Naslovna    Skijališta    Francuska    Les Trois Vallées

Les Trois Vallées

Les Trois Vallées
3230 mVrh
1930 m
1300 mPočetna stanica
Ukupno km staza: 600
Gondola
8
Telekabina
27
Sedesnjica
38
Tanjir
107
43
Zelenih
129
Plavih
125
Crvenih
33
Crnih

Tri Doline je skijalište u regiji Savoie u Francuskoj, smešteno iznad grada Moutiers, u blizini nacionalnog parka Vanoise i Tarentaise. Kao što sam naziv kaže, područje se izvorno sastoji od tri doline: Saint-Bon, Allues i Belleville. Skijaška regija  je proširena i četvrtom dolinom – Maurienne koja je sa ostatkom Tri Doline povezana preko Orelle-a i Val Thorensa. Najviši vrh u regiji, Aiguille de Peclet, nalazi se na visini od 3562 m. Glečer Peclet su lokalne vlasti učinile još impresivnijim, jer su ga u potpunosti noću osvetlili.

Tri doline čini osam naselja koja su vrlo dobro međusobno povezana: Courchevel, Meribel, Brides-les-Bains, Val Thorens, Les Menuires, St-Martin-de-Belleville i Orelle.  Od 1973. je moguće skijati u međusobno povezanim dolinama koristeći jedan ski pass.

Saint – Bon dolina je pozicionirana najistočnije i čine je četiri mesta koja zajedno formiraju ski centar Courchevel. Courchevel je osnovan 1946. godine i prostire se na nadmorskoj visini od 1300 - 2738m. Čine ga četiri odvojena naselja - Courchevel - Le Praz, Courchevel 1550, Courchevel 1650 i Courchevel 1850. Courchevel – Le Praz je najniže selo u dolini, istovremeno i najstarije. Sa kolekcijom rustičnih zgrada iz 19.veka, Le Praz je mirno mesto sa prijateljskom atmosferom. Iz sela idu dve gondole – jedna do Courchevela 1850, a druga do Loze, iznad LaTanie, odakle se lako stiže do Meribela. Courcehevel 1550 je mirno seoce ispod Courchevela 1850, kroz koje prolazi put koji vodi do istoimenih mesta na većoj visini. Prednost boravka u ovom mestu je mnogo povoljnija cena smeštaja u odnosu na Courchevel 1850, sa kojim Courcehevel 1550 deli ski staze. Courchevel 1650 čini dobru kombinaciju odličnog skijanja, živahnog mesta i nešto razumnijih cena, pa prema mnogima predstavlja najbolju opciju za boravak u ovoj dolini. Courchevel 1850 je najglamurozniji ski centar u Francuskoj i jedna od omiljenih destinacija najbogatijih ljudi sveta. Tamo na skijanje godinama odlazi pariski džet set, a od skora im se pridružuju i bogati Rusi koji na skijanje dolaze svojim privatnim avionima kojima sleću na lokalni aerodrom. Ferrariji parkirani ispred gondole, skijaši obučeni u ski odela najpoznatijih svetskih dizajnera, najekstravagantniji hoteli, restorani i butici čine Courchevel 1850 jednom od najmondenskijih ski destinacija u Evropi. Cene su u skladu sa reputacijom ovog mesta – jedno piće u nekom od barova standardno košta desetak eura.

U srcu tri doline nalazi se dolina Allues koju čini 14 naselja od kojih su skijašima najpoznatija Meribel-Village 1450m, Meribel 1400m i Meribel-Mottaret na 1750m. Razvoj skijanja u ovom kraju promovisao je britanski pukovnik Peter Lindsay, koji je uočio potencijal doline davne 1938. godine. I danas je britanski uticaj prilično jak, veliki broj prodavnica, barova i restorana je u njihovom vlasništvu, a svake zime oko 40% ukupnog broja turista dolazi iz Ujedinjenog Kraljevstva. Naselje Meribel je izgrađeno u tradicionalnom stilu i predstavlja jedno od lepših mesta u najvećoj ski regiji na svetu. Osim mogućnosti skijanja, mesto nudi i razne druge sadržaje. Meribel poseduje veliko klizalište, odličan bazen i veštačku stenu za penjanje. Meribel – Mottaret je manje šarmantan i namenski izgrađen, ali su njegove prednosti veća visina i činjenica da se do svih smeštajnih objekata može doći skijama.

