skijanje.com :: ZOI Sochi 2014 http://www.skijanje.com/vesti/zoi-sochi-2014/rss.html Zimske olimpijske igre Sochi 2014 - najnovije vesti, izveštaji i rezultati. sr http://www.skijanje.com/img/logo.png skijanje.com :: ZOI Sochi 2014 http://www.skijanje.com/vesti/zoi-sochi-2014/rss.html Srpski olimpijci vratili se iz Sochija http://www.skijanje.com/vesti/zoi-sochi-2014/1050/srpski-olimpijci-vratili-se-iz-sochija.html Nevena Ignjatović: Srećna sam jer sam uspela da ispunim cilj. Nina Micić: Dala sam sve od sebe i to mi je najvažnije. ]]>

Olimpijci Srbije vratili su se iz Sochija! Posle skoro 12 sati leta iz Rusije na aerodromu "Nikola Tesla" naše takmičare dočekalli su članovi porodice i prijatelji. Proradile su emocije, a svi su složni u ocenama da je učešće na 22 Zimsklim olimpijsiim igrama bilo dragoceno iskustvo, koje će posebno značiti mlađim sportistima.

Neveni Ignjatović ovo su bile druge Igre, ona je uspela da ostvari cilj i plasira se među 30 najbolji skijašica sveta i to u veleslalomu, disciplini koja joj nije najjača.

- Zaista sam srećna, uspela sam da ostvarim rezultat zbog kojeg sam otišla u Sochi. Moram da priznam da nisam očekivala da ću ući među 30 najboljih u veleslalomu, jer mi on nije jača disciplina, pa sam veoma zadovoljna i zbog toga. Žao mi je zbog slaloma, krenula sam previše agresivno u želji da napravim što bolji rezultat. Nažalost, nisam završila prvu vožnju, a da sam stigla do cilja, sigurna sam da bih ponovo bila među prvih 30. Drago mi je što me je videlo mnogo ljudi - rekla je naša najbolja skijašica.

Posebno je apostrofirala činjenicu da je na zatvaranju ZOI nosila srpsku zastavu:

- Osećaj je prelep, a inače je sve u Sochiju bilo odlično. Druženje sa sportistima iz celog sveta je nešto što treba doživeti. Ove Igre su mi bile bolje od onih u Vankuveru i žao mi je što se sve završilo. Ipak, sada sledi novi olimpijski ciklus i u naredne četiri godine daću sve od sebe da napredujem što više, jer u Južnoj Koreji želim da dosegnem vrhunac karijere.

Nina Micić ostaće upamćena kao prvi predstavnik Srbije u snoubordu u istoriji Olimpijskih igara. Pad pred ciljem sprečio ju je da se plasira među 16 najboljih u paralal veleslalomu, ali njeni rezultati (27. i 31. mesto) govore da od Nine, koja ima tek 23. godine, možemo očekivati dobre rezultate u Pjongčangu 2018. godine.

- Utisci iz Sochija su predivni, mada nisam zadovoljna rezultatima. U veleslalomu sam pala pred ciljem, ali najbitnije mi je da sam dala sve od sebe uprkos povredi koju sam zadobila pred odlazak na Olimpijske igre. Imala sam dilemu da li uopšte treba da otputujem, ali sada sam sigurna u jedno: Vidimo se u Južnoj Koreji! - rekla je Nina Micić i priznala:

- Zbog oporavka sam propustila otvaranje Igara, ali sam bila na ceremoniji zatvaranja i to je za mene bilo toliko emotivno da sam zaplakala.

Debitovanje na najvećem takmičenju na planeti mnogo će značiti i Marku Vukićeviću, koji je imao priliku da se oproba sa najboljim skijašima sveta.

]]>
Tue, 25 Feb 2014 19:51:00 +0100 ZOI Sochi 2014 http://www.skijanje.com/vesti/zoi-sochi-2014/1050/srpski-olimpijci-vratili-se-iz-sochija.html
Austrija najuspešnija u skijanju, SAD u snoubordu http://www.skijanje.com/vesti/zoi-sochi-2014/1048/austrija-najuspesnija-u-skijanju-sad-u-snoubordu.html Austrijancima pripalo devet medalja, ZOI je obeležila i Slovenka Tina Maze sa dva zlata. ]]>

Spuštena je zavesa na 22. Zimske olimpijske igre u Sochiju, najskuplje u istoriji. Mnogo uzbuđenja, iznenađujućih pobeda, velikih razočarenja, neki novi rekordi, viđeni su u takmičenju u skijanju i snoubordu. Za sve to pobrinulo se čak 584 takmičarki i takmičara.

Srpska ekspedicija u Sochiju nije bila velika, predstavljali su nas Nevena Ignjatović i Marko Vukićević u skijanju i snouborderka Nina Micić.

Najuspešnija skijaška nacija na ZOI je Austrija, koja je osvojila devet medalja: tri zlatne, četiri srebrne i dve bronzane. Slede Amerikanci sa pet odličja: dva zlata, jednim srebrom i dve bronze. Na trećem mestu je Švajcarska, kojoj su pripale dve zlatne i jedna bronzana medalja.

Kada su u pitanju devojke Olimpijske igre protekle su u znaku fantastične Slovenke Tine Maze. Ona je je prigrabila dve najsjajnije medalje, u spustu i veleslelomu. Iako tokom sezone Svetskog kupa nije ni približno ličila na najbolju skijašicu sveta, a taj epitet stekla je na spektakularan način, Tina je prevazišla sve poteškoće. Nažalost, priznala je da se oprašta od najveće smotre sportista na planeti i da je nećemo gledati u Pjongčangu 2018. Posebno će biti upaćena trka u spustu, gde se prvi put u istoriji desilo da dve takmičarke postignu indentično vreme i podele zlato. Ovaj, do sada neviđeni poduhvat, izrežirale su Tina i Dominique Gisin. Pre Slovenke samo je jedna žena osvojila zlata u spustu i veleslalomu, a to je bila Marie Theres-Nadig 1972. u Saporu. 

Još jedna legendarna skijašica najavila je da su joj ovo bile poslednje Olimpijske igre u karijeri. Maria Hoefl-Riesch u svoju bogatu kolekciju iz Sochija donosi dve medalje, zlato iz superkombinacije i srebro koje je osvojila u superveleslalomu.

U isto vreme stasale su mlade snage koje će u narednom periodu voditi glavnu reč u ženskom skijanju. U tehničkim disciplinama to je Amerikanka Mikaela Shiffrin, koja više nije samo čudo od deteta, a koja je sa 18 godina postala najmlađa olimpijska šampionka u slalomu ikada. Nešto iskusnija Lara Gut iz Švajcarske morala je da se zadovolji trećim mestom u spustu, iako je bila jedna od glavnih favoritkinja.

Vreme radi i za Annu Fenninger. Ona ima samo 24 godine, a već može da se pohvali sa dve olimpijske medalje. Pobedila je u superveleslalomu, dok je u veleslalomu bila druga. U Austriju se zadovoljna vraća i Nicole Hosp, jer su u njenom koferu srebro u superkombinaciji i bronza u superveleslalomu. Euforična je posle osvajanja bronze u superkombinaciji bila i Julia Mancuso iz SAD. Malo ko je očekivao da može do medalje, a ona se izgleda specijalizovala za najveća takmičenja, pošto je u karijeri osvojila četiri olimpijske medalje.


ZlatoSrebroBronza
Spust  Tina Maze
 Dominique Gisin
1:41.57 Nije dodeljena  Lara Gut
1:41.67
Supervelesl.
 Anna Fenninger
1:25.52  Maria Höfl-Riesch
1:26.07  Nicole Hosp
1:26.18
Veleslalom  Tina Maze
2:36.87  Anna Fenninger
2:36.94  Viktoria Rebensburg
2:37.14
Slalom
 Mikaela Shiffrin
1:44.54  Marlies Schild
1:45.07  Kathrin Zettel
1:45.35
Superkomb.  Maria Höfl-Riesch 
2:34.62  Nicole Hosp
2:35.02  Julia Mancuso
2:35.15

 

Interesantno je da su se od skijaša u Sochiju sa dve medalje pomalo iznenađujuće okitili Kjetil Jansrud i Christof Innerhofer. Norvežanin je na neki način nadoknadio razočaravajuće nastupe svog sunarodnka Aksela Lunda Svindala, koji je važio za jednog od glavnih favorita u brzim disciplinama. Umesto njega zablistao je Kjetil sa zlatom u superveleslalomu i bronzom u spustu. Slično može da se kaže i za Italijana Innerfofera. Ovaj momak iz južnog Tirola voli velike predstave i u 29. godini je došao do prvih olimpijskih medalja, srebra u spustu i bronze u superkombinaciji.

Austrijanac Mario Matt je sa 34 godine je postao najstariji osvajač zlata ikada, pošto je trijumfovao u slalomu, dok je Bode Miller (36), najstariji skijaš sa medaljom od kada se organizuju Olimpijske igre. Legendarni Amerikanac bio je bronzani u superveleslalomu i tako se od Olimpijskih igara oprostio sa ukupno šest medalja. Doduše, sa Bodeom se nikad ne zna, može mu pasti na pamet da se pojavi za četiri godine u Južnoj Koreji.

Epitet najvećeg iznenađenja pripada Austrijancu Matthiasu Mayeru. Verovali ili ne, on je do sada u karijeri u Svetskom kupu imao samo dva plasmana na podijum, i to u superveleslalomu, a postao je olimpijski šampion u spustu. Sochi će po dobrom pamtiti i Švajcarac Sandro Viletta, koga niko nije svrstavao u krug potencijalnih osvajača medalja, a on oko vrata nosi zlato iz superkombinacije. Šta tek reći za Amerikanca Andrewa Weibrechta? Momak iz Lake Placida u Svetskom kupu beleži tek prosečne rezultate, ali zato je u Sochiju pokupio srebro u superveleslalomu, a ima i bronzu u istoj disciplini iz Vankuvera 2010.

Iznenađenje svakako nije šampionska titula Teda Ligetyja u veleslalomu, jer je on pravi “doktor“ za ovu disciplinu, što je i dokazao. Ted je imao motiv više, pošto je u Vankuveru razočarao tek devetim mestom. Postao je i prvi Amerikanac pobednik olimpijskog veleslaloma. Zvanično najbolji skijaš sveta Marcel Hirscher nije uspeo da stigne do zlata u slalomu, pošto ga je u tome sprečio Mario Matt, a mladi Norvežanin Henrik Kristoffersen bronzom u ovoj disciplini povrđuje epitet najvećeg talenta na planeti.

