Naslovna    Skijališta    Francuska    Les Deux Alpes

Les Deux Alpes

Les Deux Alpes
3568 mVrh
2218 m
1350 mPočetna stanica
Ukupno km staza: 228
Voz
1
Gondola
1
Telekabina
6
Sedesnjica
21
Tanjir
24
19
Zelenih
42
Plavih
21
Crvenih
11
Crnih

Les Deux Alpes je po nadmorskoj visini najviše skijalište u Francuskoj a treće u Evropi (posle Zermatt-a i Saas Fee-a). Prostire se od 1350m pa sve do 3568m nadmorske visine tako da je kvalitetan sneg zagarantovan čak i u kasno proleće.

Po nama ovaj ski centar spada svakako u top 5 francuskih skijališta i treba ga obavezno posetiti. Takođe treba naglasiti da je Deux Alpes apsolutni broj 1. što se tiče odnosa cene i kvaliteta jer ovde možete doći po ceni ispod 300 evra za 7 dana (prevoz+smeštaj+ski pass) a sama vanpansionska potrošnja nije previše skupa. Tu su i naravno vrhunske staze kojih je za 6 dana skijanja sasvim dovoljno a i nadmorska visina koja garantuje dobar kvalitet snega.

Les Deux Alpes se nalazi u regiji Alpes du Nord i do njega se dolazi na sledeći način: Autoput Beograd-Zagreb-Bregana-Ljubljana-Fernetti-Trst-Milano, neposredno pre ulaska u Torino skrećete desno i pratite putokaze Frejus i Bardonechia. U mestu koje se zove Oulx, isključujete se na poslednjem izlazu i idete levo putem za Montegenevre, San Sicario, Sestrieres, Briancon. U mestu Cesana-Torinese na kružnom toku idete desno za Montegenevre (pravo se ide za Sestrieres i San Sicario) i imate nekih 15ak km uspona do ovog mesta koji predstavlja granicu između Italije i Francuske. Pred ulazak u Montegenevre idete desno u tunel koji predstavlja tranzit ali možete ići i levo ukoliko želite da prođete kroz samo mesto. Posle toga sledi silazak u Briancon, srednjovekovni gradić sa tvrđavom i u njemu se nalazi poslednji supermarket gde se možete snabdeti namirnicama. U Brianconu idete desno i pratite putokaz za Grenoble. Prolazite skijališta Serre Chevallier i La Grave i posle velikog akumulacionog jezera i brane, na raskrsnici skrećete levo za Les 2 Alpes. Pravo se ide za Grenoble i Alpe d'Huez. Posle 15ak serpentina stižete u mesto Les Deux Alpes. Udaljenost od Beograda je 1320km i potrebno je oko 14-16h vožnje.

Skijalište

Zvanično, ukupna dužina staza je 200km (78km lakih, 78km srednjih i 44km teških) mada nam se čini da je realna brojka nešto manja.  Skijalište ima ukupno 59 žičara, od toga 24 ski lifta (sidra i tanjirića), 26 sedešnjica, 8 gondola i telekabina i 1 metro. Samo mesto je smešteno na 1650m i razdvaja skijalište na 2 dela, južni i severni pri čemu je severni deo mnogo veći. Na južnom delu su staze uglavnom crvene i nema tanjirića i sidra već isključivo četvoroseda dok se na severnoj strani nalaze staze svih kategorija. Severnu stranu bih podelio na sledeći način:

Glečer 3568m-2800m, do vrha možete stići sidrom ili vozom (preporučuje se u slučaju jakog vetra), staze su uglavnom plave uz poneku crvenu, široke, odlične za vežbanje tehnike.

Staze 3200m-2100m, najveći deo staza se nalazi u ovom delu skijališta, uglavnom su crvene i crne staze, odlično pripremljene, za nešto zahtevnije skijaše. U ovom delu se nalazi i najveći snowpark u Evropi koji zaista deluje impozantno, raj za freestylere.

Staze 2100m-1650m, ovo je najstrmija padina i na njoj su crne staze za najzahtevnije skijaše. Na sreću početnika i slabijih skijaša, probijena je zelena staza u vidu serpentina kojom se lako mogu spustiti do mesta.

Staze na 1650m, ovo su staze za početnike, uglavnom zelene, dužine 200-300m i nije potreban ski pass.

U svakom slučaju, staze su široke, odlično se uređuju tako da je ovo pravi raj za skijaše i bordere.

