Naslovna    Skijališta    Slovenija    Krvavec

Krvavec

Krvavec
1971 mVrh
521 m
1450 mPočetna stanica
Ukupno km staza: 30
Telekabina
1
Sedesnjica
7
Tanjir
3
5
Plavih
12
Crvenih
5
Crnih

Krvavec je drugo najveće slovenačko skijalište posle Mariborskog Pohorja. Nalazi se u Savinjsko-Kamniškim Alpima, u opštini Cerklje na Gorenjskem, na 25 km od Ljubljane i 17 km od Kranja.  Ovo je skijalište na najmanjoj udaljenosti od nekog međunarodnog aerodroma u Evropi, pošto je ljubljanski aerodrom Brnik udaljen samo 8 km.  

Prethodnih godina u Krvavec se dosta ulagalo, tako da već izvesno vreme ovaj ski centar tradicionalno odnosi pobedu u slovenačkim godišnjim izborima za skijalište godine u različitim kategorijama. Od skijališta za naprednije skijaše Krvavec je postao pristupačan svima. Postao je i popularna letnja destinacija.

Krvavec je od Beograda udaljen oko 560 km. Do njega se stiže autoputem preko Zagreba i Ljubljane. Kada se prođe Ljubljana prati se pravac za Kranj i isključuje se sa autoputa ka naselju Cerklje na Gorenjskem. Kada se prođe kroz naselje ubrzo se dolazi do podnožja gondole koja vodi do početne stanice skijališta. Uz put koji vodi ka polaznoj stanici gondole može se parkirati auto. Tim putem saobraća besplatni ski bus kojim skijaši mogu da se prebace do gondole ukoliko su predaleko parkirali automobil.

 

Skijalište

Skijalište na Krvavcu prostire se od 1450-1971m nadmorske visine. Ukupna dužina skijaških staza iznosi 30 km, od čega je 7km plavih, 15km crvenih i 7 km crnih staza. Što se tiče ski liftova ski centar raspolaže sa jednom gondolom, po jednim šestosedom, četvorosedom i jednosedom, četiri dvoseda i 3 vučnice ukupnog kapaciteta 15.500 skijaša na sat. Oko 95% staza je pokriveno sistemom za veštački sneg. Sezona traje od decembra do kraja aprila, a ski centar garantuje minimum 100 dana snega godišnje.

Skijalište može da se podeli na tri dela. U levom delu oko Plaže nalaze se dva paralelna četvoroseda Njivice 1 i 2, kao i stari dvosed Zvoh kojim se stiže na vrh skijališta. Staza Zvoh je jedna od najlepših na Krvavcu, ali je problem sa žicom kojom se stiže do ove staze to što zna da bude često zatvorena zbog vetra. Inače, jak vetar i magla su čest problem za skijanje na Krvavcu.

Središnji deo skijališta kreće od novog šestoseda kojim se stiža do vrha Krvavca. Pored njega je i stari jednosed koji gotovo da se više ne koristi za skijanje i jedino služi za pristup Domu na Krvavcu. Desno odatle prostire se deo skijališta Kriška Planina. Odatle voze dva tanjira koja opslužuju dve plavo-crvene staze koje su iako odlične, često prazne. Čini se kako ovaj deo skijališta, zbog relativne zabačenosti, često ostaje nepoznat posetiocima ove planine.

Kako su na Krvavcu staze uglavnom strmije, ovo skijalište je važilo kao prikladnije za napredne skijaše. Poslednjih godina dosta se radilo na prilagođavanju skijališta najmlađima i skijašima početnicima. Napravljen je poligon za početnike koji sadrži stazu za decu, pokretnu traku, dečiju vrtešku i brojne igračke. Tu se nalazi škola skijanja i dečiji vrtić. U blizini je i servis i sjajno opremljena ski renta. Ako rešite da na ovom mestu servisirate skije, velika je verovatnoća da će se za njih pobrinuti legenda jugoslovenskog skijanja, Boris Strel.

Krvavec poseduje i stazu sa elektronskim merenjem vremena sa postavljenim veleslalomskim kapijama koja je prilagođena za rekreativne ili profesionalne skijaše svih uzrasta. Za organizovane grupe mogu se organizovati prava skijaška takmičenja.

Krvavec je jedna od baza za slovenačke skijaše takmičare pa se na stazama često mogu sresti brojni klubovi i reprezentativci kako treniraju.

Smeštaj

Za smeštaj postoji nekoliko opcija. Zbog blizine Ljubljane i Kranja veliki broj posetilaca Krvavca se odlučuje da noći u gradu i iskoristi sve njegove prednosti, s obzirom da im ujuru do skijališta treba nepunih pola sata. Povoljna i udobna varijanta za smeštaj su hoteli Park u Ljubljani i Creina u Kranju. Može se iznajmiti i apartman u Cerklju na Gorenjskem ili okolnim naseljima.

Moguće je smestiti se i na samoj planini ali izbor je ograničen. Hotel Raj na delu skijališta Plaža raspolaže kapacitetom od 26 soba. Za planinarsku, jednostavnu varijantu može se noćiti i u Domu na Krvavcu. U delu skijališta Kriška planina postoji nekoliko ugostiteljskih objekata u kojima se nudi i prenoćište, na primet Turistična Kmetija Viženčar.

Za posetioce koji žele da skijanje kombinuju sa wellness tretmanima tu je i banjsko-termalni kompleks Terme Snovik, udaljen od početne stanice gondole na Krvavcu 28km.

Zanimljiva opcija za smeštaj je i Eskimsko selo koje se pravi svake sezone na samom skijalištu ukoliko ima dovoljno snega, tako da ukoliko žele nešto egzotičniji doživljaj posetioci mogu prenoćiti u iglou.

Restorani, barovi, apres ski

Najživlji apres ski je na Plaži gde svira glasna, popularna muzika. Tu se nalaze terase sa ležaljkama i klupama, kao i samouslužni restorani. Pored Plaže, popularna je i nešto manja Brunarica Sonček. Na oba mesta ljudi se dobro zabavljaju na otvorenom uz glasnu muziku i obavezni borovniček. Cene hrane i pića su pristupačne, dosta povoljnije u odnosu na druge alpske zemlje.

Zanimljivo mesto za apres ski je i iglo bar u već pomenutom sezonskom Eskimskom selu.

 

Pošalji prijatelju

Komentari (2)

ostavi komentar
12

dec

2012

18:35  |   Marko [neregistrovani]

Ovo za online booking je lepa novost za Krvavec :)

Preporuka

10

dec

2012

18:52  |   Matjaž [neregistrovani]

A sada imaju i sajt kdje se može rezervirati skijanje in boravak.... siurno naj jeftinije u Sloveniji.....


http://www.rtc-krvavec.si/rtc/online-booking.php

Preporuka

Oceni

Ostavi komentar

Povežimo se