Sreća se osmehnula i Ivici Kosteliću. Hrvatski skijaš na zalasku karijere uspeo je da osvoji četvrtu srebrnu medalju na Olimpijskim igrama. Kostelić je postao vicešampion u superkombinaciji, disciplini u kojoj je jedan od najboljih svih vremena. Ivica se prilično mučio ove sezone, bio daleko od svoje reputacije, ali je na kraju stigla nagrada za sav trud.


ZlatoSrebroBronza
Spust  Matthias Mayer
2:06.23  Christof Innerhofer
2:06.29  Kjetil Jansrud
2:06.33
Supervelesl.
 Kjetil Jansrud
1:18.14  Andrew Weibrecht
1:18.44  Jan Hudec
 Bode Miller
1:18.67
Veleslalom  Ted Ligety
2:45.29  Steve Missillier
2:45.77  Alexis Pinturault
2:45.93
Slalom
 Mario Matt
1:41.84  Marcel Hirscher
1:42.12  Henrik Kristoffersen
1:42.67
Superkomb.  Sandro Viletta
2:45.20  Ivica Kostelić
2:45.54  Christof Innerhofer
2:45.67

 

Najbolja srpska takmičarka Nevena Ignjatović ispunila je cilj, plasman u drugu vožnju. To je ostvarila u veleslalomu, iako joj je slalom jača disciplina. Na kraju je zauzela soldino 28. mesto u najjačoj mogućoj konkurenciji. Očekivala je sličan, možda i bolji rezultat u slalomu, ali, nažalost, nije uspela da završi prvu vožnju.

Na Zimskim olimpijskim igrama debitovao je Marko Vukićević i stekao neprocenjivo iskustvo. U superveleslalomu je bio 48, a nije završio prvu vožnju u slalomu i veleslalomu. Od značajnijih rezultata takmičara sa ovih prostora treba napomenuti 26. mesto u slalomu Žane Novaković iz BiH, dok je hrvatski skijaš Dalibor Šamšal zauzeo 18. mesto u slalomu.

U snoubordu najviše medalja osvojili su takmičari iz SAD, tri zlatne i dve bronzane. Rusima su pripale četiri: dva zlata, srebro i bronza, dok je Švajcarska Igre završila sa dva zlata i srebrom.

Julia Dujmovits iz Austrije bila je najbolja u paralel slalomu, a Švajcarkinja Patrizia Kummer u paralal veleslalomu. Olimpijska šampionka u halfpipeu postala je Kaitlyn Farrington iz SAD, u slopestyleu je trijufovala njena sunarodnica Jamie Anderson, dok je u crossu pobedila Eva Samkova iz Češke.

Nina Micić, najbolja srpska snouborderka, pred Olimpijske igre imala je veliki peh kada je doživela težu povredu leđa. Ona je ipak uspela da otputuju u Sochi, gde je u paralal veleslalomu zauzela 27, a u paralel slalomu 31. mesto.

Najuspešniji takmičar u sboubordu je Amerikanac Vic Wilde, koji je odlučio da se takmiči za Rusiju i pokupio je zlatne medalje u paralel slalomu i paralel veleslalomu. Sjajan je u Sochiju bio i Slovenac Žan Košir sa srebrom u paralel slalomu i bronzom u paralel veleslalomu.

Švajcarac rođen u Moskvi Iouri Podladtchikov trijumfovao je u halfpipeu, Amerikanac Sage Kotsenburg u slopestyleu, dok je u crossu najbolji bio Pierre Vaultier iz Francuske. Ove igre ostaće upamćene i po neuspehu jednog od najboljih bordera svih vremena Shauna Whitea, koji nije uspeo da se domogne medalje.

]]>
Mon, 24 Feb 2014 13:27:00 +0100 ZOI Sochi 2014 http://www.skijanje.com/vesti/zoi-sochi-2014/1048/austrija-najuspesnija-u-skijanju-sad-u-snoubordu.html
Mnogo bure oko Kostelićeve postavke olimpijskog slaloma http://www.skijanje.com/vesti/zoi-sochi-2014/1046/mnogo-bure-oko-kosteliceve-postavke-olimpijskog-slaloma.html Postavka druge vožnje slaloma Ante Kostelića izazvala buru komentara među skijašima i trenerima u Sochiju. ]]>

Spektakularna pobeda Maria Matta u slalomu donekle je pala u drugi plan zbog oprečnih reakcija na račun postavke druge vožnje Ante Kostelića. Matt, Hirscher i Kristoffersen uspeli su da izađu na kraj sa zahtevnom stazom i osvoje medalje, ali za veliki broj skijaša Kostelićeva postavka se pokazala kao preveliki zalogaj. Čak 12 skijaša iz prvih trideset nije uspelo da završi drugu vožnju, od toga čak petorica plasirana u prvih deset. Ljuti su bili Francuzi čiji su takmičari Alexis Pinturault i Jean-Baptiste Grange bili žrtve druge vožnje, a najoštriji u komentarima bili su Šveđani.

Fabien Saguez, tehnički direktor francuske reprezentacije, je posle trke izjavio: 

- Razočaran sam, ali ne momcima. Oni su bili vrlo dobri. Razočaran sam zbog staze koju je postavio senilan i nesposoban čovek. Razbio je trku, hteo je da bude opak. Možda oni na taj način traže partnere i navijače, ali ja sam razočaran i vrlo ljut. Ovo ne služi nikome, ovo nije show, ovo je apsolutno ništa.

- Ljut sam, ovo je totalno bolesno! Šala, parodija! Pitam se što on kaže na ovo što je uradio večeras - rekao je švedski skijaš Jenns Byggmark

Najoštriji u kritikama na račun Ante Kostelića bio je Andre Myhrer koji se nalazio na drugoj poziciji posle prve vožnje, dok drugu nije uspeo da završi.

- On je j…. idiot. Vreme je da ode u penziju, nadam se da neće biti na sledećim Olimpijskim igrama.  Ovo je bilo previše ekstremno, mislim da i FIS treba nešto da uradi u ovom slučaju. Ne možemo ovako dalje - rekao je iznervirani Myhrer i dodao:

- Uh...da ga sada vidim, ne znam...

Drugi švedski skijaš Mattias Hargin pridružio se kritikama na račun Kostelića starijeg.

- Prokleto mi je drago da ga nećemo gledati neko vreme.

Nešto umereniji u negativnim komentarima bio je Ted Ligety, šesti posle prve vožnje, dok drugu nije uspeo da završi.

- Sneg je bio jako loš, a Ante je postavio jako tešku stazu, tipičnu za njega, što je na granici nesportskog, postaviti takvu stazu na ovom brdu, ali tako to ide. Svi moraju da skijaju na toj stazi. Na žalost, nisu svi najbolji momci imali šansu da završe trku.  Ja nisam u slalomu bio jedan od favorita za medalju tako da to nije previše frustrirajuće za mene.

I dok je priznao da je staza postavljena u okviru pravila Ligety je dodao:

- Mislim da se tu pokreće etičko pitanje, kada otac postavlja stazu za svog sina – ne da Ivica prolazi nešto mnogo bolje kada njegov otac postavlja stazu, ali ovo su Olimpijske igre. Trudimo se da predstavimo naš sport ostatku sveta, a mislim da ne činimo sebi uslugu, posebno kada 12 momaka iz prvih trideset ispadnu. To nije bila idealna postavka za ovakvo nešto, posebno kada je sneg loš.

Sa druge strane, odlučno u odbranu svog oca i njegove slalomske postavke stao je Ivica Kostelić, deveti u olimpijskom slalomu.

- O ovome će se dugo pričati, ali nekada je ovako izgledao i Svetski kup. Ljudi su široko otvorenih očiju gledali svakog takmičara. Lauf je bio zanimljiv posebno za gledaoce, a takmičarima je to bila prava zahtevna staza bez zafrkancije. Još jednom ću reći, žao mi je da nema takvih staza u Svetskom kupu danas, sve se pretvara u gimnastičku vežbu. To nije dobro, iskušavanje takmičara je vrhunski sport. Vrhunski sport je stvoren da pobedi neko ko to stvarno zaslužuje, ko pravi manje grešaka – rekao je Kostelić i izneo svoje nazadovoljstvo laganom postavkom prve vožnje slaloma koja je trajala samo 46 sekundi:

- Skijanje sve više i više izgleda kao gimnastička vežba, ljudi gase tv jer ih ne zanima ovakvo skijanje. Ovo je poput školskog kupa. Na ovaj način se skijanje srozava. Ljudi očekuju poteze, prate kako će neko rešiti određeni problem. Staze su toliko jednostavne, sve je isto. Nedostaje nam zahteva na stazi, ovakav slalom ljudi ne žele da gledaju. Nekad je zahtev bio šaltanje brzina. Čuo sam nedavno da neko kaže da slalomska staza ne valja ako ne možeš da je prođeš u punom gasu. Nije to to, ako ne možeš iz pete brzine prešaltati na nižu... To je problem, neki jednostavno ne znaju smanjiti brzinu – poručio je Ivica Kostelić.

Ivica je bio dosta razočaran izjavama iz švedskog tabora, a posebno komentarom Andre Myhrera da je Ante Kostelić j…. idiot. 

- Molim? Ko je to rekao - pitao je Ivica švedske novinare. 

- Myhrer - odgovorili su. 

- To nije lepo. Andre je moj dobar prijatelj i imam veliko poštovanje prema njemu, ali ovo me je razočaralo – rekao je Ivica Kostelić.

I “prozvani” Ante Kostelić podelio je sa novinarima svoje viđenje dešavanja na muškom slalomu. Prvo je pričao o postavci prve vožnje:

- To je verovatno najkraća olimpijska staza u istoriji. Staza od 46 sekundi za muškarce?! To ne postoji, to je kao da se Formula 1 vozi 48 minuta.

Zatim je komentarisao svoju postavku u drugoj vožnji:

- Postavio sam 4-5 kapija više nego što ih je bilo u prvoj vožnji, nekoliko figura koje zahtevaju razmišljanje.

Ante je objasnio razloge zašto je postavio stazu na način na koji jeste:

- Olimpijski moto je “citius, altius, fortius” ili brže, više, jače i ne treba ići ispod toga, nego u skladu s time.

Komentar na sve što se dešavalo u subotu u Sochiju imala je i najuspešnija skijašica svih vremena na Olimpijskim igrama, Janica Kostelić:

- Ovo su Olimpijske igre, a ne dečije igre. Morate malo koristiti mozak, trebali ste biti pametniji. Trebali bi se ljutiti samo na sebe – poručila je Janica nezadovoljnim takmičarima.

