skijanje.com :: Takmičenja http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/rss.html Najnovije vesti o Svetskom kupu, Olimpijskim igrama i takmičenjima u regionu. sr http://www.skijanje.com/img/logo.png skijanje.com :: Takmičenja http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/rss.html Na Marakani reosnovan Skijaški klub Crvena zvezda! http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/1812/na-marakani-reosnovan-skijaski-klub-crvena-zvezda%21.html Prigodnim koktelom održanim u Red cafe-u na stadionu „Rajko Mitić“ obeleženo je reosnivanje Skijaškog kluba Crvena zvezda. ]]>

Domaćin ovog lepog druženja bio je poznati glumac i veliki navijač Crvene zvezde Aleksandar Radojičić.

O klubu i predstojećim kampovima koji će se realizovati u nastupajućoj zimskoj sezoni govoroli su generalni sekretar Sportskog društva Crvena zvezda Igor Milojević, generalni sekretar Skijaškog kluba Crvena zvezda Uroš Maksimović, kao i bivši olimpijac Slađan Ilić.

Skijaški klub Crvena Zvezda je osnovan 1946. godine. U prvim godinama postojanja istakli su se Ljerka Kušec i alpski skijaš Petar Križ. 1970. godine usledio je nagli odlazak takmičara i klub prestaje sa radom. Klub je obnovljen 1989. godine, a istaknuti skijaši su bili Krsto Đurović i Vuk Kovačević. Ipak najveći uspeh u istoriji kluba ostvario je Slađan Ilić 1993. godine kada je postao seniorski prvak države u slalomu i veleslaomu. Iste godine klub prestaje sa aktivnostima.

Reosnivanje kluba podržali su i drugi zvezdaši kao što su Viktor Savić, Milan Borjan, Zvezdan Terzić, Nenad Milijaš, Marko Kešelj, Viktor Jelenić...

]]>
Wed, 30 Oct 2019 16:28:00 +0100 Takmičenja http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/1812/na-marakani-reosnovan-skijaski-klub-crvena-zvezda%21.html
Zlato za Vukićevića u spustu u Sloveniji http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/1804/zlato-za-vukicevica-u-spustu-u-sloveniji.html Srpski reprezentativac Marko Vukićević, bio je najbrži u spustu koji se vozio u okviru Državnog prvenstva Slovenije na Krvavecu. ]]>

Srpski reprezentativac u alpskom skijanju Marko Vukićević, pobedio je u petak u trci spusta koja je održana u okviru Državnog prvenstva Slovenije u ski centru Krvavec.

Vukićević je Srbiji doneo zlatnu medalju, u veoma jakoj konkurenciji od oko 60 takmičara iz više država. Najbolji srpski skijaš je sa dve odlične vožnje bio nepobediv i iza sebe je ostavio, osim najboljih slovenačkih skijaša i mnogobrojne takmičare iz Svetskog kupa.

Trka spusta se sastojala od dve vožnje a Marko je imao najbrže ukupno vreme koje je iznosilo 1:44.27. Drugo mesto su podelili Moldavac Christopher Hoerl i domaći takmičar Klemen Kosi koji su zaostali 16 stotih delova sekunde (1:44.43).

Marko će se takmičiti i u subotu, na istom mestu, gde je planirana još jedna trka spusta koja će se direktno prenostii na TV SLO2.

Podsetimo, Vukićević je na Državnom prvenstvu Srbije, koje je početkom ovog meseca održano na Staroj planini, osvojio čak šest zlatnih medalja. Današnja Markova pobeda još jedan je u nizu pokazatelja potencijala, kada je reč o srpskom muškom skijanju.

]]>
Sat, 30 Mar 2019 11:56:00 +0100 Takmičenja http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/1804/zlato-za-vukicevica-u-spustu-u-sloveniji.html
Marko Vukićević prvi srpski skijaš na legendarnoj trci u Kitzbuehelu http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/1798/marko-vukicevic-prvi-srpski-skijas-na-legendarnoj-trci-u-kitzbuehelu.html Za vikend se voze trke svetskog kupa u čuvenom Kitzbuehelu. Srbija će po prvi put imati svog predstavnika. ]]>

Tradicionalno krajem januara svake godine, Hahnenkamm groznica trese Austriju. Na najznačajnijem događaju sezone u Kitzbuehelu okuplja se nekoliko desetina hiljada posetilaca, novinara i javnih ličnosti iz celog sveta. Najbolji svetski skijaši trodnevnim takmičenjem na ovom mestu obeležavaju vrhunac Svetskog kupa u muškoj konkurenciji. Iako se na brdu Hahnenkamm pored Kitzbuehela voze trke u tri discipline, spust je taj koji predstavlja najupečetaljiviji događaj Svetskog kupa i trka koja pobedniku obezbeđuje mesto u istoriji.

Najbolji srpski skijaš i reprezentativac u alpskom skijanju Marko Vukićević prvi je Srbin koji će nastupiti na legendarnoj stazi Streif u Kitzbuehelu. Vukićević će se takmičiti u superveleslalomu i spustu, 25. i 26. januara.

Više o čuvenoj trci možete pročitati u našem blogu Kitzbuehel: Priča o legendarnoj trci.

]]>
Tue, 22 Jan 2019 17:26:00 +0100 Takmičenja http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/1798/marko-vukicevic-prvi-srpski-skijas-na-legendarnoj-trci-u-kitzbuehelu.html
Vikend Svetskog kupa u Lake Louiseu i Beaver Creeku http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/1788/vikend-svetskog-kupa-u-lake-louiseu-i-beaver-creeku.html Najbolji svetski skijaši i skijašice takmičili su se prethodnog vikenda u Kanadi i SAD. ]]>

Dame su nastupale u kanadskom Lake Louiseu gde je voženo ukupno tri trke, dva spusta i jedan superveleslalom.

