Naslovna    Blog    Ski Oprema    Lange - četiri decenije skijaško-modnog fenomena
24

mar

2012

Marija Sekulović

Lange - četiri decenije skijaško-modnog fenomena

Kada je Bob Lange izmislio plastičnu skijašku cipelu davne 1962. znao je da je na dobrom putu da napravi revoluciju u skijaškom sportu. Nije prošlo mnogo vremena a i drugi proizvođači su počeli da prave sopstvene plastične modele, brže bolje pokušavajući da uhvate korak sa novom tehnologijom.

1970. godine pojavio se prvi poster Lange devojke.  Ovaj poster će biti početak nepreglednog niza zgodnih devojaka koje na sebi nose malo toga pored Lange ski cipela. 

Bob Lange, vlasnik kompanije čije je sedište prvo bilo u Koloradu a kasnije premešteno u Italiju, napravio je čudo svojim revolucionarnim novim proizvodom. Ne samo da su njegove cipele bile bolje od svega drugog na tržištu davnih šezdesetih godina, već i danas dizajn koji je razvio Bob Lange ostaje osnova moderne ski cipele. Posetioci ski muzeja u Koloradu mogu da se uvere da se stari modeli Lange cipela ne razlikuju mnogo od današnjih. 

Lange cipele su i dalje dobre, u stvari toliko su dobre da veliki broj vrhunskih skijaša i skijašica bira upravo njih. Ovaj brend ima više takmičara i pobeda u Svetskom kupu od bilo kog drugog proizvođača ski cipela. Ali šta je funkcionalnost bez mode? Šta je moda bez doze seksipila? Inovator kakav je bio, Bob Lange je to vrlo dobro razumeo pa je tako stvoren koncept Lange devojke.

Lange devojke su uvek bile lepe ali u početku su samo neke od njih stvarno i znale da skijaju. Uglavnom su to bile manekenke i glumice koje su na reklamama pozirale oskudno obučene sa Lange cipelama u prvom planu. Jedne sezone laskavu titulu ponela je i Pamela Anderson.

Svake godine kompanija bira novu Lange devojku za tu sezonu. Od početaka sa modelima i glumicama, poslednjih sezona menadžment kompanije se preorijentisao tako da fokus ostane na skijanju pa su počeli da biraju najbolje skijašice iz Svetskog kupa za svoje ambasadore. Titule Lange devojaka prethodnih sezona nosile su Maria Hoefl-Riesch, Manuela Moelgg, Julia Mancuso itd. Najnovija Lange manekenka među vrhunskim skijašicama je mlada Italijanka Federica Brignone

Iako joj je tek 21 godina, iza nje je već zavidan spisak skijaških dostignuća. Već osam puta se pela na podijum u Svetskom kupu, a 2011. je na Svetskom prvenstvu u Garmisch-Partenkirchenu osvojila srebrnu medalju u veleslalomu.

Mlada Italijanka je ovako komentarisala novi prestižni angažman:

- Kada se pojavio prvi poster Lange devojke ja nisam bila ni rođena. Rekla sam sebi ako jednog dana budem nastupala u Svetskom kupu bilo bi super da budem jedna od skijašica koje su izabrane da reklamiraju ovaj brend. Za mene je velika čast da se pojavim na tom posteru posebno kada se zna koje su sve velike skijašice bile Lange devojke pre mene. Sviđa mi se ovaj novi imidž super devojke bez kacige i ski kombinezona. U našem sportu potrebno je dosta hrabrosti i naravno dobra oprema. Ne bih mogla da skijam bez mojih plavih Lange cipela, najlepše su!

 

Pošalji prijatelju

Povezani članci

Nema komentara.

Ostavi komentar