U odbranu Ante Kostelića i njegove postavke stali su i osvajači srebrne i bronzane medalje u slalomu, Marcel Hirscher i Henrik Kristoffersen, koji su se posle trke zahvalili iskusnom hrvatskom treneru na načinu na koji je postavio stazu.

]]>
Sun, 23 Feb 2014 13:59:00 +0100 ZOI Sochi 2014 http://www.skijanje.com/vesti/zoi-sochi-2014/1046/mnogo-bure-oko-kosteliceve-postavke-olimpijskog-slaloma.html
Matt za istoriju, Kostelić deveti http://www.skijanje.com/vesti/zoi-sochi-2014/1045/matt-za-istoriju-kostelic-deveti.html Austrijanac Mario Matt osvojio zlatnu medalju na olimpijskom slalomu u Sochiju. ]]>

Mario Matt je u subotu u Sochiju ispisao nove stranice istorije svetskog skijanja. Sa 34 godine postao je najstariji pobednik neke skijaške trke u istoriji Olimpijskih igara. Sjajni Austrijanac doneo je svojoj zemlji drugu zlatnu medalju posle pobede Matthiasa Mayera u spustu na samom startu olimpijskih takmičenja. Dobar dan za austrijsko skijanje upotpunio je Marcel Hirscher koji je bio drugi iza svog kolege iz reprezentacije. Treće mesto osvojio je sjajni Norvežanin Henrik Kristoffersen koji je sa 18 godina postao najmlađi osvajač skijaške olimpijske medalje u istoriji.

Neverovatno uzbudljiva trka slaloma viđena je danas u Sochiju i o njoj će se sigurno još dugo pričati. Ukupno dvanaest takmičara nije uspelo da završi drugu vožnju koju je izuzetno zahtevno, kako samo on zna, postavio Ante Kostelić. U tih dvanaest skijaša smestio se i sam krem svetskog slaloma, skijaši koji su posle prve vožnje bili plasirani u prvih deset.

Posle sjajne Hirscherove vožnje, kojom se iskupio za loš nastup u prvom laufu, krenula je neverovatna serija ispadanja vrhunskih svetskih slalomaša. Jedan za drugim trku nisu uspeli da završe Alexis Pinturault, Felix Neureuther, Ted Ligety, Jean-Baptiste Grange i Andre Myhrer što je Hirschera dovelo u poziciju da konačno, po prvi put u karijeri osvoji olimpijsku medalju. Mario Matt je ipak za 28 stotinki bio bolji u odnosu na Hirschera, koji je delovao dosta razočarano kada je postalo jasno da je ostao bez zlata. Međutim, kada se sve uzme u obzir, Marcel bi ipak morao da bude zadovoljan ostvarenim rezultatom s obzirom na lošu prvu vožnju i veliki broj skijaša plasiranih bolje od njega koji nisu uspeli da završe trku.

Stefano Gross iz Italije i Fritz Dopfer iz Nemačke zaostali su za trećeplasiranim Kristoffersenom samo 5 stotinki i tako podelili četvrto mesto.

Sjajnu drugu vožnju odradio je Slovak Adam Zampa koji se uz najbolje vreme drugog laufa pomerio sa 26. mesta na sjajnu šestu poziciju u konačnom plasmanu.

Ivica Kostelić je posle razočaravajućeg 21. mesta prve vožnje dobro iskoristio postavku svog oca i prilično se pomerio u plasmanu, završivši trku na deobi devete pozicije sa Norvežaninom Solevaagom.

Pun kritike na račun postavke prve vožnje bio je Kostelić posle trke.

- Olimpijski slalom u trajanju od 46 sekundi ovako postavljen je sramota za skijanje. Ne znam zašto neki ljudi žele da blate sopstveni sport. Ima jako puno takmičara koji nisu tehnički potkovani za teže postavke slaloma i današnja druga vožnja je to pokazala, tu se odvaja žito od kukolja. Ovakve postavke mogu da voze samo najbolji i danas su najbolji i pobedili. Nekada su trke u Svetskom kupu bile dosta zahtevnije i puno atraktvinije, a ovo što danas gledamo je sramota za skijanje i zato vozimo pred polupraznim tribinama.

Od ostalih takmičara iz regiona dobar plasman ostvario je i Slovenac Mitja Valenčić koji je osvojio 11.  mesto. Još dva takmičara iz Hrvatske plasirala su se u prvih 30. Dalibor Šamšal bio je 19., dok je Matej Vidović osvojio 28. mesto. Odmah iza Vidovića, na 29. mestu našao se Makedonac Antonio Ristevski.

Jedini takmičar iz Srbije, Marko Vukićević, nije uspeo da završi prvu vožnju kao ni Mirko Rudić iz Bosne i Hercegovine. Crnogorac Tarik Hadžić osvojio je 39. mesto.

Slalomom u muškoj konkurenciji završena su skijaška takmičenja na ZOI u Sochiju. Prvoplasiranih petnaest skijaša osvojili su i bodove koji će se računati za Svetski kup.

Rezultati:

No Bib Name Run 1  Run 2 Total
1 3
AUT
MATT Mario
46.70 55.14 1:41.84
2 4
AUT
HIRSCHER Marcel
47.98 54.14 1:42.12
3 5
NOR
KRISTOFFERSEN Henrik
48.49 54.18 1:42.67
4 17
ITA
GROSS Stefano
47.45 55.27 1:42.72
4 9
GER
DOPFER Fritz
48.46 54.26 1:42.72
6 30
SVK
ZAMPA Adam
49.34 53.94 1:43.28
7 14
SWE
LARSSON Markus
48.04 55.56 1:43.60
7 2
SWE
HARGIN Mattias
47.45 56.15 1:43.60
9 27
NOR
SOLEVAAG Sebastian-Foss
49.08 55.03 1:44.11
9 8
CRO
KOSTELIC Ivica
48.75 55.36 1:44.11
11 25
SLO
VALENCIC Mitja
48.32 55.82 1:44.14
12 28
NOR
HAUGEN Leif Kristian
48.83 55.38 1:44.21
13 31
USA
KASPER Nolan
48.70 55.52 1:44.22
14 24
RUS
KHOROSHILOV Alexander
48.71 55.52 1:44.23
15 34
FRA
LIZEROUX Julien
48.69 55.63 1:44.32
16 26
CAN
JANYK Michael
48.82 55.54 1:44.36
17 29
SUI
YULE Daniel
48.38 56.00 1:44.38
18 35
GBR
RYDING David
49.40 56.51 1:45.91
19 39
CRO
SAMSAL Dalibor
50.71 58.28 1:48.99
20 37
SUI
ZENHAEUSERN Ramon
51.01 58.39 1:49.40
21 38
CAN
BROWN Philip
49.97 59.68 1:49.65
22 69
ROU
BARBU Alexandru
52.82 59.84 1:52.66
23 68
GEO
ABRAMASHVILI Iason
52.59 1:00.78 1:53.37
24 52
POL
JASICZEK Michal
52.88 1:00.60 1:53.48
25 71
LIE
PFIFFNER Marco
53.46 1:02.02 1:55.48
26 63
NZL
BARWOOD Adam
54.21 1:01.97 1:56.18
27 75
EST
SMITH Warren Cummings
55.08 1:02.20 1:57.28
28 51
CRO
VIDOVIC Matej
51.74 1:06.07 1:57.81
29 84
MKD
RISTEVSKI Antonio
55.38 1:03.06 1:58.44
]]>
Sat, 22 Feb 2014 18:18:00 +0100 ZOI Sochi 2014 http://www.skijanje.com/vesti/zoi-sochi-2014/1045/matt-za-istoriju-kostelic-deveti.html
Nina Micić 31. u paralel slalomu http://www.skijanje.com/vesti/zoi-sochi-2014/1044/nina-micic-31.-u-paralel-slalomu.html Srpska snouborderka nije uspela da se plasira u osminu finala. ]]>

Nina Micić ostaće upamćena kao prva predstavnica Srbije u snoubordu na Zimskim olimpijskim igrama. U disciplini paralal slalom, koja se ove godine vozi prvi put na ZOI, Nina je u kvalifikacijama zauzela 31. mesto i nije uspela da se domogne osmine finala. Njeno ukupno vreme u dve trke bilo je 1:08.07. Zlato je pripalo Juliji Dujmovits iz Austrije, srebrnu medalju osvojila je Nemica Anke Karstens, a bronzanu njena sunarodnica Amelie Korber.

- Drugu vožnju sam dobro vozila. U prvoj sam napravila jednu rotaciju gde sam pogoršala povredu leđa, a u slalomu morate da budete aktivni sve vreme. Vidim da sve devojke voze fenomenalno i da smo sve bile u dve sekunde u prvoj vožnji što je odlično za naš sport i pokazatelj je da su ovde došle najbolje takmičarke na svetu - rekla je posle trke Nina Micić.

Ona je prethodno zauzela 27. mesto u paralel veleslalomu.

U finalu paralel slaloma za muškarce trijumfovao je Vic Wild, koji se takmički za Rusiju. Drugo mesto zauzeo je Slovenac Žan Košir, dok je bronza pripala Benjaminu Karlu iz Austrije.

]]>
Sat, 22 Feb 2014 10:58:00 +0100 ZOI Sochi 2014 http://www.skijanje.com/vesti/zoi-sochi-2014/1044/nina-micic-31.-u-paralel-slalomu.html
Zlato za Shiffrin u slalomu, Žana Novaković 26. http://www.skijanje.com/vesti/zoi-sochi-2014/1043/zlato-za-shiffrin-u-slalomu-zana-novakovic-26..html Amerikanka Mikaela Shiffrin postala je danas najmlađa olimpijska šampionka u slalomu. ]]>

Pred početak Olimpijskih Igara u Sochiju, Shiffrin je važila za najveću favoritkinju za osvajanje zlatne medalje u slalomu. Mlada Amerikanka nije podlegla pritisku, bila je najbolja posle obe slalomske vožnje i zasluženo osvojila zlato.

Srebrnu medalju osvojila je legendarna Austrijanka Marlies Schild, najuspešnija slalomašica svih vremena u Svetskom kupu. Schildova je bila tek sedma posle prve vožnje, ali je odličnom drugom trkom stigla do drugog mesta u konačnom plasmanu. Na stepenicu niže u odnosu na nju na pobedničkom postolju popela se njena koleginica iz reprezentacije, Katrhin Zettel.