U spustu voženom u petak, najbolja je bila Austrijanka Nicole Schmidhoffer ispred Švajcarkinje Michelle Gisin i Nemice Kire Weidle. U subotu je vožen još jedan spust u kome je ponovo najbolja bila Schmidhoffer, ovoga puta ispred zemljakinje Cornelie Huetter i Michelle Gisin. Poslednjeg dana takmičenja na programu je bio superveleslalom u kome je pobedila Mikaela Shiffrin i tako nastavila domininaciju u generalnom plasmanu Svetskog kupa ove sezone. Drugo mesto pripalo je Norvežanki Ragnhild Mowinckel, dok je treća bila Nemica Viktoria Rebensburg.

Skijaši su u Beaver Creeku u Koloradu takođe vozili tri trke, spust, superveleslalom i veleslalom. U spustu je trijumfovao Švajcarac Beat Feuz ispred zemljaka Maura Caviezela i Norvežanina Aksela Lunda Svindala. U superveleslalomu do prve pobede u ovoj disciplini došao je Austrijanac Max Franz. Drugi je bio Mauro Caviezel, dok su treće mesto podelili Aksel Lund Svindal, Aleksander Aamodt Kilde i Dominik Paris.

Poslednjeg dana takmičenja u Beaver Creeku vožen je veleslalom i gledaoci su imali prilike da vide pravi spektakl. Najveću senzaciju priredio je Švajcarac Thomas Tumler koji je startovao sa brojem 48 i završio prvu vožnju kao 21. U drugom laufu vozio je fantastično i imao ubedljivo najbolje vreme, što mu je na kraju obezbedilo i mesto na podijumu tj. treću poziciju. Marcel Hirscher je uspeo da nadmaši Tumlera i osvoji drugo mesto, dok je povratnik u Svetski kup posle povrede Nemac Stefan Luitz došao do prve pobede u karijeri.

Svetski kup se nastavlja narednog vikenda, dame će nastupati u St. Moritzu, dok će skijaši svoje trke voziti u Val d'Isereu.

]]>
Mon, 3 Dec 2018 10:37:00 +0100 Takmičenja http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/1788/vikend-svetskog-kupa-u-lake-louiseu-i-beaver-creeku.html
Vikend Svetskog kupa u Killingtonu i Lake Louiseu http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/1785/vikend-svetskog-kupa-u-killingtonu-i-lake-louiseu.html Rekapitulacija trka voženih ovog vikenda u okviru Svetskog kupa. ]]>

Najbolji svetski skijaši i skijašice vozili su trke ovog vikenda u Severnoj Americi. Skijašice su nastupale u Killingtonu u SAD, dok su se skijaši takmičili u kanadskom Lake Louiseu.

U Killingtonu su na programu bile tehničke discipline. Prvog dana vožen je veleslalom, a najbolja je bila Italijanka Federica Brignone koja je fantastičnom drugom vožnjom osigurala prvo mesto. Druga je bila Norvežanka Ragnild Mowinckel, dok je treće mesto osvojila Austrijanka Stephanie Brunner.

U slalomu voženom u nedelju, titulu najveće favoritkinje opravdala je domaća skijašica Mikaela Shiffrin i tako stigla do 45. pobede u Svetskom kupu ukupno, odnosno 34. u slalomu. Druga je bila Slovakinja Petra Vlhova, dok je treće mesto pripalo Šveđanki Fridi Hansdotter. Srpska skijašica Nevena Ignjatović nastupila je u obe trke, ali nažalost nije uspela da se plasira u drugu vožnju.

Posle Killingtona, dame se sledećeg vikenda sele u Lake Louise gde su na programu brze discipline.

Skijaši su ovog vikenda u Kanadi vozili spust i superveleslalom.

U subotnjem spustu trijumfovao je Austrijanac Max Franz ispred dvojice Italijana, Christofa Innerhofera i Dominika Parisa. U superveleslalomu voženom u nedelju najbolji je bio Norvežanin Kjetil Jansrud ispred Austrijanca Vincenta Kriechmayra i Švajcarca Maura Caviezela.

U spustu u Lake Louiseu nastupio je i srpski skijaš Marko Vukićević koji je zauzeo 58. mesto.

Skijaše narednog vikenda očekuju ponovo brze discipline u Beaver Creeku, SAD.

]]>
Mon, 26 Nov 2018 12:48:00 +0100 Takmičenja http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/1785/vikend-svetskog-kupa-u-killingtonu-i-lake-louiseu.html
Shiffrin i Hirscher najbrži u Leviju http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/1783/shiffrin-i-hirscher-najbrzi-u-leviju.html Ovog vikenda održana su prva takmičenja u slalomu u novoj sezoni Svetskog kupa. Na programu su bile trke u finskom Leviju. ]]>

Mikaela Shiffrin nastavila je tamo gde je stala na kraju prošle sezone. Najbolja slalomašica sveta zabeležila je sigurnu pobedu i najavila da će i ove sezone biti prvi favorit za osvajanje malog kristalnog globusa u slalomu. Drugo mesto osvojila je prošlogodišnja pobednica iz Levija, Petra Vlhova, dok je treća bila Austrijanka Marlies Schild.

Najbolja srpska skijašica Nevena Ignjatović nije uspela da završi prvu vožnju.

