skijanje.com :: Vesti http://www.skijanje.com/vesti/rss.html Vesti o skijanju, skijalištima, ski opremi i takmičenjima. sr http://www.skijanje.com/img/logo.png skijanje.com :: Vesti http://www.skijanje.com/vesti/rss.html Revolucionarni sistem za veštački sneg (VIDEO) http://www.skijanje.com/vesti/ski-oprema/1513/revolucionarni-sistem-za-vestacki-sneg-video.html Italijanska firma Techno Alpin napravila mašinu koja proizvodi sneg bez obzira na spoljašnju temperaturu. ]]>

Italijanska firma Techno Alpin, specijalizovana za proizvodnju opreme za zimske sportove, napravila je revolucionarni korak kada su u pitanju snežni topovi - mašine za proizvodnju veštačkog snega. Najnoviji model, popularno nazvan Snow Factory, odnosno Fabrika snega, može da proizvodi "veštak" bez obzira na spoljašnju temperaturu.

To praktično znači da bi skijališta koja budu instalirala ove sisteme mogla značajno da produže sezonu, a poznato je da je sve manje snežnih dana i da se mnogi resorti snalaze kako znaju i umeju. Aktuelni sistemi mogu da proizvode veštački sneg samo na temperaturama ispod -2 Celzijusova stepena, što je tokom jesenjih i prolećnih meseci nemoguće, pogotovo na skijalištima niže nadmorske visine. Druga pogodnost Snow Factoryja jeste u tome što joj je potrebno čak sedam do osam puta manje vode nego inače.

Međutim, nije sve tako idealno. Cena ove mašine je čak 10 puta viša od "normalne" i iznosi neverovatnih 450.000 evra. Međutim, pošto ona rešava najveće probleme proizvodnje veštačkog snega (temperatura i voda), pretpostavlja se da bi skijališta produženjem sezone mogla da pronađu računicu.

Pogledajte i video prikaz kako radi Snow Factory:

]]>
Wed, 8 Jun 2022 12:01:00 +0100 Ski Oprema http://www.skijanje.com/vesti/ski-oprema/1513/revolucionarni-sistem-za-vestacki-sneg-video.html
Spajaju se Cervinia i Monterosa http://www.skijanje.com/vesti/skijalista/1149/spajaju-se-cervinia-i-monterosa.html Pošto su Zermatt i Cervinia već povezani, tako bi se dobila jedna od najvećih ski regija u Evropi. ]]>

Evropa bi u dogledno vreme mogla da dobije još jedno ogromno skijalište. Švajcarski Zermatt je već povezan sa Cerviniom u Italiji, a sada su iskrsli novi planovi po kojima bi Cervinia trebalo da se poveže s obližnjom regijom Monterosa, koja obuhvata pet skijališta.

Tako bi nastala jedinstvena skijaška regija sa oko 530 kilometara raznih staza. Francuske Tri doline raspolažu sa oko 600 kilometara, dok Les Portes du Soleil, koji obuhvata Francusku i Švajcarsku, može da se pohvali sa čak 650 kilometara.

Kako tvrde italijanski mediji, prvi planovi su već zaživeli, a obezbeđene su i neke potrebne dozvole. Ski lift koji će povezivati Monterosu i Cerviniju biće dug oko osam kilometara, a njegova izgradnja koštaće 65 miliona evra. Ovo će biti veoma značajno za dva poznata skijališta kao što su Zermatt i Cervinia, ali će takođe doneti dobrobit nešto manje popularnim centrima kao što su Champoluc, Gressoney i Alagna u Monterosi.  

Putovanje novim ski liftom biće spektakularno jer je pogled na pojedinim deonicama fantastičan. Zermatt je već dao punu podršku projektu. Cervinia i Zermatt povezeni su dugo i izvaredno se nadopunjuju, jer se radi o različitim tipovima skijališta. Kada je sezone na vrhuncu, dnevno iz jednog u drugo skijalište pređe oko 3.000 ljudi. Međutim, planovi su za spajanje Cervinie i Monterose su još "na papiru" i konačan odgovor italijanskih vlasti očekuje se krajem godine.

Reportažu sa letnjeg skijanja u Cerviniji, koju je uradila ekipa našeg magazina, možete da pročitate OVDE.

]]>
Sat, 25 Sep 2021 11:11:00 +0100 Skijališta http://www.skijanje.com/vesti/skijalista/1149/spajaju-se-cervinia-i-monterosa.html
Novine u ski centru Kopaonik u sezoni 2019/20 http://www.skijanje.com/vesti/skijalista/1814/novine-u-ski-centru-kopaonik-u-sezoni-201920.html Kopaonik u novu sezonu ulazi sa nekoliko noviteta. ]]>

Standardno, po završetku prethodne zimske sezone Kopaonik se pretvorio u gradilište, a efekti radova već su vidljivi i uglavnom se tiču skijaške infrastrukture.