Maria Hoefl-Riesch ostala je bez medalje iako je posle prve vožnje bila u dobroj poziciji da se ponovo na ovim Igrama popne na pobedničko postolje. Druga posle prvog laufa, Hoefl-Riesch je u drugoj vožnji vozila nešto slabije i na kraju trku završila na nepopularnom četrvtom mestu. Petu i šestu poziciju zauzele su dve Šveđanke, Frida Hansdotter i Emelie Wickstroem.

Tina Maze nije uspela da osvoji i treću medalju na ovim Igrama iako je posle prve vožnje zauzimala odlično treće mesto. Rezervisana druga vožnja donela joj je tek osmu poziciju u konačnom plasmanu.

Srpska skijašica Nevena Ignjatović nije uspela da završi prvu vožnju posle greške koju je napravila u gornjem delu staze. Prava je šteta što Nevena nije uspela da dođe do cilja jer bi joj i zaostatak do pet sekundi doneo plasman u prvih trideset.

Pored Tine Maze još jedna Slovenka ostvarila je dobar plasman. Maruša Ferk trku je završila na 19. mestu. Odličan rezultat ostvarila je i takmičarka iz Bosne i Hercegovine, Žana Novaković, koja je bila 26. u konačnom plasmanu. Andrea Komšić iz Hrvatske osvojila je 33. mesto.

Trku ženskog slaloma u Sochiju obeležio je veliki broj odustajanja, kako u prvoj tako i drugoj vožnji. Prvu vožnju nije uspelo da završi čak 28 takmičarki. Veliko razočarenje u drugoj vožnji Austrijancijam priredile su Michaela Kirchgasser i Bernadette Schild koje su bile plasirane u prvih deset posle prve vožnje.

Na ZOI u Sochiju u subotu je na programu poslednje takmičenje u alpskim disciplinama, muški slalom. 

Rezultati:

Rank
Bib
Name
Run 1
Run 2
Tot. Time
1 6
USA
SHIFFRIN Mikaela
52.62 51.92 1:44.54
2 7
AUT
SCHILD Marlies
53.96 51.11 1:45.07
3 12
AUT
ZETTEL Kathrin
54.00 51.35 1:45.35
4 3
GER
HOEFL-RIESCH Maria
53.11 52.62 1:45.73
5 4
SWE
HANSDOTTER Frida
54.05 51.85 1:45.90
6 21
SWE
WIKSTROEM Emelie
54.55 51.56 1:46.11
7 8
FRA
NOENS Nastasia
53.81 52.31 1:46.12
8 5
SLO
MAZE Tina
53.29 52.96 1:46.25
9 11
CAN
GAGNON Marie-Michele
54.32 53.05 1:47.37
10 14
CZE
STRACHOVA Sarka
55.14 52.25 1:47.39
11 9
SWE
SWENN-LARSSON Anna
54.58 53.33 1:47.91
12 16
FIN
POUTIAINEN Tanja
54.94 53.07 1:48.01
13 28
FRA
MARMOTTAN Anemone
57.08 51.88 1:48.96
14 22
GER
WIRTH Barbara
56.31 52.69 1:49.00
15 23
CAN
PHELAN Brittany
56.41 52.70 1:49.11
16 29
NOR
LOESETH Mona
56.82 52.62 1:49.44
17 20
SUI
FEIERABEND Denise
55.80 53.67 1:49.47
18 24
FRA
BARTHET Anne-Sophie
56.99 53.12 1:50.11
19 32
SLO
FERK Marusa
57.43 52.73 1:50.16
19 31
SVK
VLHOVA Petra
56.42 53.74 1:50.16
21 34
LIE
NIGG Marina
57.47 53.17 1:50.64
22 39
CZE
DUBOVSKA Martina
57.80 53.62 1:51.42
23 42
RUS
ALOPINA Ksenia
58.37 53.37 1:51.74
24 51
USA
FORD Julia
58.88 53.99 1:52.87
25 49
ARG
BANCORA Salome
59.26 56.26 1:55.52
26 59
BIH
NOVAKOVIC Zana
59.79 56.20 1:55.99
27 52
ARG
SIMARI BIRKNER Macarena
59.82 56.69 1:56.51
28 25
SUI
GISIN Michelle
1:00.73 56.39 1:57.12
29 50
BLR
SHKANOVA Maria
59.67 57.56 1:57.23
30 61
LAT
GASUNA Lelde
1:00.47 56.82 1:57.29
]]>
Fri, 21 Feb 2014 18:33:00 +0100 ZOI Sochi 2014 http://www.skijanje.com/vesti/zoi-sochi-2014/1043/zlato-za-shiffrin-u-slalomu-zana-novakovic-26..html
Nevenin blog: Sochi 2014 http://www.skijanje.com/vesti/zoi-sochi-2014/1040/nevenin-blog-sochi-2014.html Konačno su došle i naše ZOI, vreme leti… Ovih 8 dana od kada sam tu nisam osetila. Olimpijsko selo je ok, nisam bila u drugim selima ali kažu da je naše najveće tako da se uvek nešto dešava. ]]>

Konačno su došle i naše ZOI, vreme leti… Ovih 8 dana od kada sam tu nisam osetila. Olimpijsko selo je ok, nisam bila u drugim selima ali kažu da je naše najveće tako da se uvek nešto dešava.

Sobe su klasične ali u redu, nije mi potrebno ništa više kad imam najbolju cimerku. U sobi sam sa Ninom i cool nam je. Ono što nas sve malo nervira je poplava koja nastane nakon kupanja, slivnik je napravljen na kontra strani tako da je “show” ali nekako se snalazimo. Pozicija gde se nalazimo nije mogla biti bolja, ispred restorana smo, u zgradi imamo teretanu i mašine za pranje veša, idealno.

Od kada sam došla osećala sam se dobro, na treningu velelslaloma skijala sam jako dobro i bila sam zadovoljna zbog toga. Ono što sam želela je da probam to da ponovim na trci. Razmišljala sam o tome i pokušala da zadržim taj osećaj. Iskreno nisam baš imala osećaj da su to Olimpijske igre, što i nije bilo tako loše.

Staza je bila vrlo duga, sam teren nije toliko težak ali nije ni lak. Prvu vožnju veleslaloma sam počela jako dobro, trudila sam se da imam ritam i da izdržim sve do kraja. Kiša je padala i padala, bukvalno sve jače i jače tako da se na kraju više nisam ni opterećivala sta mi je sve mokro. S obzirom kakvo je vreme bilo, staza je bila stvarno ok. Nije bilo nekih većih rupa ali je na pojedinim mestima „treslo“.

Kada sam ušla u cilj prvo nisam ni videla koja sam jer je semafor bio tako daleko, a nisam imala sočiva. Nakon toga sam se približila i videla da sam 29. Nisam znala šta da mislim u tom momentu, bila sam srećna i nadala sam se da će tako ostati do kraja prve vožnje. Inače, od samog jutra raspoloženje je bilo na nivou tako da mi ni kiša niti bilo šta drugo nije smetalo. Pošto sam ostala 29-ta nakon prve vožnje, jedva sam čekala da počne start druge jer sam startovala kao druga. Bila sam uzbuđena, bilo je i treme ali one pozitivne.

U drugoj vožnji sam najviše izgubila na poslednjem delu staze, tačnije od poslednjeg prolaznog vremena do cilja, gotovo sekundu. Malo sam zaspala na mestu gde to nikako nije smelo, ali sada je prošlo. Znam gde sam mogla bolje i zadovoljna sam da sam završila tu gde jesam. Želela sam top 30 i mnogo sam srećna da sam to uspela u veleslalomu.

Sutra je slalom! Osećam se dobro i pripremam za sutra. Staza je zahtevna, već od starta je strmo i treba ući u ritam od samog početka... Držite palčeve!

XoXo
Bagy

]]>
Thu, 20 Feb 2014 16:25:00 +0100 ZOI Sochi 2014 http://www.skijanje.com/vesti/zoi-sochi-2014/1040/nevenin-blog-sochi-2014.html
Nina Micić 27. u paralel veleslalomu http://www.skijanje.com/vesti/zoi-sochi-2014/1039/nina-micic-27.-u-paralel-veleslalomu.html Srpska snouborderka zbog pada pred ciljem ostala bez plasmana u osminu finala. ]]>

Srpska snouborderka Nina Micić debitovala je na Zimskim olimpijskim igrama u paralel veleslalomu i tako je Srbija prvi put u istoriji imala predstavnika u snoubordu.

Nina nije uspela da se kvalifikuje u osminu finala, jer je osvojila 27. mesto. Ona je prvu vožnju završila u vremenu 1:00.93, a drugu je zbog pada završila za 1:04.01.
- Prvu vožnju vozila sam dosta oprezno jer je mnogo devojaka koje su startovale pre mene palo zbog toga što je staza bila potpuno zaleđena. Pred drugu vožnju je otoplilo i staza je bila odlična. Sjajno sam vozila, ali me je greška u samom cilju koštala boljeg plasmana. Izgubila sam koncentraciju u deliću sekunde, jer sam sebe već videla u cilju i zbog toga sam pala i izgubila nekoliko sekundi. Jako mi je krivo jer sam odlično vozila ali idemo dalje, pokušaću da se skoncentrišem za naredno takmičenje u paralel slalomu - rekla je Nina Micić.

Zlatnu medalju osvojila je Patrizia Kummer iz Švajcarske, srebro je pripalo Tomoki Takeuchi iz Japana, a brozna Aleni Zavarzinovoj iz Rusije. 

]]>
Wed, 19 Feb 2014 14:51:00 +0100 ZOI Sochi 2014 http://www.skijanje.com/vesti/zoi-sochi-2014/1039/nina-micic-27.-u-paralel-veleslalomu.html
Ligety u istoriji, radost i za Francuze http://www.skijanje.com/vesti/zoi-sochi-2014/1038/ligety-u-istoriji-radost-i-za-francuze.html Ted postao prvi Amerikanac koji je osvojio olimpijsko zlato u veleslalomu. Marko Vukićević nije završio prvu vožnju. ]]>

Ted Ligety postao je prvi Amerikanac koji je osvojio zlatnu olimpijsku medalju u veleslalomu! Neverovatni momak iz Solt Lejk Sitija pobedio je u Sochiju ispred Francuza Stevea Missilliera i Alexisa Pinturaulta.