Ni u muškoj konkurenciji nije bilo iznenađenja. Najbrži je bio Austrijanac Marcel Hirscher koji je stigao do svog 59. trijumfa u karijeri, 28. u disciplini slalom. On je bio brži od svog najvećeg konkurenta, Norvežanina Henrika Kristoffersena za 9 stotinki. Treće mesto je zauzeo aktuelni olimpijski pobednik Andre Myhrer.

Odličan rezultat ostvario je mladi bugarski skijaš Albert Popov, osvojivši 20. mesto.

Karavan Svetskog kupa u muškoj konkurenciji seli se u Kanadu, u Lake Louise, gde se sledećeg vikenda voze trke u brzim disciplinama. Dame se sele u Ameriku, u skijalište Killington, gde su na programu trke u slalomu i veleslalomu.

]]>
Mon, 19 Nov 2018 10:20:00 +0100 Takmičenja http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/1783/shiffrin-i-hirscher-najbrzi-u-leviju.html
Sezona 2018/19 poslednja za Lindsey Vonn http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/1771/sezona-201819-poslednja-za-lindsey-vonn.html Najuspešnija skijašica svih vremena najavila kraj karijere. ]]>

Amerikanka Lindsey Vonn, žena sa najvećim brojem pobeda u Svetskom kupu, najavila je da će predstojeća sezona u najelitnijem skijaškom takmičenju ujedno biti i njena poslednja u karijeri.

Vonnova je do sada ostvarila 82 pobede u Svetskom kupu. Ispred nje stoji još jedino rekord legendarnog Šveđanina Ingemara Stenmarka koji je tokom karijere trijumfovao 86 puta. Amerikanka je do sada isticala kako joj je Stenmarkov rekord velika motivacija i nešto što će se truditi da nadmaši pre kraja profesionalnog bavljenja skijanjem. Za to joj sada ostaje još jedna sezona, mada je velika Lindsey najavila da će se sledeće godine povući bez obzira na to da li će uspeti da obori rekord ili ne.

Lindsey Vonn je tokom neverovatno uspešne karijere ostvarivala pobede u svim skijaškim disciplinama, ali su njena specijalnost brze discipline i upravo će se na njih i fokusirati tokom poslednje godine nastupa u Belom karavanu. Ona će nastupati samo u spustu i superveleslalomu, tako da će propustiti početak Svetskog kupa u Soeldenu i prve trke voziti tek u Lake Louiseu početkom decembra.

]]>
Mon, 15 Oct 2018 11:33:00 +0100 Takmičenja http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/1771/sezona-201819-poslednja-za-lindsey-vonn.html
Trijumf Brignone, Nevena 16. u kombinaciji u Crans Montani http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/1744/trijumf-brignone-nevena-16.-u-kombinaciji-u-crans-montani.html Kombinacijska trka za dame održana je danas u švajcarskoj Crans Montani. Odličan rezultat za Nevenu Ignjatović. ]]>

Druga i ujedno poslednja alpska kombinacija u ženskoj konkurenciji, održana je danas u švajcarskoj Crans Montani. Do trijumfa je došla Italijanka Federica Brignone sa vremenom 1:46.47, drugo mesto osvojila je domaća takmičarka Michelle Gisin (+0.03s) dok se na najniži stepen pobedničkog postolja popela slovačka reprezentativka Petra Vlhova (+0.09s).

Sjajan rezultat ostvarila je srpska takmičarka Nevena Ignjatović koja je stigla do 16. pozicije. Nakon superveleslalomske vožnje imala je 20. vreme koje je kasnije popravila zahvaljujući dobrom slalomskom laufu koji je zapravo njena najjača disciplina. Na kraju je zaostala za pobednicom 2 sekunde i 15 stotinki što je bilo dovoljno za novih 15 bodova u Svetskom kupu.

Bodove su danas osvojile i Slovenke Maruša Ferk i Ana Bucik koje su zauzele 15. odnosno 25. mesto.

Nevena je u ukupnom plasmanu Svetskog kupa u alpskoj kombinaciji zauzela osmo mesto što je najbolji rezultat u istoriji srpskog skijanja. Kristalni globus u ovoj disciplini osvojila je švajcarska takmičarka Wendy Holdener.

Dame narednog vikenda nastupaju u nemačkom Ofterschwangu u tehničkim disciplinama a nakon toga sledi završnica Svetskog kupa u švedskom Areu.

]]>
Sun, 4 Mar 2018 22:29:00 +0100 Takmičenja http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/1744/trijumf-brignone-nevena-16.-u-kombinaciji-u-crans-montani.html
Hirscher najbolji u olimpijskom veleslalomu http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/1736/hirscher-najbolji-u-olimpijskom-veleslalomu.html Austrijanac nastavlja da dominira u PyeongChangu. ]]>

Marcel Hirscher došao je u nedelju do druge zlatne medalje na Olimpijskim igrama u PyeongChangu. Posle osvojenog zlata u alpskoj kombinaciji, fantastični Austrijanac je bio najbolji i u veleslalomu. On je bio vodeći i posle prve vožnje, a u drugoj je u cilj ušao sa čak 1.27 sekunde prednosti u odnosu na drugoplasiranog Henrika Kristoffersena iz Norveške.

Norvežanin je sjajnom drugom vožnjom uspeo da se pomeri za čak osam mesta pošto mu je loš prvi nastup doneo tek desetu poziciju. Bronzanu medalju osvojio je Francuz Alexis Pinturault, pošto je u cilju zakasnio za Kristoffersenom za samo 4 stotinke.