Kopaonik će od ove zime imati novu ski stazu na lokaciji Krčmar čija je izgradnja počela u junu ove godine, a završena je pred početak skijaške sezone. Dužina staze iznosi 1500 metara, širina 40 m, dok je podužni nagib maksimalno 37.35 %. Kategorizacija staze je srednje teška ski staza.

Pored nove staze Krčmar koja je završena, na Kopaoniku je u toku i izgradnja dve nove staze na Karaman grebenu. Nove staze će biti ukupne dužine 760 m, početak im je zajednički, a posle se račvaju tako da će se prva staza spajati sa ski putem Pajino preslo-Mašinac, odnosno dalje pored ski trake sa stazom 4b, dok će druga završavati iznad početne stanice šestoseda Karaman greben. Trenutno se vrši čišćenje stabala sa terena i ukoliko vremenske prilike dozvole dalje radove realna je mogućnost da pomenute dve staze budu puštene u rad već u predstojećoj sezoni.

Što se tiče novina u sistemu žičara na Kopaoniku, ski lift Ledenice (koji je izgubio svoju upotrebnu vrednost izgradnjom novog šestoseda Gvozdac) premešten je na novu lokaciju u Vikend naselju. Ski lift je kompletno remontovan i prebačen na novu poziciju sa izlazom 150m iznad izlazne stanice žičare Krst. Uz njega ide i prateća nova staza 4e. Polazna stanica novog-starog lifta je kompleks Sunčani breg koji se gradi na obroncima južne strane Kopaonika podno naselja Treska. Potencijalni problem sa upotrebnom vrednošću ovog ski lifta i prateće staze biće nepostojanje sistema veštačkog osnežavanja na ovoj lokaciji, jer je realno da će problema sa snegom biti s obzirom da je u pitanju južna strana planine.

Poslednja u nizu novina na Kopaoniku nalazi se u samom centru turističkog naselja. U pitanju je nova, višespratna garaža na lokaciji Vojni dom koja bi trebalo da reši višegodišnji problem sa parking prostorom na Kopaoniku. Ceo kompleks garaže sa unutrašnjim i spoljašnjim delom moći će da primi oko 350 vozila.

]]>
Wed, 20 Nov 2019 12:01:00 +0100 Skijališta http://www.skijanje.com/vesti/skijalista/1814/novine-u-ski-centru-kopaonik-u-sezoni-201920.html
Na Marakani reosnovan Skijaški klub Crvena zvezda! http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/1812/na-marakani-reosnovan-skijaski-klub-crvena-zvezda%21.html Prigodnim koktelom održanim u Red cafe-u na stadionu „Rajko Mitić“ obeleženo je reosnivanje Skijaškog kluba Crvena zvezda. ]]>

Domaćin ovog lepog druženja bio je poznati glumac i veliki navijač Crvene zvezde Aleksandar Radojičić.

O klubu i predstojećim kampovima koji će se realizovati u nastupajućoj zimskoj sezoni govoroli su generalni sekretar Sportskog društva Crvena zvezda Igor Milojević, generalni sekretar Skijaškog kluba Crvena zvezda Uroš Maksimović, kao i bivši olimpijac Slađan Ilić.

Skijaški klub Crvena Zvezda je osnovan 1946. godine. U prvim godinama postojanja istakli su se Ljerka Kušec i alpski skijaš Petar Križ. 1970. godine usledio je nagli odlazak takmičara i klub prestaje sa radom. Klub je obnovljen 1989. godine, a istaknuti skijaši su bili Krsto Đurović i Vuk Kovačević. Ipak najveći uspeh u istoriji kluba ostvario je Slađan Ilić 1993. godine kada je postao seniorski prvak države u slalomu i veleslaomu. Iste godine klub prestaje sa aktivnostima.

Reosnivanje kluba podržali su i drugi zvezdaši kao što su Viktor Savić, Milan Borjan, Zvezdan Terzić, Nenad Milijaš, Marko Kešelj, Viktor Jelenić...

]]>
Wed, 30 Oct 2019 16:28:00 +0100 Takmičenja http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/1812/na-marakani-reosnovan-skijaski-klub-crvena-zvezda%21.html
Nova mega ski regija u Austriji http://www.skijanje.com/vesti/skijalista/1809/nova-mega-ski-regija-u-austriji.html Skicircus se spaja sa Kaprunom i Zell am See-om. ]]>

Spajanjem dve velike skijaške regije, Skicircusa koji obuhvata Saalbach, Hinterglemm i Leogang sa susednim Zell am See-om i Kaprunom nastaće najveća ski oblast u Austriji sa oko 400km skijaških staza.

O ovom spajanju se već pričalo nekoliko sezona i planovi će konačno biti realizovani ove zime.

Skicircus je i pre ekspanzije bio druga najveća ski oblast u Austriji sa 270km uređenih staza iza Ski Arlberga koji obuhvata St Anton, Lech i Zuers.