Dolina Belleville je najveća u celoj regiji. Čine je tri ski centra: St-Martin-de-Belleville (1400m), Les Menuires (1850m) i Val Thorens (2300 m) - najviše naseljeno mesto u Evropi. Poput mnogih ski centara koji su građeni šezdesetih godina dvadesetog veka  u francuskim Alpima, tako i Val Thorensu i Les Menuiresu nedostaje prostorno i arhitektonsko planiranje, jer su sve građevine od betona, tako da pre podsećaju na novobeogradske blokove nego na svetski poznate ski centre. St Martin de Belleville se nalazi nekoliko kilometara nizbrdo od Les Menuiresa i po arhitekturi je najtradicionalnije mesto u cele Tri Doline.

Tri Doline su od Beograda udaljene oko 1350 km. Do njih se može stići autoputem od Beograda, preko Zagreba, Ljubljane, Venezie, Udina, Padove, Verone, Brescie, Milana i Torina. Posle Torina, put vodi kroz tunel Frejus, i dalje preko Albertvillea se stiže u neko od mesta u Tri Doline.

Što se tiče avionskog prevoza, najbliži aerodromi su Lion, Chambery i Ženeva, koji se nalaze na manje od tri sata vožnje od Tri Doline.

Skijalište

Tri Doline su najveće skijaško područje na svetu koje se prostire na nadmorskoj visini od 1260m do 3230m. Cela regija ima oko 600 km uređenih staza, od čega je 21% zelenih, 33% plavih, 35% crvenih i 11% crnih staza. Osim toga, postoji i 120 km za skijaško trčanje. Područje  ima 205 ski liftova sa  kapacitetom od 260.000 skijaša na sat,  preko 1.500 snežnih topova, 424 ski patrole i 1.500 ski instruktora. Sa jednim ski passom može se skijati u celoj regiji, a takođe se može kupiti i ski pass za svaku dolinu posebno. Preporučljivo je odabrati jednu dolinu i skijati u njoj tokom celog dana, jer se čestim prelascima iz jedne u drugu dolinu izgubi jako puno vremena s obzirom da je prostranstvo ogromno.

Ski centar Courchevel ima 102 skijaške staze u dužini od 150km, od čega je 25% zelenih, 33% plavih, 32% crvenih i 10% crnih staza.  Staze povezuje 67 ski liftova. Skijalište ima 519 topova za veštački sneg. Courchevel odlikuje jako dobra infrastruktura žičara i savršeno uređene staze. Najviši vrh iznad Courchevela je Aiguille du Fruit (3050m), dok je najviši skijaški vrh Saulire (2738m) i sa njega se može spuštati u dolinu prema Courchevelu ili na drugu stranu ka Meribelu. Ski centar Courchevel će svojom konfiguracijom terena odgovarati svima, od početnika do eksperata.

Ski centar Meribel ima najbolju poziciju jer se nalazi u centru Tri Doline, a prostire se na visini od 1400 do 2952m. Ima 150 km staza od čega je 15% zelenih, 45% plavih, 28% crvenih i 12% crnih. Ski centar raspolaže sa oko 600 topova za veštački sneg. Sistem žičara sa oko 60 ski liftova, važi za ukupno najefikasniji od svih ski centara u Francuskoj. Skijalište je odlično za skijaše srednjeg nivoa znanja, ali je dobro i za eksperte.