Ted je još jednom pokazao da mu u ovoj disciplini nema ravnog. U Vankuveru je bio tek deveti, a danas je po svaku cenu hteo to da ispravi. Jurišao je na sve ili ništa, posebno u prvoj vožnji koju je odskijao perfektno i ostvario 93 stotinke prednosti nad Čehom Ondrejom Bankom, koji je sa starnim brojem 28 napravio malu senzaciju. Odličan je bio i Italijan Davide Simoncelli na trećem mestu, dok je Marcel Hirscher zaostao sekundu i 39 stotniki, što je bilo dovoljno za sedmo mesto prvog laufa. 

Temperatura u Sochiju bila je konstantno u plusu, pa je staza popuštala, što je otežavalo stvari, posebno za takmičare koji su u drugoj vožnji startovali među poslednjima. Francuz Steve Missillier je imao zaostatak od sekunde i 50 stotniki, pa je u drugom laufu dao sve od sebe. Odmah se videlo da skija odlično i na kraju je ostvario prednost od 55 stotinki u odnosu na do tada najboljeg Benjamina Raicha. Možda to nije očekivao, ali dugo je ostao na liderskoj poziciji.

Ređali su se skijaši koji su u prvoj vožnji bili bolji, ali niko nije uspeo da ga skine. Hirscher je podbacio i na kraju zauzeo nepopularno četvrto mesto, Pinturault je skijao odlično, ali je zaostao za 16 stotinki, a Simoncelli je sa sjajne druge pozicije sve upropastio. Ostao je samo Ted Ligety sa prednošću od sekunde i 50 stotinki. To naravno nije ispustio, iako se prednost konstantno topila. Kada je prošao kroz cilj imao je još 48 stotinki viška.

Usledila je velika radost Amerikanca, ali i dva Francuza, koji su sasvim zasluženo osvojili olimpijsko srebro i bronzu.

Ivica Kostelić je zauzeo 26. mesto, a nešto bolji od njega bio je Slovenac Žan Kranjec koji je trku završio kao 23. Srpski takmičar Marko Vukićević, nažalost, nije završio prvu vožnju.

- Posle superveleslaloma sam rekao da sam probio led i da ću u narednim trkama više rizikovati, što sam i uradio. Dobro sam vozio u prvom delu staze i čak mi je i prolazno vreme bilo dobro, ali zaokret na skoku nisam izveo na vreme i zbog velike brzine sam završio ispod sledeće kapije. Što se same vožnje tiče, bila je dovoljno agresivna i onakva kakvu smo planirali. Sledeća trka je slalom i idem sa istom strategijom da se takmičim i da vozim oštro jer samo to je put do dobrog plasmana - rekao je Vukićević.

Prvu vožnju nije završio ni Filip Zubčić iz Hrvatske. Ipak, najveći tragičar je Nemac Stefan Luitz, koji je imao jako dobro vreme u prvoj vožnji, ali je zajahao bukvalno poslednju 57. kapiju.

Rezultati: 

Rank
Bib
Name
Run 1
Run 2
Tot. Time
1 7
USA
LIGETY Ted
1:21.08 1:24.21 2:45.29
2 10
FRA
MISSILLIER Steve
1:22.58 1:23.19 2:45.77
3 1
FRA
PINTURAULT Alexis
1:22.44 1:23.49 2:45.93
4 3
AUT
HIRSCHER Marcel
1:22.47 1:23.76 2:46.23
5 28
CZE
BANK Ondrej
1:22.01 1:24.28 2:46.29
6 18
AUT
MAYER Matthias
1:22.41 1:23.93 2:46.34
7 8
AUT
RAICH Benjamin
1:22.67 1:23.68 2:46.35
8 2
GER
NEUREUTHER Felix
1:22.51 1:24.08 2:46.59
9 5
FRA
FANARA Thomas
1:22.41 1:24.32 2:46.73
10 21
NOR
KRISTOFFERSEN Henrik
1:22.71 1:24.08 2:46.79
11 24
ITA
DE ALIPRANDINI Luca
1:23.08 1:23.83 2:46.91
12 6
GER
DOPFER Fritz
1:22.59 1:24.38 2:46.97
13 23
SUI
JANKA Carlo
1:22.52 1:24.52 2:47.04
14 19
SWE
OLSSON Matts
1:23.01 1:24.05 2:47.06
15 22
USA
JITLOFF Tim
1:23.23 1:23.90 2:47.13
16 15
NOR
HAUGEN Leif Kristian
1:23.58 1:23.57 2:47.15
17 20
ITA
SIMONCELLI Davide
1:22.35 1:25.00 2:47.35
18 9
AUT
SCHOERGHOFER Philipp
1:22.83 1:24.63 2:47.46
19 40
USA
GOLDBERG Jared
1:23.66 1:23.82 2:47.48
20 16
USA
MILLER Bode
1:23.64 1:24.18 2:47.82
21 35
FIN
TORSTI Samu
1:23.59 1:24.38 2:47.97
22 30
SVK
ZAMPA Adam
1:23.13 1:25.28 2:48.41
23 31
SLO
KRANJEC Zan
1:23.82 1:24.66 2:48.48
24 12
FRA
FAIVRE Mathieu
1:23.53 1:25.90 2:49.43
25 34
RUS
MAYTAKOV Sergei
1:23.75 1:25.92 2:49.67
26 25
CRO
KOSTELIC Ivica
1:23.87 1:25.81 2:49.68
27 46
SUI
CAVIEZEL Mauro
1:23.58 1:26.17 2:49.75

]]>
Wed, 19 Feb 2014 12:55:00 +0100 ZOI Sochi 2014 http://www.skijanje.com/vesti/zoi-sochi-2014/1038/ligety-u-istoriji-radost-i-za-francuze.html
Nevena Ignjatović: Srećna sam http://www.skijanje.com/vesti/zoi-sochi-2014/1037/nevena-ignjatovic-srecna-sam.html Srpska skijašica zadovoljna 28. mestom na ZOI u Sochiju. ]]>

Dugo je Nevena Ignjatović sanjala drugu vožnju u Svetskom kupu, a to joj se desilo na još većem takmičenju – na Olimpijskm igrama u Sochiju. Nevena je tako napravila najbolji rezultat u skijanju za Srbiju, a treći, ako se računa i država pod nazivom Srbija i Crna Gora.

Odlično je Nevena odradila prvi lauf u veleslalomu, u disciplini koja joj nije najjača, i to posebno treba da raduje. Da je ponovila takvo izdanje i u drugoj vožnji, plasman bi bio još bolji. Međutim, i 28. mestom je ostvarila cilj i najavila da od nje možemo očekivati dosta i u slalomu. 

- Zadovoljna sam što sam uspela da uđem u 30 najboljih u prvoj vožnji, to mi je i bio cilj. Ceo dan sam bila odlično raspoložena i nisam razmišljala o konačnom ishodu. Sjajno je što sam imala priliku da u drugoj trci startujem druga po redu. Znam da sam tu vožnju mogla da odskijam bolje, grešila sam, ali ni uslovi nisu bili najbolji. Ceo da je padala kiša. Ipak, srećna sam što sam uspela da ostvarim ono što sam zacrtala i to u veleslalomu, koji mi je slabija disciplina. Radujem se slalomu i očekujem još bolji rezultat – rekla je Nevena posle trke, a slično je bio raspoložen i njen trener Miha Malus:

- Zadovoljan sam, naročito prvom vožnjom. Super je što je Nevena imala mogućnost da i na velikom takmičenju oseti kako je to startovati među prvima. U drugu vožnju je ušla malo nervoznije i sa dozom rezerve, ali sam zadovoljan onim što je Nevena pokazala danas - naglasio je Malus.

Skijajući za Srbiju i Crnu Goru Mirjana Granzov je na ZOI 1998. u Naganu bila 27. u slalomu, dok je Marko Đorđević 2002. u Solt Lejk Sitiju zauzeo 26. mesto takođe u slalomu. 

Neveni Ignjatović sada preostaje da se što bolje psihički pripremi za slalom u petak.

Foto: OKS

]]>
Tue, 18 Feb 2014 13:31:00 +0100 ZOI Sochi 2014 http://www.skijanje.com/vesti/zoi-sochi-2014/1037/nevena-ignjatovic-srecna-sam.html
Novo zlato za Tinu Maze u Sochiju http://www.skijanje.com/vesti/zoi-sochi-2014/1036/novo-zlato-za-tinu-maze-u-sochiju.html Slovenka najbrža na današnjem veleslalomu i tako osvojila svoje drugo zlato na ZOI u Sochiju. Srebrnu medalju „uzela“ Anna Fenninger a bronzu Viktoria Rebensburg. Nevena Ignjatović zauzela odlično 28. mesto. ]]>

Najbolja slovenačka skijašica Tina Maze osvojila je novu zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Sochiju. Ona je do trijumfa na veleslalomskoj stazi u Rosa Khutoru stigla sa ukupnim vremenom 2:36.87.

„Srebrna“ je danas bila Austrijanka Anna Fenninger koja je za Slovenkom zaostala samo sedam stotih delova sekunde. Njeno vreme iznosilo je 2:36.94.

Bronzanu medalju osvojila je Nemica Viktoria Rebensburg uz zaostatak od 27 stotinki.

Nakon prve vožnje u vođstvu je bila Maze ispred Šveđanke Jessice Lindell-Vikarby i Italijanke Nadie Fanchini. Fenninger je zauzimala četvrtu poziciju sa zaostatkom od 85 stotih dok je Rebensburg bila tek šesta i kasnila je za vodećom čak sekundu i 36 stotinki.

U drugoj vožnji sjajno je vozila Nemica Rebensburg te izbila na vodeću poziciju. Nakon nje na stazu je izašla mlada Amerikanka Mikaela Shiffrin koja nije uspela da nadmaši taj rezultat pa je na kraju morala da se zadovolji petim mestom.

Anna Fenninger odvozila je najbrži drugi lauf od svih takmičarki te potisnula Nemicu na drugo mesto. Fanchini i Lindell-Vikarby nisu uspele da nadmaše taj rezultat.

Tada je nastupila vodeća iz prve vožnje Slovenka Tina Maze. Uprkos nešto rezervisanijoj ali ipak odličnoj drugoj vožnji, Slovenka je uspela da zadrži deo prednosti iz prvog laufa i tako stigne do svog drugog zlata u Sochiju te svoje četvrte olimpijske medalje ukupno.

Poredak na kraju je bio sledeći: Maze, Fenninger, Rebensburg.

Italijanka Fanchini je tako morala da se zadovolji „nezahvalnim“ četvrtim mestom dok je mlada Shiffrin bila peta.