Zell am See Xpress se otvara 7.decembra i obezbediće vezu između oblasti Skicircus sa oko 270km staza i regije Zell am See-Kaprun koja ima oko 130km staza. Svih 408km staza biće obuhvaćeno istim ski passom koji će se zvati Ski Alpin card. Najviša stanica nove gondole sa kabinama za deset osoba biće Salersbachkoepfl na 1920m nadmorske visine, dok će početna stanica biti u dolini Glemmtal u Viehhofenu. Nova crvena staza će pratiti gondolu do podnožja. Od Viehhhofena do Saalbacha autobuska vožnja traje od 5-10 minuta.

Zell am See Xpress nije jedina značajna novina u smislu infrastrukture u ovom regionu. Nova K-ONNECTION gondola se otvara 30.11. i po prvi put će obezbediti direktnu vezu između centra mesta Kaprun i Kitzsteinhorn glečera na 3200 metara nadmorske visine.

Nova ski regija koja povezuje Saalbach i Zell am See će stati rame uz rame sa drugim velikim evropskim regijama kao što je Espace Killy (300km), ali će ipak biti manja od Tri Doline (600km) ili Portes du Solleil koja se nalazi u Švajcarskoj i Francuskoj i obuhvata čak 650km skijaških staza.

]]>
Tue, 22 Oct 2019 06:00:00 +0100 Skijališta http://www.skijanje.com/vesti/skijalista/1809/nova-mega-ski-regija-u-austriji.html
Zlato za Vukićevića u spustu u Sloveniji http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/1804/zlato-za-vukicevica-u-spustu-u-sloveniji.html Srpski reprezentativac Marko Vukićević, bio je najbrži u spustu koji se vozio u okviru Državnog prvenstva Slovenije na Krvavecu. ]]>

Srpski reprezentativac u alpskom skijanju Marko Vukićević, pobedio je u petak u trci spusta koja je održana u okviru Državnog prvenstva Slovenije u ski centru Krvavec.

Vukićević je Srbiji doneo zlatnu medalju, u veoma jakoj konkurenciji od oko 60 takmičara iz više država. Najbolji srpski skijaš je sa dve odlične vožnje bio nepobediv i iza sebe je ostavio, osim najboljih slovenačkih skijaša i mnogobrojne takmičare iz Svetskog kupa.

Trka spusta se sastojala od dve vožnje a Marko je imao najbrže ukupno vreme koje je iznosilo 1:44.27. Drugo mesto su podelili Moldavac Christopher Hoerl i domaći takmičar Klemen Kosi koji su zaostali 16 stotih delova sekunde (1:44.43).

Marko će se takmičiti i u subotu, na istom mestu, gde je planirana još jedna trka spusta koja će se direktno prenostii na TV SLO2.

Podsetimo, Vukićević je na Državnom prvenstvu Srbije, koje je početkom ovog meseca održano na Staroj planini, osvojio čak šest zlatnih medalja. Današnja Markova pobeda još jedan je u nizu pokazatelja potencijala, kada je reč o srpskom muškom skijanju.

]]>
Sat, 30 Mar 2019 11:56:00 +0100 Takmičenja http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/1804/zlato-za-vukicevica-u-spustu-u-sloveniji.html
Marko Vukićević prvi srpski skijaš na legendarnoj trci u Kitzbuehelu http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/1798/marko-vukicevic-prvi-srpski-skijas-na-legendarnoj-trci-u-kitzbuehelu.html Za vikend se voze trke svetskog kupa u čuvenom Kitzbuehelu. Srbija će po prvi put imati svog predstavnika. ]]>

Tradicionalno krajem januara svake godine, Hahnenkamm groznica trese Austriju. Na najznačajnijem događaju sezone u Kitzbuehelu okuplja se nekoliko desetina hiljada posetilaca, novinara i javnih ličnosti iz celog sveta. Najbolji svetski skijaši trodnevnim takmičenjem na ovom mestu obeležavaju vrhunac Svetskog kupa u muškoj konkurenciji. Iako se na brdu Hahnenkamm pored Kitzbuehela voze trke u tri discipline, spust je taj koji predstavlja najupečetaljiviji događaj Svetskog kupa i trka koja pobedniku obezbeđuje mesto u istoriji.

Najbolji srpski skijaš i reprezentativac u alpskom skijanju Marko Vukićević prvi je Srbin koji će nastupiti na legendarnoj stazi Streif u Kitzbuehelu. Vukićević će se takmičiti u superveleslalomu i spustu, 25. i 26. januara.

Više o čuvenoj trci možete pročitati u našem blogu Kitzbuehel: Priča o legendarnoj trci.

]]>
Tue, 22 Jan 2019 17:26:00 +0100 Takmičenja http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/1798/marko-vukicevic-prvi-srpski-skijas-na-legendarnoj-trci-u-kitzbuehelu.html
Dvojica bordera poginula u Banskom http://www.skijanje.com/vesti/skijalista/1794/dvojica-bordera-poginula-u-banskom.html Lavina je bila tragična za dvojicu bordera iz Sofije. ]]>

Dvoje ljudi nastradalo je danas u lavini u bugarskom skijalištu Bansko, saopštila je Spasilačka služba Crvenog krsta Bugarske.