Sjajno četvrto mesto pripalo je Slovencu Žanu Kranjecu koji je takođe značajno napredovao u odnosu na prvu vožnju u kojoj je bio osmi. Na petom, šestom i sedmom mestu poređala su se trojica Francuza – Thomas Fanara, Victor Muffat-Jeandet i Mathieu Faivre.

Amerikanac Ted Ligety, olimpijski pobednik  iz Sochija u ovoj disciplini je razočarao. Posle dve prosečne vožnje trku je završio tek na 15. mestu.

Od skijaša iz regiona pored Kranjeca, sledeći najbolje plasirani je bio njegov kolega iz reprezentacije Stefan Hadalin na 21. mestu, dok je Filip Zubčić iz Hrvatske zauzeo 24. mesto.

Srpski skijaši Marko Vukićević i Marko Stevović završili su trku na 41. odnosno 45. mestu.

Muškarcima je u individualnom takmičenju ostala još samo jedna disciplina, i to slalom, koji je na programu 22. februara. U toj trci sigurno će ponovo najveći favorit biti Marcel Hirscher koji će pokušati da se domogne i treće zlatne medalje na ovim Igama.

]]>
Sun, 18 Feb 2018 12:16:00 +0100 Takmičenja http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/1736/hirscher-najbolji-u-olimpijskom-veleslalomu.html
Senzacija Ester Ledecke u superveleslalomu u PyeongChangu http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/1734/senzacija-ester-ledecke-u-superveleslalomu-u-pyeongchangu.html Čehinja priredila najveće iznenađenje u dosadašnjem delu takmičenja na ZOI. ]]>

Ester Ledecka senzacionalna je pobednica ženskog superveleslaloma voženog na ZOI u PyeongChangu. Dvadesetdvogodišnja Čehinja krenula je sa starta sa visokim brojem 26 i šokirala do tada vodeću Annu Veith iz Austrije koju su svi već videli sa zlatnom medaljom oko vrata.

Ledecka je inače profesionalna snouborderka, svetska prvakinja u paralel slalomu, koja se skijanjem ozbiljnije bavi nekoliko godina i nastupa u Svetskom kupu u brzim disciplinama. Njen rezultat je još neverovatniji ako se uzme u obzir činjenica da nikada do sada nije bila na podijumu u Svetskom kupu, a najbolji plasman u superveleslalomu joj je bio 19. mesto. Trenutno je tek 43. u poretku ove discipline u Svetskom kupu. Ona će na ovim Olimpijskim igrama nastupiti i u takmičenju u snoubordu.

Anna Veith ostala je bez zlata za samo jednu stotinku i tako nije uspela da odbrani titulu osvojenu u Sochiju pre četiri godine. Deset stotinki sporija od nje bila je Tina Weiarther iz Lihtenštajna kojoj je pripala bronzana medalja. Četvrta je bila Lara Gut iz Švajcarske.

Lindsey Vonn, koja je takođe važila za jednu od favoritkinja prva je krenula niz stazu. Ona je vozila sjajno, ali je pred kraj napravila veliku grešku koja ju je sigurno koštala medalje, možda i one najsjajnije. Na kraju je osvojila 6. mesto sa 38 stotinki zaostatka za pobednicom. Razlike između takmičarki su inače bile jako male, pa se prvoplasiranih deset devojaka smestilo unutar zaostatka od samo pola sekunde.

Dame narednih dana očekuje pauza u takmičenjima i treninzi spusta pre trke u ovoj disciplini koja je na programu 21. februara.

]]>
Sat, 17 Feb 2018 16:47:00 +0100 Takmičenja http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/1734/senzacija-ester-ledecke-u-superveleslalomu-u-pyeongchangu.html
Zlato za Hirschera u alpskoj kombinaciji na ZOI http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/1731/zlato-za-hirschera-u-alpskoj-kombinaciji-na-zoi.html Marcel Hirscher došao do najsjajnijeg odličja na prvom skijaškom takmičenju održanom na ZOI. ]]>

Neverovatni Austrijanac Marcel Hirscher pobednik je alpske kombinacije koja je održana na ZOI u PyeongChangu. Ovo je Hirscheru prva olimpijska zlatna medalja u karijeri. On je posle prve vožnje spusta zauzimao 12. mesto, ali je sjajnom slalomskom vožnjom, koja je njegova specijalnost, osigurao nedostižnu prednost i pobedu u ukupnom plasmanu.

Srebrnu medalju osvojio je Francuz Alexis Pinturault koji je za Hirscherom zaostao 23 stotinke. Bronza je pripala još jednom Francuzu, Victoru Muffat-Jeandetu. On je startovao sa poslednjeg 30. mesta nakon spusta, ali ga je fantastično odrađen slalom pomerio visoko u plasmanu i doveo do pobedničkog podijuma.

Srpski reprezentativac Marko Vukićević zauzeo je odlično 25. mesto, zaostavši za pobednikom 5.22 sekunde. Od ostalih skijaša iz regiona, najbolje je bio plasiran Slovenac Stefan Hadalin na 8. mestu dva mesta ispred zemljaka Klemena Kosija na 10. poziciji. Hrvatski skijaš Filip Zubčić takođe je prikazao dobar nastup i trku završio na 12. mestu. Njegov kolega iz reprezentacije Natko Zrnčić-Dim bio je 19.