Najveća dolina, Belleville nudi dva vrhunska ski centra – Les Menuires i Val Thorens. Les Menuires se nalazi na visini od 1260m – 3230m, i  zajedno sa St Martin de Belleville ima 160 km staza. Od tog broja 10% je zelenih, 37% plavih, 39% crvenih i 14% crnih staza. Ima oko 40 žičara i 354 topa za proizvodnju veštačkog snega. Kao i Meribel, Les Menuires je prevashodno pogodan za skijaše srednjeg nivoa znanja, ali ni početnici ni eksperti neće ostati uskrećeni za dobro skijanje. Drugi poznati ski centar u ovoj dolini, Val Thorens zbog velike visine na kojoj se nalaze mesto i staze nudi najbolje snežne uslove od novembra do kasnog proleća. Mesto se nalazi na 2300m a staze idu do 3230 m nadmorske visine.  Ski centar ima 170 km staza od čega je 12% zelenih, 34% plavih, 46% crvenih i 8% crnih staza. Ski centar ima značajno manji broj topova za veštački sneg u odnosu na ostala mesta u regiji (svega oko 200) što je i razumljivo s obzirom da je jako visoko, tako da potrebe za pravljenjem veštačkog snega i nema previše. Staze u Val Thorensu su uglavnom srednje težine, ali eksperti se neće razočarati jer ski centar nudi fantastične mogućnosti za off piste skijanje.

Smeštaj

Što se tiče smeštaja, izbor je zaista veliki. Turisti prvo treba da izaberu mesto u Tri Doline u kome će provesti odmor. Meribel je možda najbolja opcija jer je mesto lepo a i najbolje je pozicionirano za skijanje, s obzirom da se nalazi u središtu regije. Meribelom dominiraju chaleti koji uglavnom nude dobar kvalitet smeštaja, ali tu je i veliki broj apartmana i dobrih hotela sa tri zvezdice. Smeštaj u Mottaretu je nešto jednostavniji, ali kod njega je više akcenat na ski-in-ski-out principu.

Za smeštaj u Courchevelu ne treba trošiti reči. Najekstravagantniji hoteli rezervisani su za Courchevel 1850. Obični smrtnici prosečnih primanja tamo nemaju šta da traže. Ukoliko ipak žele da budu smešteni u ovoj dolini, moguće je naći povoljnije varijante u nekim od ostala tri istoimena mesta, koja nisu toliko skupa i glamurozna. Najveću ponudu smeštaja i najbolji odnos cena i kvaliteta ima Courchevel 1650. U ovom mestu postoji veliki broj standardnih apartmana, sličnih onima na koje su naši turisti navikli na skijanju u Francuskoj.

Što se tiče smeštaja u Belleville dolini, Les Menuries sa svojim ogromnim smeštajnim kapacitetima je najpovoljnija opcija. Ovo namensko skijaško mesto vrvi od apartmana smeštenih u visokim betonskim zgradama. Što se tiče Val Thorensa, koji je po arhitekturi sličan Les Menuiresu, smeštaj je nešto skuplji, prevashodno zbog prirodnih karakteristika najvišeg naseljenog mesta u Evropi. I ovim mestom dominiraju visoke apartmanske zgrade, ali tu je i veliki broj kvalitetnih hotela.

Restorani, barovi, après – ski

Gastronomska ponuda mesta Meribel je prilično široka. Od restorana sa tradicionalnom savojskom kuhinjom, do picerija i barova – restorana sa brzom hranom (koje prevashodno drže Englezi), naći će se za svakog ponešto. Ima nekoliko dobrih planinskih restorana sa odličnim sunčanim terasama. Adray Telebar (na dnu sedežnice Adret) ima dobru terasu, ukusnu hranu i vrhunsku uslugu. U Mottaretu najbolji restorani se nalaze kod žice Plattieres.