Dvojica muškaraca iz Sofije, vozila su snowboard van staze kao deo veće grupe koja je izazvala lavinu. Ostali članovi grupe nisu povređeni jer su uspeli da je izbegnu.

Spasilačka operacija koja je uključivala 18 ljudi i dva psa tragača počela je u 11:28h, odmah nakon što je nesreća prijavljena. Tela su pronađena oko 13h.

Zbog velike količine padavina prethodnih dana, ski centar je upozorio na povećanu opasnost od lavina.

]]>
Fri, 11 Jan 2019 19:19:00 +0100 Skijališta http://www.skijanje.com/vesti/skijalista/1794/dvojica-bordera-poginula-u-banskom.html
Promo Ski nedelja na srpskim skijalištima http://www.skijanje.com/vesti/skijalista/1792/promo-ski-nedelja-na-srpskim-skijalistima.html Tokom Ski nedelje Skijališta Srbije odobravaju 10% popusta na cenu ski karata. ]]>

Skijališta Srbije ove sezone organizuju promotivnu skijašku nedelju od 14. do 20.januara kada će odobravati 10 posto popusta na cenu ski karata od trodnevne do sedmodnevne ski karte.

Ljubitelji skijanja i sportova na snegu će već od ponedeljka moći da iskoriste popust na višednevne ski karte za tu nedelju. Drugi termin kada će se isto odobravati ovakva vrsta popusta kreće 18.februara, pa će skijaši i borderi i tokom ovog promotivnog perioda moći da iskoriste popust od 10 posto na cenu ski karata za tu nedelju.

U ski centru Kopaonik ima više od jednog metra prirodnog snega, dok na stazama ima oko 55 centimetara utabanog snega. Trenutno radi 20 skijaških instalacija, a pripremljeno je 37 skijaških staza i 30 ski puteva. Na Staroj planini rade sve žičare i staze na kojima je oko 40 centimetara utabanog snega. Ski centar Tornik radi punim kapacitetom i u ovom skijalištu ima više od 50 centimetara utabanog snega na stazama.

]]>
Fri, 11 Jan 2019 12:46:00 +0100 Skijališta http://www.skijanje.com/vesti/skijalista/1792/promo-ski-nedelja-na-srpskim-skijalistima.html
Od sutra počinje ski sezona na Kopaoniku http://www.skijanje.com/vesti/skijalista/1789/od-sutra-pocinje-ski-sezona-na-kopaoniku.html Otvaranje ski sezone 2018/19 zakazano za utorak, 4. decembar 2018. ]]>

Ski centar Kopaonik od sutra, 4. decembra, počinje sa radom. Prvi dan ski sezone biće besplatan, a za skijaše i bordere će raditi žičara Karaman greben i staze 7 i 7a.

Zahvaljujući sistemu za veštačko osnežavanje pripremljene su staze za početak ovogodinšnjeg skijanja na kojima ima oko 20 centimetara utabanog snega. Radno vreme ski centra Kopaonik od sutra je od 9 do 15.30 časova.

Ove godine, zbog velikog interesovanja, zvanična manifestacija „Ski opening“ podeljena je na dva vikenda, pa skijaše očekuje odlično skijanje i zabava od 6. do 9. decembra i od 13. do 16. decembra.

Od srede, 5. decembra, do nedelje, 9. decembra, važiće popust od 20 posto na cenu ski karata, dok će tokom drugog vikenda ski openinga, od 13. do 16. decembra, važiti popust od 30 posto.

]]>
Mon, 3 Dec 2018 12:07:00 +0100 Skijališta http://www.skijanje.com/vesti/skijalista/1789/od-sutra-pocinje-ski-sezona-na-kopaoniku.html
Vikend Svetskog kupa u Lake Louiseu i Beaver Creeku http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/1788/vikend-svetskog-kupa-u-lake-louiseu-i-beaver-creeku.html Najbolji svetski skijaši i skijašice takmičili su se prethodnog vikenda u Kanadi i SAD. ]]>

Dame su nastupale u kanadskom Lake Louiseu gde je voženo ukupno tri trke, dva spusta i jedan superveleslalom.

U spustu voženom u petak, najbolja je bila Austrijanka Nicole Schmidhoffer ispred Švajcarkinje Michelle Gisin i Nemice Kire Weidle. U subotu je vožen još jedan spust u kome je ponovo najbolja bila Schmidhoffer, ovoga puta ispred zemljakinje Cornelie Huetter i Michelle Gisin. Poslednjeg dana takmičenja na programu je bio superveleslalom u kome je pobedila Mikaela Shiffrin i tako nastavila domininaciju u generalnom plasmanu Svetskog kupa ove sezone. Drugo mesto pripalo je Norvežanki Ragnhild Mowinckel, dok je treća bila Nemica Viktoria Rebensburg.

Skijaši su u Beaver Creeku u Koloradu takođe vozili tri trke, spust, superveleslalom i veleslalom. U spustu je trijumfovao Švajcarac Beat Feuz ispred zemljaka Maura Caviezela i Norvežanina Aksela Lunda Svindala. U superveleslalomu do prve pobede u ovoj disciplini došao je Austrijanac Max Franz. Drugi je bio Mauro Caviezel, dok su treće mesto podelili Aksel Lund Svindal, Aleksander Aamodt Kilde i Dominik Paris.

Poslednjeg dana takmičenja u Beaver Creeku vožen je veleslalom i gledaoci su imali prilike da vide pravi spektakl. Najveću senzaciju priredio je Švajcarac Thomas Tumler koji je startovao sa brojem 48 i završio prvu vožnju kao 21. U drugom laufu vozio je fantastično i imao ubedljivo najbolje vreme, što mu je na kraju obezbedilo i mesto na podijumu tj. treću poziciju. Marcel Hirscher je uspeo da nadmaši Tumlera i osvoji drugo mesto, dok je povratnik u Svetski kup posle povrede Nemac Stefan Luitz došao do prve pobede u karijeri.

Svetski kup se nastavlja narednog vikenda, dame će nastupati u St. Moritzu, dok će skijaši svoje trke voziti u Val d'Isereu.

]]>
Mon, 3 Dec 2018 10:37:00 +0100 Takmičenja http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/1788/vikend-svetskog-kupa-u-lake-louiseu-i-beaver-creeku.html
Vikend Svetskog kupa u Killingtonu i Lake Louiseu http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/1785/vikend-svetskog-kupa-u-killingtonu-i-lake-louiseu.html Rekapitulacija trka voženih ovog vikenda u okviru Svetskog kupa. ]]>

Najbolji svetski skijaši i skijašice vozili su trke ovog vikenda u Severnoj Americi. Skijašice su nastupale u Killingtonu u SAD, dok su se skijaši takmičili u kanadskom Lake Louiseu.

U Killingtonu su na programu bile tehničke discipline. Prvog dana vožen je veleslalom, a najbolja je bila Italijanka Federica Brignone koja je fantastičnom drugom vožnjom osigurala prvo mesto. Druga je bila Norvežanka Ragnild Mowinckel, dok je treće mesto osvojila Austrijanka Stephanie Brunner.

U slalomu voženom u nedelju, titulu najveće favoritkinje opravdala je domaća skijašica Mikaela Shiffrin i tako stigla do 45. pobede u Svetskom kupu ukupno, odnosno 34. u slalomu. Druga je bila Slovakinja Petra Vlhova, dok je treće mesto pripalo Šveđanki Fridi Hansdotter. Srpska skijašica Nevena Ignjatović nastupila je u obe trke, ali nažalost nije uspela da se plasira u drugu vožnju.

Posle Killingtona, dame se sledećeg vikenda sele u Lake Louise gde su na programu brze discipline.

Skijaši su ovog vikenda u Kanadi vozili spust i superveleslalom.

U subotnjem spustu trijumfovao je Austrijanac Max Franz ispred dvojice Italijana, Christofa Innerhofera i Dominika Parisa. U superveleslalomu voženom u nedelju najbolji je bio Norvežanin Kjetil Jansrud ispred Austrijanca Vincenta Kriechmayra i Švajcarca Maura Caviezela.

U spustu u Lake Louiseu nastupio je i srpski skijaš Marko Vukićević koji je zauzeo 58. mesto.

Skijaše narednog vikenda očekuju ponovo brze discipline u Beaver Creeku, SAD.

]]>
Mon, 26 Nov 2018 12:48:00 +0100 Takmičenja http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/1785/vikend-svetskog-kupa-u-killingtonu-i-lake-louiseu.html
Shiffrin i Hirscher najbrži u Leviju http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/1783/shiffrin-i-hirscher-najbrzi-u-leviju.html Ovog vikenda održana su prva takmičenja u slalomu u novoj sezoni Svetskog kupa. Na programu su bile trke u finskom Leviju. ]]>

Mikaela Shiffrin nastavila je tamo gde je stala na kraju prošle sezone. Najbolja slalomašica sveta zabeležila je sigurnu pobedu i najavila da će i ove sezone biti prvi favorit za osvajanje malog kristalnog globusa u slalomu. Drugo mesto osvojila je prošlogodišnja pobednica iz Levija, Petra Vlhova, dok je treća bila Austrijanka Marlies Schild.

Najbolja srpska skijašica Nevena Ignjatović nije uspela da završi prvu vožnju.

Ni u muškoj konkurenciji nije bilo iznenađenja. Najbrži je bio Austrijanac Marcel Hirscher koji je stigao do svog 59. trijumfa u karijeri, 28. u disciplini slalom. On je bio brži od svog najvećeg konkurenta, Norvežanina Henrika Kristoffersena za 9 stotinki. Treće mesto je zauzeo aktuelni olimpijski pobednik Andre Myhrer.

Odličan rezultat ostvario je mladi bugarski skijaš Albert Popov, osvojivši 20. mesto.

Karavan Svetskog kupa u muškoj konkurenciji seli se u Kanadu, u Lake Louise, gde se sledećeg vikenda voze trke u brzim disciplinama. Dame se sele u Ameriku, u skijalište Killington, gde su na programu trke u slalomu i veleslalomu.

]]>
Mon, 19 Nov 2018 10:20:00 +0100 Takmičenja http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/1783/shiffrin-i-hirscher-najbrzi-u-leviju.html
Počelo veštačko osnežavanje na Jahorini http://www.skijanje.com/vesti/skijalista/1781/pocelo-vestacko-osnezavanje-na-jahorini.html Na Jahorini pušten u rad sistem za veštačko osnežavanje. ]]>

Olimpijski centar Jahorina započeo je sa proizvodnjom veštačkog snega neophodnog za osnežavanje ski staza na Jahorini. Trenutno je u toku osnežavanje staze Poljice. Sistem osnežavanja pušten je u rad i proizvodiće sneg u kontinuitetu do zvaničnog početka zimske sezone u skladu sa vremenskim uslovima.

Sistem za proizvodnju veštačkog snega sastoji se od vodoakumulacije, kapaciteta 75.000 m3, iz koje se crpi neophodna voda za pravljenje snega i sistema cevovoda putem kojeg se pod visokim pritiskom voda i vazduh dopremaju do uređaja za proizvodnju veštačkog snega – snežnih topova i lansera. OC Jahorina je od ove godine opremljen sa 88 lansera i 25 najsavremnijih snežnih topova za proizvodnju veštačkog snega marke Tehnoalpin.

]]>
Mon, 19 Nov 2018 09:06:00 +0100 Skijališta http://www.skijanje.com/vesti/skijalista/1781/pocelo-vestacko-osnezavanje-na-jahorini.html
Sezonska ski karta sa Jahorine važi u Sloveniji http://www.skijanje.com/vesti/skijalista/1779/sezonska-ski-karta-sa-jahorine-vazi-u-sloveniji.html Direktor Olimpijskog centra Jahorina, Dejan Ljevnaić, predstavio je sve pogodnosti dogovora sa predstavnicima slovenačkih skijališta. ]]>

Predstavnici slovenačkih ski centara pre više od mesec dana posetili su Jahorinu i uverili se u sve pozitivne promene koje su se dogodile na Jahorini kada se i rodila ideja o zajedničkom sporazumu. Mogućnost skijanja u devet slovenačkih ski centara, i to Mariborsko Pohorje, Rogla, Golte, Krvavec,  Stari Vrh, Vogel, Kranjska Gora, Kanin i Cerkno, sa sezonskom ski kartom sa Jahorine i obrnuto, veliki je benefit svih ljubitelja planine i skijanja.

- U veoma kratkom roku smo, na obostrano zadovoljstvo, postigli dogovor da ski pas sa Jahorine važi u slovenačkim ski centrima i obrnuto. Ovaj dogovor je naišao na veliko oduševljenje svih koji su čuli za njega, a ja se iskreno nadam da će što više skijaša iskoristiti ovu pogodnost - rekao je direktor Olimpijskog centra Jahorina, Dejan Ljevnaić.

Jahorina postaje jedan od vodećih ski centara u regionu dok je saradnja sa slovenačkim ski centrima samo još jedan od dokaza za to. - Sada kada Jahorina ima sigurnost u sneg sa minimum 120 zagarantovanih dana skijanja, verujem da će se veliki broj skijaša iz Slovenije odlučiti da vidi šta smo to sve novo uradili na Jahorini, a verujte mi zaista je vredno pogledati. Zimu ćemo dočekati sa kompletno izgrađenim i završenim Technoalpin sistemom za veštačko osnežavanje kojim je povezano celo skijalište sa 88 lansera i 25 topova. Noćno skijanje, ski vrtići, preko 1030m postavljenih vetrobrana, te proširene i ublažene postojeće staze, novi parking prostori govore da se radi o odličnoj destinaciji za zimski odmor i skijanje - rekao je Ljevnaić i pozvao sve da posjete Jahorinu i sami se uvere u sve njene lepote i atraktivnosti.

]]>
Wed, 14 Nov 2018 18:49:00 +0100 Skijališta http://www.skijanje.com/vesti/skijalista/1779/sezonska-ski-karta-sa-jahorine-vazi-u-sloveniji.html
Skijališta Srbije - počinje prodaja ski passova za sezonu 2018/19 http://www.skijanje.com/vesti/skijalista/1773/skijalista-srbije---pocinje-prodaja-ski-passova-za-sezonu-201819.html Skijališta Srbije objavila cenovnik ski passova za predstojeću sezonu. Pretprodaja ski karata počinje 1. novembra. ]]>

Skijališta Srbije objavila su cenovnik ski karata za zimsku sezonu 2018/19. Za razliku od prošle sezone kada nije bilo promena cena ski karata, ove godine imamo realno povećanje cena za većinu tipova ski passova.

