Naslovna    Skijališta    Austrija    Moelltaler Gletscher

Moelltaler Gletscher

Moelltaler Gletscher
3122 mVrh
1022 m
2100 mPočetna stanica
Ukupno km staza: 71
Voz
1
Telekabina
1
Sedesnjica
5
Tanjir
2
4
Plavih
7
Crvenih
5
Crnih

Najjužniji austrijski glečer, ujedno i najbliži našim granicama, nalazi se u pokrajini Koruškoj u srcu pitoreskne doline Moell. Najbliže naseljeno mesto je selo Flattach koje je od podnožja glečera udaljeno 7-8 km.

Osim prelepe prirode, selo Flattach nema puno sadržaja koje je u mogućnosti da ponudi svojim gostima. Mesto uglavnom čine privatne kuće uz po koju prodavnicu, kafić ili restoran. Kada su u pitanju sportske aktivnosti, gostima su na raspolaganju teniski tereni koji se nalaza u blizini Sport hotela kao i rafting kamp koji se smestio pored reke koja protiče kroz Flattach.

Flattach, odnosno Moelltaler glečer, udaljeni su od Beograda 710 km, od Zagreba 313 km, a od Ljubljane svega 180 km. Zbog relativne blizine Moelltaler je česta vikend ili jednodnevna destinacija za skijaše iz Hrvatske i Slovenije. Veliki broj skijaških reprezentativaca ove dve zemlje trenira na ovom glečeru, a posebno se to odnosi na hrvatske takmičare i Ivicu Kostelića koji veći deo priprema provodi upravo na Moelltaleru.

Do najbližeg austrijskog glečera stiže se od Beograda autoputem preko Zagreba i Ljubljane. U Austriju se ulazi kroz tunel Karavanke, prolazi se Villach i Spittal  i sa autoputa za Salzburg se isključuje na izlazu za Lendorf, nakon čega se ubrzo stiže u Flattach.

Skijalište

Ski sezona na Moelltaleru traje skoro tokom cele godine. Skijalište je otvoreno do sredine maja, da bi se potom zatvorilo radi jednomesečnog remonta, po čijem se završetku sredinom juna ponovo otvara. Ovde je najbolje skijati na jesen ili proleće kada se ostali ski centri tek spremaju za otvaranje ili polako privode kraju skijašku sezonu.

Skijalište na Moelltaler glečeru prostire se na nadmorskoj visini od 2,100 m do 3,122 m. Do najniže tačke glečera na 2,100 metara od podnožja ide ski voz Gletscher Express, inače najduži voz ove vrste na svetu.  Vožnja traje osam minuta. Od tačke na kojoj se završava linija voza na 2,100 m dalje do centralne tačke skijališta vozi gondola. Po izlasku iz gondole skijaške staze se pružaju na sve strane, a tu je i veliki samouslužni restoran/hotel Eissee.

Prema zvaničnim podacima Moelltaler ima 71km skijaških staza, mada nam se ta brojka ipak čini preteranom. Od pomenute cifre 24km je plavih, 30,5 crvenih i 16,5 crnih staza. Tu je i oko 25 km staza za freeride.  Ski liftova je ukupno devet, od čega su tu dva sidra, pet sedežnica, jedna gondola i jedan ski voz. Moelltaler je inače jedan od retkih glečera na kome dominiraju sedežnice, s obzirom da se na ostalim austrijskim glečerskim skijalištima uglavnom mogu videti sidra i tanjiri.

Skijalište možemo da podelimo u tri dela. Prvi deo čine staze koje se pružaju uz žicu Kluehspies Panoramabahn koja izlazi do vrha gondole i restorana Eissee. Uz ovaj, nešto stariji dvosed posebno su za skijanje dobre crvena i crna staza 7 i 8, dok se crvenom stazom broj 9 spušta do ski voza.

