesionalno bavim skijanjem jer naprosto nemam vremena. 

5. Aksel vodi iznenađujuće normalan život za čoveka koji je 300 dana godišnje na putu

- Prilično sam siguran da svi koji me poznaju mogu da kažu da živim normalnim životom, bez obzira na ta luda putovanja koja su vezana za moj posao. Naravno, zbog nedostatka vremena ne mogu da budem baš potpuno normalan. Čak i kada se završi sezona dosta putujem sa svojom devojkom Julijom, koja živi na Havajima. Trudim se da živim normalno i ponosan sam na to. 

- Kaže se da prosečna norveška porodica ima kamp prikolicu negde u planini, dvoje ili troje dece, zlatnog retrivera...To je dobra ideja, sviđa mi se, ali mislim da možeš da budeš normalna osoba i da u isto vreme prolaziš kroz razna životna iskustva. To je ono što pokušavam. Biti normalan za mene ne znači biti dosadan.

Izvor: Fisalpine

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar