Naslovna    Skijališta    Austrija    Ischgl

Ischgl

Ischgl
2870 mVrh
1470 m
1400 mPočetna stanica
Ukupno km staza: 238
Gondola
3
Telekabina
2
Sedesnjica
25
Tanjir
9
14
Plavih
39
Crvenih
12
Crnih

Ischgl je gradić ušuškan u dugačkoj, uzanoj Paznaun dolini, južno od St. Anton-a, na samoj švajcarskoj granici. Mesto je na  1400 m nadmorske visine i pripada austrijskoj pokrajini Tirol, odnosno nalazi se na njegovom zapadnom kraju. U zemlji koja je poznata po dobrom provodu podjednako kao po skijanju, Ischgl važi za mesto br. 1 za provod, nazivaju ga i zimskom Ibizom. Međutim, dobar noćni život nije jedino što Ischgl ima da ponudi, za one izdržljive tu je i odlično skijanje.

Uska glavna ulica u mestu, kao i nekoliko bočnih su zatvorene za saobraćaj. Kroz Ischgl prolazi put za Galtur, tako da je mesto praktično podeljeno na dva dela, koja povezuje podzemni prolaz. Ischgl je prilično kompaktan, sve je u glavnoj ulici ili jako blizu nje. Zgrade su napravljene u tradicionalnom chalet stilu, i celo mesto odiše šarmantnim tirolskim ambijentom.

Ischgl se dosta razvio od malog farmerskog mesta koje je nekad bio i turističkih početaka daleke 1929. godine, i danas ima oko 1,500 stanovnika. U međuvremenu je izgrađen veliki broj impresivnih hotela, ugostiteljskih objekata i drugih sadržaja, ali time ovaj gradić nije izgubio svoj šarm, tako da danas predstavlja odličan spoj tradicionalnog, elegantnog i rustičnog. Skijaška regija je povezana  sa Samnaun-om, na švajcarskoj strani, koji je duty free zona i raj za ljubitelje shoppinga.  I sam Ischgl ima veliki broj prodavnica, koje nude široku ponudu najpoznatijih svetskih sportskih i modnih marki. Osim skijanja, Ischgl nudi mogućnosti i za druge sportske aktivnosti – nordijsko skijanje, klizanje, jahanje, pešačenje, spuštanje toboganom i dr.

Ischgl je od Beograda udaljen1086 km, autoput vodi preko Zagreba, Ljubljane, Karavanke tunela, posle prolaska blizu Salcburga ulazi se u Nemačku, po ponovnom ulasku u Austriju prolazi se pored Innsbrucka u pravcu Bregenz Innsbruck west a nakon toga izlazi se na izlazu Pians-Paznaun-Ischgl. Najbliži aerodrom je onaj u Innsbrucku, dok od većih na oko 3 sata udaljenosti su minhenski i ciriški aerodromi, koji imaju dobru železničku vezu sa stanicom Landeck blizu Iscghla, odakle postoji česta autobuska linija do samog mesta.

Skijalište

Skijaške staze u Ischglu idu od 1400 – 2870 m nadmorske visine. Ukupno ima oko 200 km staza, od čega je 18% plavih, 61% crvenih i 21% crnih. Neke staze koje su označene kao crne na drugim mestima bi bile kategorizovane kao crvene. Sa visinom kojom raspolaže, Ischgl  nudi dobre snežne uslove skoro cele sezone, od novembra do početka maja. Staze su uglavnom široke, srednje težine, idealne za rekreativce  koji ne žele previše izazovno skijanje. Za eksperte, uređene staze svojom težinom ne nude preveliki izazov, ali tu je velika off – piste površina, posebno impresivna kada su snežni uslovi dobri. S obzirom da nema toliko dobrih skijaša, dobri off piste delovi često ne budu otkriveni i išarani prvog dana kada padne sneg.  Ischgl ima jedan od najbržih, najmodernijih i najorganizovanijih sistema žičara u Alpima, koji se konstantno unapređuje. Mnogo se ulaže i u sistem za proizvodnju veštačkog snega, tako da centar raspolaže sa 270 topova za sneg. Skijaška infrastruktura je jako razvijena sa  42 žičare, i čak uključuje i prolaz kakav postoji na aerodromima između polaznih stanica gondola.  Iz sela idu 3 gondole, od kojih centralna Silvrettabanhn vodi na Idalp, na 2310 m visine odakle se razgranava gustra mreža žičara i staza u svim pravcima. Odatle se između ostalog stiže i do Samnauna, ski centra sa švajcarske strane koji sa svojih 238 km staza upotpunjuje skijašku ponudu. Preporučuje se skijašima koji borave u Ischglu da se na vreme vrate nazad pre zatvaranja žica, jer ih u suprotnom očekuje dugačka i skupa taksi vožnja iz Samnauna.

Ischgl je sada povezan i sa drugim mestima u Paznaun dolini, tako da se sa istim ski passom može skijati i u centrima Galtur, Kappl i See.

Ischgl je jedan od prvih austrijskih centara koji je prilagodio svoju ponudu borerima. Ima jedan od najboljih parkova u Evropi i konstantno ga unapređuje.

Smeštaj

Akcenat je na ekskluzivnom smeštaju, i mesto pretežno teži da privuče klijentelu malo dubljeg džepa. Iako nije neobično videti turiste sa decom, Ishgl nije primarno porodično skijalište. Iako su deca naravno dobordošla, ski centar je pretežno orijentisan ka odraslima tako da su smeštajni kapaciteti i ostali sadržaji uglavnom u skladu sa takvom politikom. Ischgl raspolaže sa 33 hotela sa 4 zvezdice a tu je Trofana Royal hotel sa pet zvezdica koji važi za jedan od najboljih u Austriji.

Čak i među pansionima i apartmanima, 77 ih je sa 3 ili 4 zvezdice. Među najpopularnijim hotelima su Post, Madlein, Elisabeth, Jagerhof i Brigitte.

Restorani, barovi, apres ski

U ischglu postoji veliki broj dobrih restorana. Poznat je Trofana Alm koji nudi tirolske specijalitete ali i međunarodnu kuhinju. Madlein je elegantan restoran sa maštovitim menijem, dok Allegra, Salz i Pfeffer nude nešto jednostavnije jelovnike, prevashodno sa pizzama i pastama.

Što se tiče restorana na stazama, za skijalište veličine Ischgla moglo bi da ih bude i više. Upravo zbog toga zna da bude gužva, ali je hrana visokog kvaliteta i cene su razumne. Panorama restoran na Idalpu je poznat po dobroj hrani a ima i veliku terasu za uživanje po sunčanom premenu. Takođe su popularni i Paznauer Taza i Holenkar. Alp trida na švajcarskoj srani ima tri restorana sa dobrom hranom i uslugom.

Sa St. Antonom kao jedinom konkurencijom, Ischgl je verovatno apres ski prestonica Evrope. Zabava počinje popodne odmah po zatvaranju staza, a posebno je veselo u barovima  kao što su Trofana Alm, Ice Bar, Hotel Elisabeth gde devojke igraju na šankovim, i naravno u poznatom Kuhstallu u centru mesta. Preko puta Kuhstalla je Fire and Ice,podjednako živo mesto sa bilijarom i stonim fudbalom, dok nedaleko odatle, Hollboden često ima žive svirke. Na istočnom kraju mesta poznat je i Kitzloch. U špicu sezone, u 5 ujutru teško je razgraničiti gde se jedan bar završava a drugi počinje. Centar mesta se pretvara u veliku žurku veselih skijaša.

Ko voli nešto mirniju varijantu tu su Alegra i Guxa, u kom se puše cigare i ispijaju kokteli. Posle nekoliko pića u jednom od barova na red dolaze klubovi. U Madlein hotelu se nalazi Pacha, čuveni klub koji postoji na nekoliko mesta u Evropi, uključujući i Ibizu. Disco ispod hotela Post je takođe popularan, dok svi prethdono navedeni barovi rade celu noć tako da mogu da posluže kao mesto za celonoćni provod. Najekskluzivniji klub u kome se okupljaju bogataši je Arena u već pomenutom hotelu sa 5 zvezdica Trofana Royal, koji nudi žive svirke i igračice koje zabavljaju goste.

  • Moderna infrastruktura
  • Velika nadmorska visina, garantovan kvalitet i količina snega
  • Odličan provod
  • Nije idealno za početnike
  • Visoke cene
  • Nije idealno za porodično skijanje
  • Mesto nema tradicionalni alpski šarm
 

Pošalji prijatelju

Nema komentara.

Oceni

Ostavi komentar