Najbolja srpska skijašica Nevena Ignjatović nakon prve vožnje bila je 29. što joj je omogućilo drugu startnu poziciju u drugom laufu. Ona je na kraju zauzela odličnu 28. poziciju sa vremenom 2:42.46 što je sjajan dodatni podstrek za Ignjatovićevu pred trku slaloma koja će se održati u petak.

Ovo je ujedno i treći najbolji rezultat srpskih skijaša na Olimpijskim igrama nakon Marka Đorđevića i Mirjane Granzov, te Nevenin najbolji rezultat kada su velika takmičenja u pitanju.

Žana Novaković iz Bosne i Hercegovine zauzela je danas 37. poziciju dok je hrvatska skijašica Andrea Komšić bila nešto brža pa je na kraju zauzela 35. mesto. Njena sunarodnica Sofija Novoselić na žalost nije uspela da završi drugu vožnju.

Rezultati (Top 30):

No Bib Name Run 1 Run 2 Total
1 1
SLO
MAZE Tina
1:17.88 1:18.99 2:36.87
2 5
AUT
FENNINGER Anna
1:18.73 1:18.21 2:36.94
3 7
GER
REBENSBURG Viktoria
1:19.24 1:17.90 2:37.14
4 10
ITA
FANCHINI Nadia
1:18.53 1:18.72 2:37.25
5 6
USA
SHIFFRIN Mikaela
1:18.79 1:18.58 2:37.37
6 9
SWE
PIETILAE-HOLMNER Maria
1:19.45 1:18.37 2:37.82
7 2
SWE
LINDELL-VIKARBY Jessica
1:18.40 1:19.62 2:38.02
8 12
FRA
MARMOTTAN Anemone
1:19.69 1:18.79 2:38.48
9 4
SUI
GUT Lara
1:20.54 1:18.10 2:38.64
10 14
SUI
GISIN Dominique
1:19.99 1:19.59 2:39.58
11 18
AUT
GOERGL Elisabeth
1:19.84 1:19.80 2:39.64
12 22
AUT
KIRCHGASSER Michaela
1:20.39 1:19.42 2:39.81
13 16
SWE
HANSDOTTER Frida
1:20.51 1:19.34 2:39.85
14 24
FRA
BARTHET Anne-Sophie
1:20.71 1:19.17 2:39.88
14 19
FIN
POUTIAINEN Tanja
1:20.12 1:19.76 2:39.88
16 23
ITA
MARSAGLIA Francesca
1:21.63 1:18.29 2:39.92
17 20
NOR
LOESETH Nina
1:20.78 1:19.18 2:39.96
18 25
SWE
KLING Kajsa
1:20.47 1:19.83 2:40.30
19 3
AUT
ZETTEL Kathrin
1:21.60 1:18.73 2:40.33
20 32
SLO
LAVTAR Katarina
1:21.22 1:19.42 2:40.64
21 36
CAN
MIELZYNSKI Erin
1:21.25 1:19.44 2:40.69
22 28
FRA
BAUD Adeline
1:21.49 1:19.42 2:40.91
23 30
NOR
SEJERSTED Lotte Smiseth
1:22.49 1:18.96 2:41.45
24 42
SVK
VLHOVA Petra
1:21.86 1:19.83 2:41.69
25 38
GER
WIRTH Barbara
1:21.35 1:20.38 2:41.73
26 35
SUI
SUTER Fabienne
1:22.07 1:19.99 2:42.06
27 29
NOR
LOESETH Mona
1:21.50 1:20.62 2:42.12
28 43
SRB
IGNJATOVIC Nevena
1:22.14 1:20.32 2:42.46
29 41
USA
STIEGLER Resi
1:22.69 1:21.38 2:44.07
30 33
USA
MCJAMES Megan
1:22.77 1:21.60 2:44.37
]]>
Tue, 18 Feb 2014 11:19:00 +0100 ZOI Sochi 2014 http://www.skijanje.com/vesti/zoi-sochi-2014/1036/novo-zlato-za-tinu-maze-u-sochiju.html
Prodali krave, dobili ćerku šampionku http://www.skijanje.com/vesti/zoi-sochi-2014/1035/prodali-krave-dobili-cerku-sampionku.html Roditelji Kaitlyn Farrington, koja je osvojila zlato u halfpipeu u Sochiju, morali da rasprodaju farmu kako bi je finansijski podržali. ]]>

Da priča kako u pojedinačnim sportovima roditelji moraju da se žrtvuju da bi im dete stiglo do visina nije svojstvena samo za ove krajeve, potvrđuje i slučaj olimpijske šampionke u snoubord halfpipeu.

Amerikanka Kaitlyn Farrington, koja se u Sochiju okitila zlatnom medaljom, otkrila je da su njeni roditelji morali da prodaju krave sa farme kako bi došli do novca za njeno usavršavanje u snoubordu. Kada je postalo jasno da je veoma talentovana, za dalji napredak nije bilo dovoljno sredstava i prodaja krava je bila jedino rešenje.

- Mama i tata su me uvek veoma podržavali. Počela sam da se takmičim na sve značajnijim prvenstvima i nije bilo dovoljno novca za putovanja i sve ostalo. Tata je morao da prodaje krave i sećam se da smo to radili sredom na lokalnoj pijaci. Pomagala bih mu da utovari po dve krave u prikolicu. Sigurna sam da im one sada ne nedostaju – rekla je Kaitlyn.

Njeni roditelji Suz i Gary su nekada na farmi u Ajdahu imali 250 grla, a danas nemaju niti jedno. Zato im je ćerka postala olimpijski šampion.

- Uradio bih sve za nju. Pogledajte šta smo danas dočekali – rekao je presrećni otac kada je Kaitlyin osvojila zlato.

Interesantno je da do pre tri dana olimpijska šampionka u halfpipeu uopšte nije bila uvrštena na Wikipediju.

]]>
Tue, 18 Feb 2014 10:17:00 +0100 ZOI Sochi 2014 http://www.skijanje.com/vesti/zoi-sochi-2014/1035/prodali-krave-dobili-cerku-sampionku.html
Svindal se povukao sa ZOI http://www.skijanje.com/vesti/zoi-sochi-2014/1032/svindal-se-povukao-sa-zoi.html Sjajni Norvežanin zbog alergije i iscrpljenosti odlazi iz Sochija i neće voziti veleslalom u sredu. ]]>

Aksel Lund Svindal, koji je na Olimpijskim igrama u Vankuveru osvojio tri medalje, posle razočaravajućih rezultata u Sochiju odlučio je da se povuče i neće se takmičiti u veleslalomu u sredu. Kao razlog odustajanja naveo je alergiju i iscrpljenost.

Sjajni Norvežanin, specijalista za brze discipline, u spustu je bio četvrti, u superkombinaciji osmi, a u superveleslalomu, gde je branio zlato, zauzeo je sedmo mesto.

- Mnogi takmičari su dobili alergiju od nekih čestica kojih ovde ima u vazduhu. Kao neka fina prašina, osetio sam to kada sam stigao u Sochi. Lekari tačno znaju o čemu se radi jer su mi propisali lekove od kojih mi je bilo bolje, ali sam i dalje iscrpljen - objasnio je Svindal i dodao da nije zadovoljan formom:

- Bila je to teška odluka. Ma koliko god sam bio blizu medalje u spustu, moram da priznam da su mi ovo najgore vožnje u sezoni. Moram sada da analiziram sta mi se to dogodilo. Jedino što sam promenio su ti lekovi.

Akselu Lundu Svindalu sada predstoji da se što bolje odmori i onda pripremi za izazove u Svetskom kupu gde stoji veoma dobro. Drugi je u generalnom plasmanu, a vodeći u spustu i superveleslalomu.

]]>
Mon, 17 Feb 2014 19:23:00 +0100 ZOI Sochi 2014 http://www.skijanje.com/vesti/zoi-sochi-2014/1032/svindal-se-povukao-sa-zoi.html
Miller: Ne osuđujte novinarku http://www.skijanje.com/vesti/zoi-sochi-2014/1033/miller-ne-osudjujte-novinarku.html Legendarni Amerikanac kaže da repotrterka NBC nije kriva za njegove suze nakon osvajanja bronze u Sochiju. ]]>

Bode Miller je u 36. godini ipak uspeo da dođe do olimpijske medalje. Legendarni Amerikanac okitio se bronzom u superveleslalomu, a tokom intervjua nakon proglašenja pobednika nije mogao da izdrži i zaplakao je. Emocije zbog smrti brata Chelonea, koji je u Sochiju trebalo da predstavlja SAD u snoubordu, bile su prejake.

Kada je novinarka NBC Christin Cooper Bodeu postavila pitanje šta se dešavalo kada je pre početka trke pogledao u nebo i kao da je razgovarao s nekim, on nije mogao da suzbije osećanja, sakrio je lice, zaplakao i pao u zagrljaj supruge Morgan.

Reportereka NBC je nakon toga bila na udaru javnosti jer je nastavljala da ispituje Bodea iako je bilo jasno da mu je bilo teško da govori koliko mu ova medalja znači zbog smrti brata. Međutim, preko Tivitera se oglasio i sam Miller, koji je zatražio da se prestane s napadima na Christin Cooper.  

- Poštujem sve koji su bili uz mene. Molim vas da ne budete grubi prema Christin. Nije sve njena krivica, moje emocije su bile veoma sirove, a ona je postavila pitanja koja bi postavio svaki novinar. Pritisak je deo toga, ali ona nije imala nameru da me povredi - rekao je Bode Miller.

]]>
Mon, 17 Feb 2014 19:59:00 +0100 ZOI Sochi 2014 http://www.skijanje.com/vesti/zoi-sochi-2014/1033/miller-ne-osudjujte-novinarku.html
Kjetil Jansrud najbrži u superveleslalomu http://www.skijanje.com/vesti/zoi-sochi-2014/1031/kjetil-jansrud-najbrzi-u-superveleslalomu.html Norvežanin osvojio zlato, Andrew Weibrecht srebro a bronzanu medalju podelili Bode Miller i Jan Hudec. ]]>

Još jedna zanimljiva trka alpskog skijanja održana je danas u Rosa Khutoru, desetog dana takmičenja u Sochiju. U pitanju je muški superveleslalom koji je vožen na stazi sa startom na 1592m te dužine 2096m.

Zlatnu medalju je osvojio norveški takmičar Kjetil Jansrud sa vremenom 1:18.14.

