Naslovna    Skijališta    Crna Gora    Kolašin 1450

Kolašin 1450

Kolašin 1450
1973 mVrh
523 m
1450 mPočetna stanica
Ukupno km staza: 30
Sedesnjica
2
Tanjir
4
6
Plavih
7
Crvenih
3
Crnih

Ski centar Kolašin 1450 nalazi se na planini Bjelasica, u centralno-kontinentalnom delu Crne Gore. Najviši vrh, Crna glava, visok je 2139m, a samo skijalište je udaljeno 9 kilometara od grada Kolašina.

Počeci modernog skijanja na Bjelasici vezuju se za 1990. godinu kada je izgrađena i prva žičara. Ski centar Bjelasica je nakon privatizacije 2007. godine promenio ime u Kolašin 1450.

Grad Kolašin je udaljen 395km od Beograda, a do njega se stiže klasičnim putem za more ili Podgoricu. Ide se Ibarskom magistralom preko Rudnika i Čačka i dalje do Užica i Zlatibora. Nakon što se pređe granični prelaz Brodarevo, put vodi još 70-ak kilometara preko Bjelog Polja i Mojkovca. Bez zadržavanja na granici, do odredišta će vam biti potrebno oko 7h vožnje.

Ako se dolazi iz pravca Podgorice, put je dug 70 kilometara i delimično ide kroz kanjon Morače, pa je potrebno nešto više od sat vremena vožnje.

Za sve ljubitelje avanture, jedna od opcija je svakako i dolazak vozom, s obzirom da je železnička stanica u Kolašinu udaljena manje od kilometra od centra grada.

S obzirom da je skijalište udaljeno od Kolašina (gde se nalaze svi smeštajni kapaciteti ) do njega se stiže sopstvenim prevozom (parking se naplaćuje 1€/h), taksijem ili autobusom koji saobraća nekoliko puta dnevno.

Skijalište

Staze ski centra Kolašin 1450 se prostiru između 1450m i 1973m nadmorske visine, što predstavlja sasvim zadovoljavajućih 500m visinske razlike. Deklarisana dužina staza iznosi 30km, iako nam se čini da je realna brojka nešto manja, između 20 i 25km.

Što se tiče instalacija vertikalnog transporta, tu je relativno novi šestosed dužine 1187 m, nešto stariji dvosed dužine 1840 metara, tri ski lifta tipa tanjir dužine po 500 metara, kao i baby ski lift dužine 150 metara.

Međutim, treba spomenuti da nisu sve instalacije u upotrebi svakog dana. Preko nedelje, ukoliko nema dovoljno gostiju, dvosed Ćupovi, a samim tim i ski lift Ključ (do koga se dolazi isključivo preko spomenutog dvoseda) nisu u funkciji. Takođe, u slučaju velike količine padavina, već pomenuti Ključ, zna da bude zatrpan snegom, zbog čega je onemogućeno njegovo funkcionisanje.

Novi šestosed Vilina Voda je veoma brz, pa ćete do vrha stići za samo nekoliko minuta, a na raspolaganju je nekoliko crvenih i plavih staza. Za razliku od šestoseda, dvosed do vrha vozi skoro 20 minuta, pa većina ljudi nema strpljenja da više od dva puta za redom izabere ovu žičaru. Jedno od rešenja je da, nakon što se popnete dvosedom Ćupovi, odete na pomenuti Ključ gde skoro nikad nema gužve. Druga varijanta je spuštanje od vrha samo do međustanice, što posebno odgovara freeriderima.

Što se tiče staza, one su veoma raznovrsne i zanimljive konfiguracije. Skoro sve vode kroz šumu osim onih na vrhu koje su iznad šumskog pojasa. Većinom su plave i crvene kategorizacije. Treba spomenuti da se u poslednjih nekoliko godina zaista odlično uređuju, pa znaju da „izdrže“ tokom čitavog dana bez stvaranja hupsera.

Prema zvaničnim podacima, skijalište ima šest plavih, sedam crvenih i tri crne staze. Međutim, neke od njih predstavljaju samo „varijante“ jedne iste staze, dok su crne staze u stvari namenjene freeriderima, jer se ne uređuju.