Cena jednodnevnog ski passa za odrasle za Kopaonik kreće se u rasponu od 3.300 do 3.900 dinara. Za dvodnevni ski pass na Kopaoniku treba izdvojiti od 6.110 do 7.060 dinara, a za šestodnevnu kartu od 15.070 do 16.310 dinara.

I ove godine ski karta 10 u sezoni je jedinstvena za sve tarifne periode, važi u svim skijalištima i košta 25.550 dinara.

Kompletan cenovnik možete pogledati OVDE.

Pretprodaja ski karata za skijašku sezonu 2018/19. počinje 1. novembra i trajaće do 15. novembra 2018. godine. Ljubitelji skijanja i zimskih sportova će moći da kupe ski karte sa popustom od 15 posto putem web shopa. Tokom pretprodaje, kupovina karata će biti moguća putem platnih kartica, a korisnici će moći da odaberu mesto i način preuzimanje karte.

]]>
Wed, 31 Oct 2018 10:44:00 +0100 Skijališta http://www.skijanje.com/vesti/skijalista/1773/skijalista-srbije---pocinje-prodaja-ski-passova-za-sezonu-201819.html
Sezona 2018/19 poslednja za Lindsey Vonn http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/1771/sezona-201819-poslednja-za-lindsey-vonn.html Najuspešnija skijašica svih vremena najavila kraj karijere. ]]>

Amerikanka Lindsey Vonn, žena sa najvećim brojem pobeda u Svetskom kupu, najavila je da će predstojeća sezona u najelitnijem skijaškom takmičenju ujedno biti i njena poslednja u karijeri.

Vonnova je do sada ostvarila 82 pobede u Svetskom kupu. Ispred nje stoji još jedino rekord legendarnog Šveđanina Ingemara Stenmarka koji je tokom karijere trijumfovao 86 puta. Amerikanka je do sada isticala kako joj je Stenmarkov rekord velika motivacija i nešto što će se truditi da nadmaši pre kraja profesionalnog bavljenja skijanjem. Za to joj sada ostaje još jedna sezona, mada je velika Lindsey najavila da će se sledeće godine povući bez obzira na to da li će uspeti da obori rekord ili ne.

Lindsey Vonn je tokom neverovatno uspešne karijere ostvarivala pobede u svim skijaškim disciplinama, ali su njena specijalnost brze discipline i upravo će se na njih i fokusirati tokom poslednje godine nastupa u Belom karavanu. Ona će nastupati samo u spustu i superveleslalomu, tako da će propustiti početak Svetskog kupa u Soeldenu i prve trke voziti tek u Lake Louiseu početkom decembra.

]]>
Mon, 15 Oct 2018 11:33:00 +0100 Takmičenja http://www.skijanje.com/vesti/takmicenja/1771/sezona-201819-poslednja-za-lindsey-vonn.html
Zašto izabrati skijanje na Kopaoniku? http://www.skijanje.com/vesti/ostalo/1764/zasto-izabrati-skijanje-na-kopaoniku.html Ljubitelji planina, a pogotovo zimskih sportova, sigurno već razmišljaju o tome gde će skijati ove godine. ]]>

Ljubitelji planina, a pogotovo zimskih sportova, sigurno već razmišljaju o tome gde će skijati ove godine. I dok bi neko rekao da je za ovakve planove rano, ovo je zapravo idealno vreme da počnete da planirate svoje zimovanje.

Ukoliko na vreme isplanirate kada i gde ćete ići na skijanje, imaćete prlike da uhvatite neku od neverovatnih first minute ponuda, u okviru kojih možete po veoma povoljnim cenama dobiti kvalitetan smeštaj, ili ceo ski aranžman. Najveći srpski skijaški centar Kopaonik svake godine izbaci pregršt first minute ponuda, a evo zbog čega bi trebalo da posetite ovu planinu.

Kopaonik poseduje najsavremenije staze za skijanje u Srbiji

Na skijalištu Ski centra Kopaonik izgrađeno je 25 žičara i dve pokretne trake. Uređeno je 39 alpskih ski-staza, 26 ski-puteva i dva poligona za obuku početnika. Kojoj god kategoriji skijaša da pripadate, naći ćete stazu za sebe, jer Kopaonik raspolaže sa 23 plavih, 20 crvenih i 6 crnih staza.

Ono što je posebna pogodnost je to što su sve staze međusobno povezane i udaljene nekoliko desetina metara od centralnog kompleks hotela. Kao što smo pomenuli, postoji redovna autobuska linija do skijališta za smeštajne kapacitete koji su udaljeniji.

Pored staza za alpske discipline, u predelu Ravnog Kopaonika postoji 20 km uređenih staza za nordijsko skijanje. O vašoj bezbednosti na skijalištu tokom cele sezone brine Gorska služba spasavanja. Kopaonik ski centar zaista zadovoljava potrebe svih skijaša, i to po najvišim standardima.

