Naslovna    Blog    Ostalo    Kako voziti automobil po snegu?
04

nov

2012

Predrag Gajić

Kako voziti automobil po snegu?

Skijanje.com vam daje nekoliko saveta koji mogu da budu korisni i smanje rizik u teškim uslovima za vožnju

Odmah da razjasnimo, ako baš ne morate, najbolje je da izbegavate vožnju automobilom kada sneg nemilice pada. Ali, tako nešto je gotovo nemoguće, pošto će vas, pre ili kasnije, snežna oluja uhvatiti baš za volanom dok idete ili se vraćate sa zimovanja. Najčešće ćete morati da pokažete vozačko umeće na samoj planini. Zato nekoliko osnovnih stvari o vožnji po takvom vremenu može da smanji rizik od neugodnih situacija i eventualnih nesreća.

  • Kada se temperatura vrti oko “nule” kolovoz je najklizaviji jer tada ima leda, ali i vode koja služi kao neka vrsta lubrikanta, pa je upravljanje i kočenje u takvim uslovima veoma rizično.
  • Sveži sneg može čak i da pomogne kako biste bolje održali pravac kretanja. Snežni kristali su još uvek sveži i oštri, pa gume bolje prijanjaju za podlogu. Utabani sneg, po kome su vozila prešla mnogo puta, je veoma uglačan, klizav i mnogo neprijatniji za vožnju.
  • Rastojanje između vozila mora da bude veće nego kada je u pitanju vožnja po suvom. Ukoliko je rastojanje u normalnim uslovima oko četiri sekunde, po snegu taj interval mora da bude produžen na najmenje šest sekundi. Vozila koja imaju pogon na sva četiri točka nisu izuzeta od ovog pravila. Ona imaju bolja ubrzanja i veću stabilnost na klizavom terenu, ali koče potpuno isttao kao automobili sa pogonom na samo prednjoj ili zadnjoj osovini. Vozači takvih automobila su čsto u zabludi da njihov auto ima kraći zaustavni put.
  • Brzina kretanja mora da bude prilagođena uslovima na drumu. Imajte na umu da brzinu smanjite bar na pola od onoga kako biste vozili da je klovoz suv. Osnovna greška koju prave vozači po klizavom terenu jeste da previše upotrebljavaju volan, koče jače nego što bi trebalo i dodaju gas preko mere. Tako samo pogoršavaju stvari.
  • Ako dođe do klizanja, najbolje je da pokušate postepeno da se vratite na pravac i da to nikako ne pokušavate bilo kakvim naglim pokretima. Pogotovo zaboravite na naglo skretanje uz istovremeno dodavanje gasa. Lagan pritisak na papučicu gasa i kontrolisano pokretanje volana može da donese uspeh. Naravo, podrazumeva se da imate sve četiri zimske gume ili da ste na pogonskim točkovima instalirali lance za sneg.

Pogledajte i ovaj video:

 

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Ostavi komentar