Iako obeležavanje staza nije baš na zavidnom nivou, ne postoji mogućnost se izgubite, jer praktično sve staze vode do dna skijališta na 1450m.

S obzirom da je planina Bjelasica relativno pitoma, piste imaju travnatu podlogu, a snežni pokrivač traje od novembra do maja. U budućem periodu svakako bi trebalo iskoristiti potencijale za širenje skijališta, kako prema Andrijevici, tako i prema mojkovačkoj strani.

Cena jednodnevnog ski passa (u sezoni 2012/13) iznosi 20€ dok za decu između 5-12 godina staje 13€. Postoji mogućnost kupovine poludnevne ski karte, 9:30h-13h ili 12:30h-16h, po ceni od 12€ za odrasle, 9€ za decu. Za šestodnevni ski pass odrasli će izdvojiti pristojnih 92€ dok će najmlađi platiti 62€.

Smeštaj

Na samom skijalištu ne postoje smeštajni kapaciteti, već su locirani isključivo u gradu Kolašinu. Postoje dva luksuzna hotela Lipka 4* i Bianca 4*, ali zbog određenih problema, prvi nije bio u funkciji u sezoni 2012/13, a kako sada stvari stoje, neizvesno je da li  će biti otvoren i u sezoni 2013/14.

Za razliku od njega, hotel „Bianca Resort & Spa“ radi punim kapacitetom, a cena noćenja sa doručkom tokom zimske sezone iznosi od 55€ po osobi dnevno.

Za one sa nešto plićim džepom, na raspolaganju je mnoštvo sasvim pristojnih apartmana, a cene se kreću već od 10-15€ po osobi, za jedno noćenje.

Restorani, barovi, apres ski

Gastronomska ponuda Kolašina je zaista na zavidnom nivou. Koje god mesto da izaberete sigurno nećete pogrešiti. Preporučujemo restorane Planinar u centru Kolašina, kao i Savardak koji se nalazi na pola puta od grada do skijališta. Takođe, u podnožju ski centra postoji veoma dobar restoran Jezerine.

Što se tiče barova i kafića, oni su uglavnom skoncentrisani u centru Kolašina, u pešačkoj zoni. Cene su i više nego pristojne, pa nećete imati utisak da se nalazite u nekom ski centru. Takođe, u okviru hotela Bianca postoji zanimljiv kafić, kao i dva „a la carte“ restorana sa bogatom vinskom kartom.

Poslednjih godina uprava ski centra Kolašin 1450 dosta radi na poboljšanju apres ski provoda. U skladu sa tim, u sezoni 2012/13 organizovano je nekoliko žurki na samom skijalištu, uključujući i Pond Skimming Party, o čemu smo već pisali.

  • Velika količina padavina
  • Odlično uređivanje staza
  • Dobra gastronomska ponuda
  • Niske vanpansionske cene
  • Nedostatak strmijih staza
  • Veoma spora dvoseda žičara
  • Zatvaranje dela skijališta van sezone
 

Pošalji prijatelju

Komentari (1)

ostavi komentar
07

feb

2017

16:00  |   Taki [neregistrovani]

Išla sam porodično u Kolašin na skijanje godinama, makar na nekoliko dana. Staze su lepe, široke, ne preterano izazovne. Sve staze idu kroz šumu (osim dela pri vrhu, gde je previsoko za drveće), pa je ambijent divan. Problemi skijališta su što je cena prevelika za ono što se nudi, pa nikad nema puno skijaša. Radnim danima nema više od 30-50 skijaša ukupno. Samim tim, uključuje se samo šestosed. Dvosed se uključuje samo vikendom, eventualno kad je neka gužva. Ključ, takođe, skoro nikad ne radi, čak i kad se uključi dvosed. U principu, ko dođe ovde treba da računa da će skijati samo šestosed, možda jednom ili dvaput dvosed. Kolašin je idealan za produženi vikend, ali ne duže od toga.

Preporuka

Oceni

Ostavi komentar

Povežimo se