Organizatori su ponovo imali puno problema u održavanju takmičenja zbog jakog vetra koji je prethodno odložio muški spust i ženski veleslalom. Zbog toga je trasa prve vožnje spusta morala da bude izmenjena tj. skraćena, a start je spušten nešto niže što je svakako favorizovalo slalomaše. I tokom vožnje slaloma vetar se nije smirivao, a u nekim trenucima pravio vrtloge snega oko kapija.

Atmosfera u cilju i poseta gledalaca je bila slaba što je svakako velika šteta za jedan događaj ranga Olimpijskih igara. U PyeongChangu je naredno takmičenje na programu ženski slalom 14. februara.

]]>
Tue, 13 Feb 2018 11:44:00 +0100 Takmičenja http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/1731/zlato-za-hirschera-u-alpskoj-kombinaciji-na-zoi.html
Alpsko skijanje na Olimpijskim igrama u PyeongChangu http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/1728/alpsko-skijanje-na-olimpijskim-igrama-u-pyeongchangu.html Pregled skijaških takmičenja na Zimskim olimpijskim igrama u PyeongChangu. ]]>

9. februara zvanično su otvorene ZOI u PyeongChangu. Srbiju će u Južnoj Koreji predstavljati troje skijaša, Marko Stevović i Marko Vukićević u muškoj konkurenciji, odnosno Nevena Ignjatović u ženskoj. Prvi će probiti led srpski skijaši nastupom u spustu već u nedelju 11. februara rano ujutru. Što se tiče Nevene, njene trke su na programu nešto kasnije, a najveće nade polažu se u dobar rezultat u slalomu i alpskoj kombinaciji.

Kada su u pitanju najveći favoriti, sve oči biće uprte u Marcela Hirschera i Henrika Kristoffersena u tehničkim disciplinama, dok je u brzim disciplinama krug potencijalnih osvajača medalja nešto širi – tu su snažni Norvežani Aksel Lund Svindal i Kjetil Jansrud, Austrijanci Reichelt i Kriechmayer, Italijani Paris i Fill, Švajcarac Beat Feuz, kao i Nemac u sjajnoj formi ove sezone, Thomas Dressen.

Što se tiče ženske konkurencije, najveće zvezde na ZOI su svakako dve Amerikanke Lindsey Vonn i Mikaela Shiffrin. Od Vonnove se očekuje medalja, možda i ona najsjajnija u brzim disciplinama, posebno u spustu, dok je Shiffrin najveća favoritkinja u slalomu i velelslalomu. Pored pomenute dve skijašice, treba obratiti pažnju i na Italijanku Sofiu Goggiu i Tinu Weirather iz Lihtenštajna u brzim disciplinama, kao i Tessu Worley i Viktoriu Rebensburg u veleslalomu, odnosno Petru Vlhovu, Fridu Hansdotter i Bernadette Schild u slalomu.

Raspored takmičenja:

Nedelja, 10. februar (odloženo za 15. februar), 3:00 – spust muškarci

Ponedeljak, 12. februar, 2:15 (prva vožnja), 5:45 (druga vožnja) – veleslalom žene

Utorak, 13. februar, 3:30 (prva vožnja), 7:00 (druga vožnja) – alpska kombinacija muškarci

Sreda, 14. februar, 2:15 (prva vožnja), 5:45 (druga vožnja) – slalom žene

Petak, 16. februar, 3:00 – superveleslalom muškarci

Subota, 17. februar, 3:00 – superveleslalom žene

Nedelja, 18. februar, 2:15 (prva vožnja), 5:45 (druga vožnja) – veleslalom muškarci

Sreda, 21. februar, 3:00 – spust žene

Četvrtak, 22. februar, 2:15 (prva vožnja), 5:45 (druga vožnja) – slalom muškarci

Petak, 23. februar, 3:00 (prva vožnja), 6:30 (druga vožnja) – alpska kombinacija žene

Subota, 24. februar, 3:00 – timsko takmičenje

]]>
Sat, 10 Feb 2018 17:53:00 +0100 Takmičenja http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/1728/alpsko-skijanje-na-olimpijskim-igrama-u-pyeongchangu.html
Olimpijski tim Srbije otputovao u Južnu Koreju http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/1725/olimpijski-tim-srbije-otputovao-u-juznu-koreju.html Olimpijski tim Srbije otputovao je juče u PyeongChang na XXIII Zimske olimpijske igre koje će biti održane od 9 – 25. februara. ]]>

Tim Srbije čine sportisti Nevena Ignjatović, Marko Vukićević, Marko Stevović i Damir Rastić koji će nastupiti u alpskom skijanju i skijaškom trčanju. Takmičare će pratiti treneri Miloš Tomić, Matic Jeraša i Tihomir Milosavljević, a u Misiji OKS u olimpijskom selu biće još i Šef Misije, Damir Štajner i dr. Goran Vasić zadužen za medicinsku brigu o članovima Olimpijskog tima Srbije.

Takmičenja za sportiste Srbije počinju nastupom Marka Vukićevića i Marka Stevovića u nedelju, 11. februara takmičenjem u spustu.

Neveni Ignjatović, koja je prošle nedelje osvojila 6. mesto u super kombinaciji Svetskog Kupa, i time napravila istorijski rezultat u alpskom skijanju za Srbiju, ovo će posle Vankuvera 2010. i Sočija 2014. godine, biti treće učešće na Zimskim olimpijskim Igrama. Takmičiće se u alpskoj kombinaciji, veleslalomu, slalomu, superveleslalomu i spustu. Program za Nevenu počinje od ponedeljka, 12. februara, nastupom u spustu.