Drugi deo skijališta je ujedno i najviši i prostire se od vrha gondole do najviše tačke, vrha Schareck na 3122m. Staze su prave glečerske, uglavnom crvene i plave. Međutim, ovaj deo skijališta često nije u potpunosti dostupan rekreativnim skijašima jer veći deo ove široke padine tokom prepodneva zatvore takmičari koji ovde treniraju. Običnim skijašima ostaje jedan uži deo, neposredno uz moderni šestosed Gletscher Jet koji vodi do vrha.

Treći deo skijaških terena na Moelltaleru je relativno nov, s obzirom da je otvoren pre nekoliko godina. Nalazi se na padinama vrha Alteck i uključuje jednu crnu i dve solidne crvene staze.

Kada su u pitanju tereni pogodni za decu i početnike, tu je deo skijališta koji se nalazi neposredno iznad izlazne stanice ski voza gde se nalaze dva baby lifta.

Ski pass i nije baš jeftin, pa je tako cena jednodnevne ski karte 42,5 eura dok za šestodnevni ski pass treba izdvojiti od 198 do 214 eura u zavisnosti od dela sezone.

Ovaj austrijski glečer se gotovo uvek nalazi među rekorderima po količini snežnih padavina. Vremenske prilike su često promenljive i može se reći da na Moelltaleru ne postoji zlatna sredina, ili je vreme idealno ili očajno. Kada su vremenski uslovi loši, u većini slučajeva gusta magla i jak vetar čine skijanje praktično nemogućim.

Smeštaj

S obzirom da se Moelltaler ne nalazi u podnožju nekog većeg mesta, možda je najbolja opcija za smeštaj selo Flattach udaljeno desetak kilometara. Na putu između Flattacha i podnožja glečera postoji nekoliko zaseoka sa po par kuća od kojih neke izdaju apartmane.

U Flattachu izbor smeštaja nije preveliki, ali se pristojan apartman gotovo uvek može naći po razumnoj ceni. Uglavnom se nude privatni apartmani, ali postoji i nekoliko hotela kao što su Sporthotel, Flattacher Hof, Gletscher Muehle i drugi. Ekipa našeg magazina je prilikom boravka na Moelltaleru boravila u apartmanima Blumen Mosaik, u delu Flattacha koji se zove Kleindorf.

Pored Flattacha, opcija za smeštaj je i Mallnitz koji je od Moelltalera udaljen dvadesetak kilometara. Mallnitz/Ankogel tokom zimske sezone važi za poznato skijalište, ali je van sezone prilično pust. Mesto je simpatično, a priroda je prelepa.

Gosti koji žele da spoje skijanje sa sadržajima većeg grada mogu da noće i u Villachu koji je udaljen 75 km.

Restorani, barovi, apres ski

Na samom skijalištu, na njegovom centralnom delu na vrhu gondole nalazi se veliki, moderni restoran Eissee. Restoran je na bazi samousluge i kao i većina asutrijskih restorana tog tipa nudi veliki izbor kuvanih jela, salata, poslastica i pića. Kompletan obrok sa pićem za jednu osobu košta od 10 do 15 eura.

Na izlaznoj stanici ski voza, pored početne stanice gondole nalazi se apres ski bar koji je odlična opcija za piće posle celodnevnog skijanja.

Apres ski atmosfera na Moelltaleru nije preterano živa i ne može se porediti sa Kaprunom, Hintertuxom i drugim popularnijim glečerima. Ljudi ovde prevashodno dolaze zbog skijanja, a manje zbog provoda.

Što se tiče ugostiteljske ponude u Flattachu ona nije previše bogata. U mestu se nalazi svega nekoliko restorana i kafe barova.

  • Retko ima gužve na stazama
  • Moderne žičare, uglavnom sedežnice
  • Velike količine snežnih padavina
  • Često loši vremenski uslovi
  • Manjak dobrog Après-ski provoda
  • Smeštajni kapaciteti udaljeni od skijališta
 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Oceni

Ostavi komentar