Ovaj ski centar ima najveći skijaški glečer po površini u Evropi sa 120ha markiranih staza. Letnja sezona skijanja ovde počinje polovinom juna i traje sve do kraja avgusta. Treba reći da je sneg najkvalitetniji svakako u junu i julu kada ovde možete sresti brojne skijaške reprezentacije kako se pripremaju za narednu sezonu. U zavisnosti od visine snežnog pokrivača, na početku letnje sezone zna da bude otvoren i 'neglečerski' deo skijališta čime se dobija visinska razlika od čak 1000m (2600-3600m), što je svakako impozantna cifra čak i za neke zimske ski centre. Skijašima su na raspolaganju 3 sedešnice, 7 ski liftova, 2 gondole i jedan voz a staze su otvorene od 07:15h - 13h, snowpark (inače najveći u Evropi) do 13:30h. Nakon skijanja, u samom mestu možete naći mnogobrojne zanimljive sadržaje (mountain bike, klizanje, sankanje, streličarstvo, golf, tenis) koji su uključeni u cenu ski pass-a.

Ukoliko posedujete 6-dnevni (ili duži) ski pass, možete besplatno skijati 5 dana u La Grave, 2 dana u Alpe d'Huezu i 1 dan u Serre Chevallier. Ako spadate u napredne skijaše, obavezno posetite La Grave koji je najveći off-piste centar u Evropi, do njega se dolazi ratrakom koji polazi sa vrha glečera Deux Alpes-a. Potrebno je najaviti se na kasi gde se prodaje ski pass a preporučljivo je uzeti i vodiča. Takođe postoji mogućnost odlaska helikopterom na jednodnevno skijanje do obližnjeg Alpe d'Hueza a cena je oko 50 evra (povratna karta). U samom glečeru postoji i ledena pećina tako da preporučujemo da i to obiđete.

Smeštaj

Za razliku od mnogih francuskih skijališta koja su prenatrpana i nema mesta za parkiranje, ovde to nije slučaj. Les Deux Alpes se prostire oko 3km u dužini i po organizaciji više podseća na neko italijansko skijalište. Uglavnom su to apartmanske zgrade ali ima i hotela od 2* pa sve do 5*. Treba pomenuti da su apartmani uglavnom starijeg tipa i ne preterano komforni ali i dalje pristojni. Ukoliko imate "dublji džep", apartmanske zgrade Le Cortina 4* i Goleon 3* su pravi izbor. Postoje 3 linije autobusa ali vam neće biti toliko neophodne jer, gde god da ste smešteni, neće vam trebati više od 5min hoda do prve žičare. U mestu se nalaze veliki marketi (Marche, Spar) gde možete nabaviti sve potrebne namirnice.

Restorani, barovi, apres ski

Les Deux Alpes je jedno od najboljih mesta za apres ski u Francuskoj. Ovde postoji veliki broj barova, diskoteka, restorana a cene nisu toliko visoke u odnosu na druge ski centre u Francuskoj tipa Val Thorens ili Courchevel. Tokom dana 12-16h, sva dešavanja se odvijaju na 2600m u restoranu na međustanici gondole Janri. Posle toga (16-19h) svi se spuštaju u mesto gde se nastavlja žurka, najčešće u Yellow Umbrella baru neposredno pored simulatora lavine. Posle 21h, svi odlaze u Smithy's tavern gde nastupaju uglavnom britanski bendovi a nakon toga sledi diskoteka Avallanche do kasnih jutarnjih sati. Pored ovih mesta, dobra zabava je i u Lava bar-u na trgu Venosc, u blizini pomenute diskoteke. Što se tiče restorana, tu svakako preporučujemo Le Cellier, takođe blizu Venosc trga, domaći specijaliteti su odlični a i cene su veoma pristojne. Ako volite palačinke, obavezno svratite kod Gogo-a u palačinkarnicu koja se nalazi u Avenue de la Muzelle.

  • Odlično uređivanje staza
  • Dobar apres ski provod
  • Glečer za letnje skijanje
  • Nešto starija infrastruktura na južnom delu
  • Slabije obeležavanje staza
 

Pošalji prijatelju

Komentari (1)

ostavi komentar
28

nov

2012

12:08  |   Aco [neregistrovani]

Odlično!


Hvala za iscrpan i informativan opis skijališta.

Preporuka

Oceni

Ostavi komentar