Andrew Weibrecht zaostao je za pobednikom 30 stotih delova sekunde (1:18.44) što je bilo dovoljno za srebrnu medalju, sjajan rezultat za Amerikanca i druga olimpijska medalja u karijeri.

Na podijumu će se naći čak četiri takmičara pošto su bronzanu medalju podelili Bode Miller i Kanađanin Jan Hudec. Oni su ostvarili identično vreme 1:18.67 te zaostatak od 53 stotinke.

Sa startnim brojem 13. svojom prepoznatljivom, riskantnom i veoma agresivnom vožnjom, izbio je na vodeću poziciju Bode Miller. Iako je bio najbrži, u cilj je ušao vidno razočaran s obzirom na grešku u donjem delu staze koja će ga, ispostaviće se kasnije, koštati zlatne, pa i srebrne medalje.

Dugo je držao vodeću poziciju sve dok ga na tronu, sa startnim brojem 21. nije smenio Kjetil Jansrud. Norvežanin je vozio praktično bez greške pa je sasvim zasluženo ostvario najbrže vreme.

Nakon njega je nastupio kanadski takmičar Jan Hudec koji je ostvario identično vreme kao Miller pa su se obojica ponadali da će podeliti srebrnu medalju.

Međutim njihovo slavlje je donekle poremetio još jedan Amerikanac Andrew Weibrecht koji je nastupio sa startnim brojem 29. Pomalo neočekivano, ali ipak zahvaljujući svojoj sjajnoj vožnji sasvim zasluženo stigao do drugog mesta te potisnuo kanadsko-američki par na najniži stepenik pobedničkog postolja.

Bez medalje je tako ostao vidno razočaran mladi Austrijanac Otmar Streidinger kome je ona izmakla za samo dva stota dela sekunde pa je na kraju morao da se zadovolji „tek“ petim mestom.

Hrvatski takmičar Natko Zrnčić-Dim podelio je 19. mesto uz zaostatak od sekundu i 61 stotih u odnosu na Jansruda. Njegov sunarodnik Ivica Kostelić bio je nešto sporiji pa je na kraju zauzeo 24. poziciju.

Na trci je nastupio i srpski reprezentativac Marko Vukićević. On je ostvario rezultat od 1:23.88 te zauzeo 48. poziciju.

Takmičar iz Bosne i Hercegovine, Igor Leikert, bio je nešto sporiji pa je trku završio na 50. mestu.

Rezultati:

No Bib Name Total:
1 21
NOR
JANSRUD Kjetil
1:18.14
2 29
USA
WEIBRECHT Andrew
1:18.44
3 22
CAN
HUDEC Jan
1:18.67
3 13
USA
MILLER Bode
1:18.67
5 15
AUT
STRIEDINGER Otmar
1:18.69
6 14
AUT
FRANZ Max
1:18.74
7 16
NOR
SVINDAL Aksel Lund
1:18.76
8 8
ITA
FILL Peter
1:18.85
9 34
CZE
BANK Ondrej
1:19.11
10 6
CAN
PRIDY Morgan
1:19.19
11 20
FRA
THEAUX Adrien
1:19.35
12 19
SUI
KUENG Patrick
1:19.38
13 24
NOR
KILDE Aleksander Aamodt
1:19.44
14 9
USA
LIGETY Ted
1:19.48
15 2
FRA
MERMILLOD BLONDIN Thomas
1:19.53
16 27
ITA
PARIS Dominik
1:19.70
17 26
FRA
POISSON David
1:19.74
17 11
ITA
HEEL Werner
1:19.74
19 5
FRA
CLAREY Johan
1:19.75
19 3
CRO
ZRNCIC-DIM Natko
1:19.75
21 18
AUT
STREITBERGER Georg
1:19.77
22 28
SUI
JANKA Carlo
1:20.01
23 25
USA
GANONG Travis
1:20.02
24 30
CAN
OSBORNE-PARADIS Manuel
1:20.19
24 1
CRO
KOSTELIC Ivica
1:20.19
26 33
RUS
TRIKHICHEV Pavel
1:20.62
27 7
SUI
FEUZ Beat
1:20.65
28 36
SPA
TERRA Ferran
1:20.96
29 32
SLO
KOSI Klemen
1:21.27
30 37
KAZ
KOSHKIN Dmitriy
1:21.50
]]>
Sun, 16 Feb 2014 08:45:00 +0100 ZOI Sochi 2014 http://www.skijanje.com/vesti/zoi-sochi-2014/1031/kjetil-jansrud-najbrzi-u-superveleslalomu.html
Anni Fenninger zlato u superveleslalomu http://www.skijanje.com/vesti/zoi-sochi-2014/1030/anni-fenninger-zlato-u-superveleslalomu.html Austrijanke profitirale od postavke staze svog trenera. Hoefl-Riesch osvojila srebro, a Nicole Hosp bronzu. ]]>

Austrijanke su iskoristile postavku staze u superveleslalomu i osvojile dve medalje na Zimskim olimpijskim igrama u Sochiju. Zlato je pripalo Anni Fenninger, bronza Nicole Hosp, a između dve takmičarke iz Austrije umešala se Maria Hoefl-Riesch, koja je došla do srebra. 

Austrijski trener Florian Winkler postavkom staze napravio je pravi haos na početku trke. Skijašice su ispadale kao na traci i teško je setiti se slične situacija u bilo kom takmičenju na vrhunskom nivou. Neverovatno zvuči činjenica da su od prvih 11 devojaka samo tri uspele da stignu do cilja. Veoma zatvorene kapije na početnom strmom delu, pa veoma nezgodna postavka posle jedne prelomnice u donjem delu uzele su svoj danak. Kada se tome doda i temperatura koja je bila u plusu, jasno je zašto je viđen neverovatan broj ispadanja.

Najpre je solidno vreme postavila Fabienne Suter i dugo je bila vodeća. Nisu uspele da je nadmaše Julia Mancuso i Viktoria Rebensburg. Očigledno pripremljena za ovakvu stazu Nicole Hosp je skijala odlično i u cilju imala čak 71 stotinku prednosti u odnosu na Suterovu. Još bolja je bila Anna Fenninger i preuzela vodeću poziciju sa prednošću od 65 stotinki. To je bilo prebrzo i za Tinu Maze i najbolju u Svetskom kupu u ovoj disciplini Laru Gut.

Lara je imala medalju u džepu sve dok ciljem nije prošla Maria Hoefl-Riesch. Nemica je konstantno smanjivala prednost, u jednom trenutku imala i bolje vreme od Fenninger, ali ju je jedan predug skok koštao zlata. Međutim, bila je presrećna zbog druge medalje u Sochiju. Tina Maze je na kraju završila kao peta. Ilka Štuhec je zauzela 13. mesto, a Maruša Ferk 15. 

Rezultati:

Rank
Bib
Name
Run 1
Run 2
Tot. Time
1 18
AUT
FENNINGER Anna
1:25.52   1:25.52
2 22
GER
HOEFL-RIESCH Maria
1:26.07   1:26.07
3 16
AUT
HOSP Nicole
1:26.18   1:26.18
4 20
SUI
GUT Lara
1:26.25   1:26.25
5 19
SLO
MAZE Tina
1:26.28   1:26.28
6 30
SUI
AUFDENBLATTEN Fraenzi
1:26.79   1:26.79
7 9
SUI
SUTER Fabienne
1:26.89   1:26.89
8 14
USA
MANCUSO Julia
1:27.04   1:27.04
9 15
GER
REBENSBURG Viktoria
1:27.08   1:27.08
10 10
ITA
FANCHINI Nadia
1:27.20   1:27.20
11 13
AUT
STERZ Regina
1:27.52   1:27.52
11 12
ITA
STUFFER Verena
1:27.52   1:27.52
13 23
SLO
STUHEC Ilka
1:27.69   1:27.69
14 24
NOR
SEJERSTED Lotte Smiseth
1:27.80   1:27.80
15 28
SLO
FERK Marusa
1:28.19   1:28.19
16 2
USA
SMITH Leanne
1:28.38   1:28.38
17 27
NOR
MOWINCKEL Ragnhild
1:28.53   1:28.53

]]>
Sat, 15 Feb 2014 09:12:00 +0100 ZOI Sochi 2014 http://www.skijanje.com/vesti/zoi-sochi-2014/1030/anni-fenninger-zlato-u-superveleslalomu.html
Viletta trijumfovao, Kosteliću srebro u superkombinaciji! http://www.skijanje.com/vesti/zoi-sochi-2014/1029/viletta-trijumfovao-kostelicu-srebro-u-superkombinaciji%21.html Najbolji hrvatski skijaš Ivica Kostelić osvojio je srebrnu medalju na superkombinaciji u Sochiju. Švajcarac Sandro Viletta bio je najbrži dok je Italijan Christof Innerhofer osvojio treće mesto. ]]>

Osmi dan takmičenja na Olimpijskim igrama u Sochiju bio je rezervisan za mušku superkombinaciju koja se sastojala iz jednog spustaškog i jednog slalomskog laufa. Na izuzetno zanimljivoj trci trijumfovao je švajcarski takmičar Sandro Viletta sa ukupnim vremenom 2:45.20.

Sjajan rezultat napravio je hrvatski skijaš Ivica Kostelić koji je osvojio srebrnu medalju uz 34 stotinke zaostatka, vreme 2:45.54.

„Bronzani“ je danas bio Italijan Christof Innerhofer koji je od Kostelića bio sporiji za 13 a od pobednika 47 stotih delova sekunde uz ukupno vreme 2:45.67.

Nakon prve vožnje superveleslaloma, u vođstvu je bio Norvežanin Kjetil Jansrud ispred češkog takmičara Ondrej Banka i Austrijanca Mayera. Kostelić je zauzimao sedmu poziciju, Innerhofer osmu, dok je Viletta bio tek 14.

Sjajnim slalomskim laufom, na stazi koju je postavio Ante Kostelić, Viletta je izbio na vodeću poziciju. Redom su bezuspešno pokušavali da ga sa trona skinu Bode Miller, Carlo Janka i ostali.

Nakon njih je Innerhofer napravio dobar rezultat te izbio na drugu poziciju iza Vilette ali ga je odmah nakon toga, svojom vožnjom sa nje "skinuo" Ivica Kostelić te potisnuo Italijana na treće mesto. Kostelić je vozio prilično dobro ali nešto rezervisanije, što je na kraju bilo dovoljno za srebrnu medalju, četvrtu olimpijsku u njegovoj karijeri.