Apres ski je vrlo živ u Meribelu. Od februara nadalje, Le Rond Point je mesto broj 1. za provod posle skijanja. Terasa je uvek prepuna, a skoro svaki dan bend svira uživo. Cactus café je takođe popularan, sa odličnim pivom i prenosom sportskih događaja na velikom ekranu. Taverne je poznat po happy houru i najnižoj ceni za bokal piva. Za večernji provod najpoznatiji su engleski Le Pub i Scotts. Jedan od retkih preostalih francuskih barova u mestu je La Poste. Barovi su otvoreni do 1 ujutru. Dva jedina kluba u mestu su Dicks Tea Bar, dosta skupo mesto koje drže Englezi, i nešto opušteniji Loft u Euro-disco stilu. Rastros je najživlje mesto u Mottaretu, tu su još i Le Zig Zag i Downtown, popularan među meštanima.

Što se tiče Courchevela, u njemu postoje dva restorana sa Michelin zvezdicama, Le Chabichou i La Bateu Ivre, ali oprezno, večera u jednom od njih može ozbiljno da naškodi novčaniku. Nešto razumnije cene imaju restorani Saulire i Genepi. La Cendree nudi sofisticiran italijanski meni. Za one koji traže nešto jeftinije i živahnije, treba svratiti u Café de la Poste ili Le Passage. Petit Savoyard je dobra opcija za obrok u Courchevelu 1650. La Boute a Crepes služi palačinke do 11 uveče. Le Bistot u La Prazu je poznat po tradicionalnoj francuskoj kuhinji i bogatoj karti vina. U Courchevelu postoji i nekoliko poznatih planinskih restorana koji privlače prevashodno džet set klijentelu. Jedan od njih je Chalet de Pierres odmah iznad Courchevela 1850. Bel Air koji se nalazi iznad Courchevela 1650  je odličan planinski restoran sa terasom na južnoj strani i lepim pogledom na celu dolinu. Obližnji Casserole je takođe dobar.

Courchevel 1850 je glavno mesto za provod u ovoj dolini. Džet set klijentela voli Les Caves, i to je obavezna stanica za sve koji žele da osete sjaj i glamur Courchevela. Više opušten i ne toliko ekstravagantan je Kaliko koji se nalazi u centru mesta, blizu klizališta. Za opušteno ispijanje pića, Piggys je veoma komforan bar. Najbolji klub je Grange dok je Bubble najbolji bar u Courchevelu 1650.

Gastronomska ponuda Val Thorensa ide od mesta na kojima se služe pizza i pasta, do nagrađivanih restorana sa vrhunskom kuhinjom. Le Blanchot je dobar lokalni restoran sa velikom ponudom savojskih vina. Za vrhunski gurmanski doživljaj preporučuje se Le Oxalys restoran, čiji je kuvar dobio nagradu za najboljeg mladog šefa godine. Le Funitel i le Scapin su dobri za pizzu i pastu. El Gringo je živahan restoran i bar koji služi meksičku hranu. Od planinskih restorana na stazama, preporučuju se Chalet des 2 Lacs, zatim na putu ka Les Menuiresu Chalet les Sonnailes i La Ferme na vrhu žičare Doron. Val Thorens je mesto najvišeg après ski-ja u Evropi i može da se pohvali širokom ponudom živih barova. Frog i Roastbeef su mesta sa živom muzikom i happy hourom posle skijanja. Obližnji Viking pub je favorit meštana.

Kada je u pitanju Les Menuires, iako nekim restoranima nedostaje ambijent, većina služi dobru hranu. Alternativa savojskoj kuhinji su italijanska i meksička hrana. Preporučuje se Trattoria sa rustičnim francuskim ambijentom i dobrim menijem. Popularni su La Marmite de Geant i La Ferme. Od planinskih restorana poznati su prijatan, ali prilično skup Etoile koji se nalazi neposredno iznad Menuiresa i Alpage na većoj visini, na stazi 4 Vents.

U Croisette delu Les Menuiresa nalazi se veliki broj barova i noćni klub New Pop. U Bruyeresu, Taverne je dobar bar, a tu je još jedan klub pod nazivom Leeberty. Brewskis je epicentar après ski-ja u popodnevnim i večernjim satima u St Martin de Bellevilleu.

 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Oceni

Ostavi komentar