Vrhunski smeštaj po povoljnim cenama

Kada je u pitanju smeštaj na Kopaoniku, ova planina se može pohvaliti izuzetno velikom ponudom smeštaja za svačiji ukus. Na raspolaganju su vam apartmani, hoteli, apart hoteli kao i VIP apartmani. Vaše je samo da izaberete šta vam najviše odgovara.

Kao što smo pomenuli, Kopaonik nudi veliki broj first minute ponuda, pa svoje zimovanje možete rezervisati po specijalnom cenovniku za rani buking do kraja oktobra. Osim što ćete uštedeti, na vreme ćete isplanirati svoje skijanje, pa vam do datuma polaska neće ostati druga obaveza osim - radovanja i iščekivanja dana polaska.

Tip smeštaja nije jedina stvar koju možete da birate. Hoteli i apartmani su smešteni na različitim lokacijama, pa po svojoj želji možete izabrati neke bliže ili dalje od vaših omiljenih staza.

Mnogi od smeštajnih kapaciteta na raspolaganju imaju i restorane, spa i wellness centre, obezbeđen parking, igraonice za decu, a takođe i organizovan prevoz do skijaških staza, kao i ski servis.

Uređenost centra Kopaonika

Kopaonik je urbana panina, pa skijanje nije jedina stvar koja mami turiste. Osim što možete uživati u šetnji centrom Kopaonika koji je potpuno uređen, ovo mesto se može pohvaliti i dobrom zabavom i bogatim noćnim životom, zbog čega je Kopaonik čest izbor među mlađom populacijom.

Međutim, Kopaonik je odličan izbor i za porodice sa decom, koja mogu uživati u raznovrsnim sadržajima snowparka uz razne zimske aktivnosti, kao što su sankanje i klizanje. Posetioci svh uzrasta će sigurno uživati i u kafićima na Kopaoniku, ali i restoranima koji su kao stvoreni za gurmane.

Ne propustite priliku da probate specijalitete kopaoničkog kraja, kao što su rebarca na kajmaku, šardene, dimljena pastrmka, gibanica ispod sača, kao i mnogobrojna jela internacionalne kuhinje koja se ovde takođe služe.

Verujemo da ste, ukoliko ste aktivni skijaš, već posetili ovu prelepu planinu, a ako niste - ova zima je prava prlika da to učinite. Iskoristite popuste i ugrabite najpovoljniji smeštaj na Kopaoniku, i uživajte u svim sadržajima koje on nudi.

First minute ponuda Supernova Travel za sezonu 2018/19.

]]>
Thu, 16 Aug 2018 10:01:00 +0100 Ostalo http://www.skijanje.com/vesti/ostalo/1764/zasto-izabrati-skijanje-na-kopaoniku.html
Prvi uspešan spust skijama sa vrha K2 http://www.skijanje.com/vesti/freeski/1761/prvi-uspesan-spust-skijama-sa-vrha-k2.html Poljak uspeo da ostvari nezamislivo. ]]>

Andrzej Bargiel, poljski alpinista i skijaš, prvi je uspeo da ostvari neverovatan poduhvat. On se popeo na vrh K2 u Pakistanu, a zatim se sa vrha spustio skijama do podnožja planine i baznog kampa. K2 je sa 8,611 m drugi po visini vrh sveta iza Mt. Everesta. Važi za jedan od najtežih uspona na svetu zbog tehničkih teškoća i surovih vremenskih uslova koji vladaju u planinskom masivu Karakorum.

Bargiel je 19. jula krenuo iz baznog kampa do kampa 2 gde ga je čekao njegov partner Janusz Golab. Posle provedene noći u kampu 3, par je nastavio uspon do petog visinskog logora. Tu su proveli noć pre finalnog uspona na sam vrh do koga su stigli 22. jula.

Bargiel je krenuo na dole rutom Abruzzi, koja se smatra za via normale na K2, zatim je traversirao na desno ka Poljskoj ruti niz strmu i eksponiranu južnu stranu planine.

Poduhvat Andrzeja Bargiela je sigurno jedno od najvećih dostignuća u planinarstvu i skijanju u moderno doba. Mnogi su pokušali spust na skijama sa K2 i neki su čak izgubili život pokušavajući. Šveđanin Fredrik Ericsson je 2010. godine pao 1000 metara niz planinu u pokušaju da uspešno savlada “divlju” planinu na skijama.

]]>
Tue, 24 Jul 2018 11:49:00 +0100 Freeski http://www.skijanje.com/vesti/freeski/1761/prvi-uspesan-spust-skijama-sa-vrha-k2.html
Supernova Travel: Leto na Kopaoniku! http://www.skijanje.com/vesti/ostalo/1756/supernova-travel-leto-na-kopaoniku%21.html Provedite aktivan letnji odmor na Kopaoniku, pogledajte ponudu agencije Supernova Travel za leto 2018. ]]>

Pogledajte cenovnike ispod i kompletnu ponudu na sajtu Supernova Travel.

 

]]>
Tue, 3 Jul 2018 12:30:00 +0100 Ostalo http://www.skijanje.com/vesti/ostalo/1756/supernova-travel-leto-na-kopaoniku%21.html