Marko Vukićević je 2017. godine osvojio prvo mesto u generalnom plasmanu Kupa Južne Amerike u spustu i superveleslalomu. Ovo će posle Sočija 2014, biti njegovo drugo učešće na Igrama.

Marko Stevović je najmlađi član Olimpijskog tima i ovo će za njega biti prvi nastup na Igrama. Na Univerzijadi u Kazahstanu 2017. godine Marko je zauzeo 7. mesto u velesalomu, bio je i učesnik zimskog EYOF-a 2013. godine kada je zauzeo 18. mesto u slalomu, i do sada je dva puta nastupio na svetskom prvenstvu. U juniorskoj konkurenciji 2014. godine i u seniorskoj 2017. godine.

Marko Vukićević i Marko Stevović će nastupiti u alpskoj kombinaciji (veleslalomu, slalomu, superveleslalomu i spustu).

Damir Rastić će se takođe prvi put takmičiti na Olimpijskim borilištima. On će nastupiti u disciplinama skijaškog trčanja: sprint klasik i 15km, a njegova prva trka je na programu  u utorak, 13. februara 2018.

Ispraćaju Tima na aerodromu „Nikola Tesla“ je prisustvovao Vladeta Radivojević, član Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta Srbije i predsednik Skijaškog saveza Srbije.

Izvor: Olimpijski komitet Srbije

]]>
Sat, 3 Feb 2018 10:36:00 +0100 Takmičenja http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/1725/olimpijski-tim-srbije-otputovao-u-juznu-koreju.html
Fenomenalno šesto mesto za Nevenu Ignjatović u Svetskom kupu u Švajcarskoj http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/1717/fenomenalno-sesto-mesto-za-nevenu-ignjatovic-u-svetskom-kupu-u-svajcarskoj.html Srpska skijašica sjajna u alpskoj kombinaciji voženoj u petak u Lenzerheideu. ]]>

Nevena Ignjatović osvojila je fantastično šesto mesto u alpskoj kombinaciji koja je u okviru Svetskog kupa vožena u švajcarskom Lenzerheideu. Ovo je za Nevenu najbolji dosadašnji rezultat u karijeri u najelitnijem skijaškom takmičenju i prvi plasman u top 10. Naravno, današnje šesto mesto predstavlja i najbolji rezultat u istoriji srpskog skijanja. Ignjatovićeva je do sada više puta ulazila u drugu vožnju slaloma u Svetskom kupu u kojima je uspevala da se plasira u top 15.

U kombinaciji u Lenzerheideu, Nevena je posle prve vožnje superveleslaloma zauzimala 24. mesto. Sjajna slalomska druga vožnja (treće vreme) donela joj je pomeranje od čak 18 pozicija tako da je u konačnom plasmanu trku završila kao šesta.

Ovaj rezultat biće sigurno sjajan podstrek za srpsku skijašicu u nastavku sezone, a posebno kada je u pitanju njen nastup na predstojećim ZOI u Južnoj Koreji koje počinju za manje od 3 nedelje.

Pobednica kombinacije u Lenzerheideu je Švajcarkinja Wendy Holdener, druga je bila Italijanka Marta Bassino, dok je treće mesto osvojila Ana Bucik iz Slovenije i to je za nju prvi podijum u karijeri u Svetskom kupu.

]]>
Fri, 26 Jan 2018 14:08:00 +0100 Takmičenja http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/1717/fenomenalno-sesto-mesto-za-nevenu-ignjatovic-u-svetskom-kupu-u-svajcarskoj.html
Nevena Ignjatović nosi zastavu Srbije na otvaranju ZOI http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/1714/nevena-ignjatovic-nosi-zastavu-srbije-na-otvaranju-zoi.html Na današnjoj sednici Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta Srbije, doneta je odluka da nosilac zastave Srbije na ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu bude Nevena Ignjatović. ]]>

Članovi Izvršnog odbora OKS danas su potvrdili imena sportista koji su do kraja kvalifikacionog ciklusa ostvarili kriterijume Olimpijskog komiteta Srbije za nastup na Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji, a to su Nevena Ignjatović, Marko Vukićević, Marko Stevović (alpsko skijanje) i Damir Rastić (nordijsko skijanje). Stručne službe OKS će u skladu sa odlukom Izvršnog odbora OKS, a na osnovu dostupnih kvota Međunarodne skijaške federacije (FIS) prijaviti finalni broj sportista koji će nastupati za Srbiju na Zimskim olimpijskim igrama.

Zastavu Srbije na ceremoniji otvaranja nosiće najbolja srpska skijašica, Nevena Ignjatović, kojoj će ovo biti treće po redu Zimske olimpijske igre.

Prethodnica Misije Srbije za Zimske olimpijske igre u Pjongčangu iz Beograda kreće 31. januara, dok sportisti i treneri u Južnu Koreju kreću 2. februara 2018. u večernjim časovima.

]]>
Thu, 25 Jan 2018 18:28:00 +0100 Takmičenja http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/1714/nevena-ignjatovic-nosi-zastavu-srbije-na-otvaranju-zoi.html
Pobede za Rebensburg i Hirschera u Kronplatzu i Schladmingu http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/1713/pobede-za-rebensburg-i-hirschera-u-kronplatzu-i-schladmingu.html U utorak vožene trke Svetskog kupa u Italiji i Austriji. ]]>

Najbolji svetski skijaši i skijašice u utorak su nastupali u tehničkim disciplinama. Muškarci su vozili čuveni noćni slalom u Schladmingu, dok su se njihove koleginice takmičile u veleslalomu u italijanskom Kronplatzu.