Nakon njih su nastupili Svindal, Franz, Mayer, Jansrud ali niko nije uspeo da nadmaši rezultat prve trojice. Norvežanin Kjetil Jansrud je na kraju ipak uspeo da stigne do četvrte pozicije ali je njegov zaostatak od sekundu i šest stotih ipak bio preveliki da bi se našao na podijumu.

Peto mesto je osvojio slovački takmičar Adam Zampa koji je sa neverovatne 27. pozicije nakon prve vožnje, sjajnim slalomom koji ga je dugo "držao" na vodećoj poziciji, uspeo da se plasira tako visoko.

Dobar je danas bio još jedan hrvatski takmičar Natko Zrnčić-Dim. On je sa vremenom 2:47.06 te zaostatkom od sekundu i 86 stotih uspeo da stigne do 10. mesta.

Takmičar iz Bosne i Hercegovine, Igor Leikert zauzeo je 26. poziciju uz +10.50s zaostatka za pobednikom.

U subotu se u Sochiju vozi ženski superveleslalom sa početkom u 8h dok muškarci nastupaju u istoj disciplini, dan kasnije.

Rezultati:

No Bib Name Run 1 Run 2 Total
1 20
SUI
VILETTA Sandro
1:54.88 50.32 2:45.20
2 21
CRO
KOSTELIC Ivica
1:54.17 51.37 2:45.54
3 10
ITA
INNERHOFER Christof
1:54.30 51.37 2:45.67
4 9
NOR
JANSRUD Kjetil
1:53.24 53.02 2:46.26
5 2
SVK
ZAMPA Adam
1:56.23 50.11 2:46.34
6 24
USA
MILLER Bode
1:54.67 51.93 2:46.60
7 4
CZE
BANK Ondrej
1:53.38 53.46 2:46.84
8 16
SUI
JANKA Carlo
1:54.42 52.46 2:46.88
8 12
NOR
SVINDAL Aksel Lund
1:53.94 52.94 2:46.88
10 18
CRO
ZRNCIC-DIM Natko
1:55.26 51.80 2:47.06
11 28
USA
GOLDBERG Jared
1:54.90 52.39 2:47.29
12 22
USA
LIGETY Ted
1:55.17 52.22 2:47.39
13 13
AUT
BAUMANN Romed
1:55.36 52.23 2:47.59
14 8
SUI
FEUZ Beat
1:54.46 53.29 2:47.75
15 6
CZE
VRABLIK Martin
1:56.36 51.56 2:47.92
16 26
FRA
THEAUX Adrien
1:55.00 53.66 2:48.66
17 25
ITA
PARIS Dominik
1:54.46 54.99 2:49.45
18 30
CZE
KRYZL Krystof
1:56.68 53.21 2:49.89
19 27
CAN
PRIDY Morgan
1:56.21 53.82 2:50.03
20 40
AUT
STRIEDINGER Otmar
1:55.48 54.98 2:50.46
21 37
SPA
DE LA CUESTA Paul
1:56.22 55.84 2:52.06
22 39
BUL
CHONGAROV Nikola
1:58.68 53.73 2:52.41
23 32
RUS
TRIKHICHEV Pavel
1:56.65 56.64 2:53.29
24 34
SPA
TERRA Ferran
1:57.23 56.31 2:53.54
25 42
KAZ
ZAKURDAEV Igor
1:57.62 57.02 2:54.64
26 44
BIH
LAIKERT Igor
1:59.76 55.94 2:55.70
27 33
MON
JENOT Olivier
1:59.81 56.01 2:55.82
28 31
ARG
SIMARI BIRKNER Cristian Javier
1:59.63 56.46 2:56.09
29 3
RUS
KHOROSHILOV Alexander
1:56.03 1:02.43 2:58.46
30 46
AND
OLIVERAS Marc
1:57.08 1:01.46 2:58.54
]]>
Fri, 14 Feb 2014 13:51:00 +0100 ZOI Sochi 2014 http://www.skijanje.com/vesti/zoi-sochi-2014/1029/viletta-trijumfovao-kostelicu-srebro-u-superkombinaciji%21.html
Felix Neureuther doživeo saobraćajnu nesreću http://www.skijanje.com/vesti/zoi-sochi-2014/1028/felix-neureuther-doziveo-saobracajnu-nesrecu.html Nemac nije pretrpeo teže povrede, ali je propustio let za Sochi. Podvrgnut je lekarskim pregledima. ]]>

Jedan od kandidata za medalju u slalomu na Zimskim olimpijskim igrama Felix Neureuther doživeo je saobraćajnu nesreću u Nemačkoj. Jedan od najboljih slalomaša sveta propustio je zakazani let za Sochi jer je posle udesa morao na lekarske preglede.

Felix je saobraćajnu nesreću doživeo vozeći automobil na aerodrom u Minhen, odakle je trebalo da odleti u Sochi. Njega će pregledati lekar fudbalskog kluba Bajern Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt.

Po najnovijim informacijama iz nemačog ski tima Neureuther je vozio po putu na kojem je bilo malo snega, izgubio je kontrolu nad automobilom i udario u zaštitnu ogradu. Nije doživeo teže povrede i bio je u stanju da nastavi put, ali je ipak iz predostrožnosti morao u bolnicu. On će najverovatnije za Sochi otputovati danas u poslepodnevnim ili večernjim časovima, a koliko će se sve ovo odraziti na njegove nastupe, ostaje da se vidi.

]]>
Fri, 14 Feb 2014 09:39:00 +0100 ZOI Sochi 2014 http://www.skijanje.com/vesti/zoi-sochi-2014/1028/felix-neureuther-doziveo-saobracajnu-nesrecu.html
Nina Micić otputovala u Sochi http://www.skijanje.com/vesti/zoi-sochi-2014/1027/nina-micic-otputovala-u-sochi.html Imam tremu, ali ne idem tamo samo da bih učestvovala, želim da ostvarim dobar rezultat, kaže najbolja srpska snouborderka. ]]>

Zahvaljujući Nini Micić Srbija će prvi put u istoriji na Zimskim olimpijskim igrama imati predstavnika u snoubordu. Nina je večeras otputovala u Sochi, a kako kaže, uprkos tremi, prve Igre u karijeri ne želi da obeleži uz onu čuvenu „Važno je učestvovati“.

Posle svega što je se izdešavalo ove sezone presrećna je što se našla među najboljim sportistima planete.

- Tek kada sam dobila avionsku kartu postalo mi je jasno da idem na Olimpijske igre. Danas sam gledala Milanka Petrovića kako se takmiči u Sochiju i moram da priznam da imam tremu. Čak toliku da nisam mogla da vozim do aerodroma, već sam uzela taksi – uz osmeh kaže Nina Micić.

Prva disciplina u kojoj će učestvovati je paralel veleslalom 19. februara. Pošto je njen trener već u Sochiju, Nina ima informacije kakvi su uslovi na stazi.

- Čula sam da je prilično tvrda i da ima leda, što nije tako dobro. U principu volim takve staze, ali zbog nedavne povrede leđa bilo bi biolje da je malo mekša. Ipak, ne idem tamo samo da bih učestvovala. Daću sve od sebe, posebno prvog dana, pa ćemo videti. Želim da postignem dobar rezultat i to mi je u ovom trenutku najvažnije.

Vremenski uslovi u Sochiju nisu najbolji, temperatura je u plusu pa domaćin ulaže velike napore da staze za skijanje i snoubord održi u dobrom stanju. Postoji mogućnost da se zbog toga trke održe u noćnim terminima. Ninu Micić na aerodromu „Nikola Tesla“ ispratio je generalni sekretar Skijaškog saveza Srbije Milan Božić.

]]>
Thu, 13 Feb 2014 20:46:00 +0100 ZOI Sochi 2014 http://www.skijanje.com/vesti/zoi-sochi-2014/1027/nina-micic-otputovala-u-sochi.html
Tina: Da mi je ovo neko pričao, rekla bih mu da je lud http://www.skijanje.com/vesti/zoi-sochi-2014/1026/tina-da-mi-je-ovo-neko-pricao-rekla-bih-mu-da-je-lud.html Ne mogu da verujem da sam pobedila u spustu. Ostvarila sam ono zašto sam stigla u Sochi i sve drugo biće bonus, kaže presrećna Slovenka. ]]>

Ko je mogao da poveruje da će Tina Maze, posle svega što joj se dešavalo ove sezone, baš na Olimpijskim igrama ispisati jednu od najlepših stranica svoje bogate karijere. Tina je olimpijska šampionka u spustu, a u ovoj disciplini ima samo tri pobede. Ova četvrta stigla je u najboljem mogućem trenutku. 

- Ovo je neverovatno. Moram da kažem da je moje prvo takmičenje, još kad sam bila dete, bio spust. Pred ovu trku sam pomislima na to. Ne mogu da poverujem da sam trijumfovala u spustu. Da mi je to neko pričao pre dve godine, rekla bih mu da je lud. Ipak, spust je trenutno moja najbolja disciplina, prikazala sam vrhunsku vožnju. Doduše, bilo je grešaka, ali je ipak bilo dovoljno za zlato - rekla je Tina Maze za nacionalnu televizuju Slovenije, a u izjavi za HRT je otkrila da joj je mnogo pomogao Ivica Kostelić:

- Moram da se zahvalim Ivici Kosteliću, koji mi je pre trke rekao da moram da se bacim na glavu kao da mi je to poslednje takmičenje u životu. Poslušala sam ga i sada ja njemu poručujem to isto. Ostvarila sam ono zašto sam stigla u Sochi i sve drugo može da bude samo bonus.

Tinin dečko i vođa njenog tima Andrea Massi takođe je bio oduševljen zlatom.

- Šta da kažem? Da nisam verovao? Naravno da sam verovao da jedna Slovenka koja nema stazu za spust, a koja tri godine leti trenira u dobrim uslovima, može da pobedi u ovoj disciplini. Danas sam morao malo da kuliram, već ujutro sam osetio njenu energiju, a znamo kako je to kod Tine. Treba biti smiren, ali nama to nije lako jer ne skijamo mi. U cilju smo strepeli, Mauro je uzviknuo da je u jednom trenutku pogrešila, a ja sam mu odgovorio da nije strašno, da će biti dovoljno za prvo mesto. I bilo je. Sada Tina mora da veruje da može do sjajnog rezultata i u slalomu - poručio je Massi.

]]>
Wed, 12 Feb 2014 11:59:00 +0100 ZOI Sochi 2014 http://www.skijanje.com/vesti/zoi-sochi-2014/1026/tina-da-mi-je-ovo-neko-pricao-rekla-bih-mu-da-je-lud.html