Skijašice su vozile svoju trku u prepodnevnom terminu na stazi Erta u Kronplatzu koji je drugu godinu za redom bio domaćin trka Svetskog kupa u ženskoj konkurenciji.

Posle dve nedelje pauze zbog bolesti Viktoria Rebensburg se vratila u velikom stilu došavši do pobede, treće ove sezone u veleslalomu. Drugo mesto pripalo je Norvežanki Ragnhild Mowinckel, dok je treća bila domaća skijašica Federica Brignone.

Vodeća u Svetskom kupu i verovatno najdominantnija skijašica današnjice, Mikaela Shiffrin, ostala je bez plasmana jer nije uspela da završi prvu vožnju.

Skijaši su svoju trku vozili u fantastičnom noćnom ambijentu u Schladmingu pred nekoliko desetina hiljada fanatičnih domaćih navijača. Ponovo se vodila velika borba između dva najbolja svetska slalomaša Marcela Hirschera i Henrika Kristoffersena. Posle poraza od Norvežanina u Kitzbuehelu, ovoga puta do pobede je došao neverovatni Austrijanac, Marcel Hirscher. Ovo je za njega sedma pobeda ove sezone i ukupno 54. u karijeri u Svetskom kupu čime se po broju trijumfa u najelitnijem skijaškom takmičenju izjednačio sa legendarnim zemljakom Hermannom Maierom.

Henrik Kristoffersen morao je da se zadovolji drugim mestom, a njegovu vožnju je obeležila i jedna nesvakidašnja situacija. Naime, tokom prvog dela staze Norvežanina su gledaoci gađali grudvama što nismo imali prilike da gledamo do sada u Svetskom kupu.

Treće mesto pripalo je Švajcarcu Danielu Yuleu koji je nastavio sa dobrim rezultatima u slalomu ove sezone. 

Skijaši će nakon Schaldminga ovog vikenda nastupati u Garmisch-Partenkirchenu, dok se skijašice sele u švajcarski Lenzerheide.

]]>
Wed, 24 Jan 2018 11:02:00 +0100 Takmičenja http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/1713/pobede-za-rebensburg-i-hirschera-u-kronplatzu-i-schladmingu.html
Vikend trka Svetskog kupa u Cortini d'Ampezzo http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/1712/vikend-trka-svetskog-kupa-u-cortini-d%27ampezzo.html U poznatom italijanskom skijalištu održana takmičenja skijašica u brzim disciplinama. ]]>

Najbolje svetske skijašice su prethodnog vikenda vozile brze discipline u italijanskoj Cortini d'Ampezzo. Na programu su bila dva spusta i jedan superveleslalom.

U prvom spustu, voženom u petak, najbolje vreme ostvarila je domaća skijašica Sofia Goggia. Drugo mesto pripalo je Lindsey Vonn, dok je treća bila još jedna Amerikanka, Mikaela Shiffrin, koja je nastavila sa dobrim rezultatima u brzim disciplinama ove sezone.

U drugom spustu voženom u subotu, Lindsey Vonn odvezla je savršenu trku i došla do 79. pobede u karijeri u Svetskom kupu. Druga je bila Tina Weirather iz Lihtenštajna, dok je treće mesto pripalo Amerikanki Jacqueline Wiles.

Poslednjeg dana takmičenja u Cortini skijašice su nastupale u superveleslalomu. Do prve pobede ove sezone došla je Lara Gut koja polako počinje da se vraća u formu u kojoj je bila pre teške povrede kolena koja ju je odvojila od takmičenja prošle sezone. Podijum u superveleslalomu kompletirale su Italijanka Johanna Schnarf i Austrijanka Nicole Schmidhofer.

Skijašice nastavljaju takmičenja u Svetskom kupu već u utorak kada je na programu veleslalom u italijanskom Kronplatzu.

]]>
Mon, 22 Jan 2018 10:59:00 +0100 Takmičenja http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/1712/vikend-trka-svetskog-kupa-u-cortini-d%27ampezzo.html
Kristoffersen brži od Hirschera u Kitzbuehelu http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/1711/kristoffersen-brzi-od-hirschera-u-kitzbuehelu.html Pogledajte rekapitulaciju trka koje su održane u Kitzbuehelu prethodnog vikenda. ]]>

Ovog vikenda, po 78. put, održane su trke Svetskog kupa u čuvenom austrijskom skijalištu Kitzbuehel. Najpre su u petak u četvrtom superveleslalomu sezone dominirali norveški skijaši. Iskusni Aksel Lund Svindal došao je do trijumfa zahvaljujući rezultatu 1:30.72. Drugo mesto osvojio je njegov sunarodnik Kjetil Jansrud koji je zaostao 50 stotih delova sekunde a Matthias Mayer pobrinuo se da domaćini ipak ne ostanu bez pobedničkog postolja. On je ostvario vreme 1:31.28, samo 6 stotinki sporije od Jansruda.

Od slovenačkih takmičara Boštjan Kline zauzeo je 20. mesto dok je Martin Čater bio 23. Za hrvatsku reprezentaciju nastupio je Natko Zrnčić-Dim koji je imao 43. vreme.

Subota je, već tradicionalno, bila rezervisana za spust na legendarnoj stazi Streif. Pravi podvig te iznenađenje dana napravio je mladi nemački takmičar Thomas Dressen. On je ostvario najbrže vreme 1:56.15 i tako stigao do svog prvog trijumfa u karijeri. Drugi je bio Švajcarac Beat Feuz (+0.20s) a austrijski navijači ponovo su morali da se zadovolje trećim mestom koje im je doneo Hannes Reichelt (+0.41s).

Najbolji tehničari nastupili su u nedelju u trci slaloma na stazi Ganslern. Domaćini su sve nade polagali u svog pulena Hirschera. Međutim snove o pobedi raspršio im je norveški takmičar Henrik Kristoffersen koji je bio čak 97 stotinki brži od drugoplasiranog, upravo Marcela Hirshera. Treće mesto osvojio je Švajcarac Daniel Yule.

Sjajan rezultat napravio je hrvatski takmičar Matej Vidović koji je ostvario 20. vreme te tako upisao nove bodove u Svetskom kupu. Međutim vremena za odmor nema jer već sutra najbolji slalomaši nastupaju u legendarnom noćnom slalomu u Schladmingu.

Skijanje.com magazin imao je svog predstavnika u Kitzbuehelu a fotografije možete pogledati na našoj FB stranici.

]]>
Mon, 22 Jan 2018 10:28:00 +0100 Takmičenja http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/1711/kristoffersen-brzi-od-hirschera-u-kitzbuehelu.html
Hirscher i Shiffrin najbrži na Sljemenu http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/1710/hirscher-i-shiffrin-najbrzi-na-sljemenu.html Na zagrebačkom Sljemenu održano još jedno izdanje Snow Queen Trophy. ]]>

Mlada američka skijašica Mikaela Shiffrin ostvarila je novu slalomsku pobedu, ovoga puta na Sljemenu, u okviru trofeja Snježne kraljice koji se tradicionalno održava početkom godine na ovom skijalištu iznad Zagreba.

Ona je do trijumfa došla zahvaljujući vremenu 1:53.07, čak sekundu i 59 stotih brže od drugoplasirane Wendy Holdener. Treće mesto je osvojila Šveđanka Frida Hansdotter koja je za pobednicom zaostala dve sekunde i 11 stotinki.

Slovenka Maruša Ferk zauzela je 18. mesto dok je njena sunarodnica Ana Bucik ostvarila 24. vreme.

Najbolja srpska skijašica Nevena Ignjatović nije uspela da se plasira u drugu vožnju jer je imala 40. vreme prvog laufa.

Ni u muškoj konkurenciji nije bilo iznenađenja. Najbrži je bio Austrijanac Marcel Hirscher koji je stigao do svog 50. trijumfa u karijeri, bar kada su u pitanju trke Svetskog kupa. On je bio brži od svog sunarodnika Michaela Matta za samo pet stotinki dok je treći bio njegov glavni konkurent, Norvežanin Henrik Kristoffersen (+0.11s).

Hrvatski takmičari Matej Vidović, Istok Rodeš, Elias Kolega i Natko Zrnčić-Dim nisu uspeli da se plasiraju u drugu vožnju dok Filip Zubčić nije startovao.

Za najbolje skijaše i skijašice nema odmora. Već u subotu očekuju ih trke veleslaloma u Adelbodenu i Kranjskoj Gori.

 

]]>
Thu, 4 Jan 2018 20:10:00 +0100 Takmičenja http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/1710/hirscher-i-shiffrin-najbrzi-na-sljemenu.html
Održane poslednje trke u ovoj godini, odličan rezultat Nevene Ignjatović http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/1702/odrzane-poslednje-trke-u-ovoj-godini-odlican-rezultat-nevene-ignjatovic.html Skijaši i skijašice nastupali u Bormiu i Lienzu i time završili sa takmičenjima u 2017. ]]>

Najbolji svetski skijaši i skijašice vozili su u prethodna dva dana poslednje trke u odlazećoj 2017. godini.

Muškarci su se takmičili u italijanskom Bormiu, gde su na čuvenoj stazi Stelvio prvo vozili spust, a sledećeg dana i alpsku kombinaciju.

U spustu je pobedu odneo domaći takmičar Dominik Paris, dok je postolje kompletirano norveškim dvojcem – Akselom Lundom Svindalom i Kjetilom Jansrudom.

U kombinaciji koja je vožena danas prvo mesto osvojio je Alexis Pinturault, dok su drugi i treći bili Peter Fill i Kjetil Jansrud.

Skijašice su za to vreme svoje trke vozile u austrijskom Lienzu. Na programu su bili slalom i veleslalom. U slalomu je svoju dominaciju nastavila nezaustavljiva Mikaela Shiffrin sa skoro sekundom prednosti u konačnom plasmanu u odnosu na drugoplasiranu Švajcarskinju Wendy Holdener. Treća je bila Šveđanka Frida Hansdotter.

U veleslalomu održanom narednog dana pobedu je odnela Italijanka Federica Brignone, druga je bila Viktoria Rebensburg dok je treće mesto pripalo Mikaeli Shiffrin.

Srpska skijašica Nevena Ignjatović ostvarila je sjajan rezultat u slalomskoj trci voženoj u Lienzu. Ona se plasirala u drugu vožnju sa 27. vremenom posle prvog laufa, da bi u konačnom plasmanu zauzela odlično 24. mesto. Neveni je ovo drugi put da uzima bodove u slalomu ove sezone u Svetskom kupu, posle fantastičnog 14. mesta osvojenog u paralel slalomu u Courchevelu prethodne nedelje.

Svetski kup u obe konkurencije nastavlja se odmah nakon Nove godine trkama slaloma na Sljemenu iznad Zagreba.

]]>
Fri, 29 Dec 2017 16:46:00 +0100 Takmičenja http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/1702/odrzane-poslednje-trke-u-ovoj-godini-odlican-rezultat-nevene-ignjatovic.html