skijanje.com :: Freeski http://www.skijanje.com/vesti/freeski/rss.html Najnovije vesti iz sveta freeride i freestyle skijanja. sr http://www.skijanje.com/img/logo.png skijanje.com :: Freeski http://www.skijanje.com/vesti/freeski/rss.html Prvi uspešan spust skijama sa vrha K2 http://www.skijanje.com/vesti/freeski/1761/prvi-uspesan-spust-skijama-sa-vrha-k2.html Poljak uspeo da ostvari nezamislivo. ]]>

Andrzej Bargiel, poljski alpinista i skijaš, prvi je uspeo da ostvari neverovatan poduhvat. On se popeo na vrh K2 u Pakistanu, a zatim se sa vrha spustio skijama do podnožja planine i baznog kampa. K2 je sa 8,611 m drugi po visini vrh sveta iza Mt. Everesta. Važi za jedan od najtežih uspona na svetu zbog tehničkih teškoća i surovih vremenskih uslova koji vladaju u planinskom masivu Karakorum.

Bargiel je 19. jula krenuo iz baznog kampa do kampa 2 gde ga je čekao njegov partner Janusz Golab. Posle provedene noći u kampu 3, par je nastavio uspon do petog visinskog logora. Tu su proveli noć pre finalnog uspona na sam vrh do koga su stigli 22. jula.

Bargiel je krenuo na dole rutom Abruzzi, koja se smatra za via normale na K2, zatim je traversirao na desno ka Poljskoj ruti niz strmu i eksponiranu južnu stranu planine.

Poduhvat Andrzeja Bargiela je sigurno jedno od najvećih dostignuća u planinarstvu i skijanju u moderno doba. Mnogi su pokušali spust na skijama sa K2 i neki su čak izgubili život pokušavajući. Šveđanin Fredrik Ericsson je 2010. godine pao 1000 metara niz planinu u pokušaju da uspešno savlada “divlju” planinu na skijama.

]]>
Tue, 24 Jul 2018 11:49:00 +0100 Freeski http://www.skijanje.com/vesti/freeski/1761/prvi-uspesan-spust-skijama-sa-vrha-k2.html
Preminuo Warren Miller http://www.skijanje.com/vesti/freeski/1719/preminuo-warren-miller.html Jedan od velikana skijaške industrije preminuo je u 93. godini. ]]>

Miller je bio pionir ski kinematografije produciravši tokom života više od 500 avanturističko-sportskih filmova.

Još od pedesetih godina prošlog veka njegovi filmovi su prikazivani u bioskopima širom sveta svake jeseni, a zaljubljenici u skijanje su željno iščekivali novu ski sezonu kako bi imali prilike da se upoznaju sa egzotičnim skijaškim lokacijama na kojima su filmovi snimani.

Warren Miller je rođen u Hollywoodu 1924. godine. Prvi put je snimao skijaše u akciji u Yosemitiju davne 1944. godine. Nakon toga je nabavio 8 mm filmsku kameru i preselio se u Sun Valley u Ajdahu gde je kampovao na parkingu i radio kao ski instruktor, snimajući prijatelje u slobodno vreme kako bi im pomogao da unaprede svoju skijašku tehniku.

Filmovi su se pokazali kao izuzetno popularni i 1949. Miller je osnovao kompaniju Warren Miller Entertainment i započeo dugogodišnju tradiciju produciranja po jenog dugometražnog ski filma godišnje.

Filmovi su tokom godina dobijali sve veće budžete i postali su popularni širom sveta. U njima su se pojavljivala neka od najvećih imena skijaškog sporta uključujuči Steina Eriksena, Jean-Claude Killyja i druge.

Kompanija Warren Miller Entertainment i dalje postoji kao brend, iako ju je Miller prodao osamdesetih godina prošlog veka.

]]>
Sat, 27 Jan 2018 09:12:00 +0100 Freeski http://www.skijanje.com/vesti/freeski/1719/preminuo-warren-miller.html
Premijera filma "NizBrdo" u nedelju u Beogradu http://www.skijanje.com/vesti/freeski/1403/premijera-filma-%22nizbrdo%22-u-nedelju-u-beogradu.html U nedelju će se u bioskopu Šumadija u Beogradu održati premijera freeride filma "NizBrdo" u produkciji Planinskog pokreta. ]]>

Sprema se nova zimska sezona, a sa njom i ovaj put dolazi najnoviji film iz produkcije Planinski pokret.

Film "NizBrdo" sniman je prošle ski sezone po divljim predelima i obroncima Kopaonika. I sami znate koliko je snega bilo prošle godine te je u samom filmu uglavnom zastupljena freeride voznja po dubokom snegu.

Premijera filma je zakazana za nedelju 29. novemba u već dobro poznatom Bioskopu Šumadija na Banovom Brdu (Turgenjeva 5). Okupljanje je predviđeno za 21h a projekcija je u 22h, posle ko preživi, pričaće.

Pogledajte trailer:

]]>
Fri, 27 Nov 2015 14:18:00 +0100 Freeski http://www.skijanje.com/vesti/freeski/1403/premijera-filma-%22nizbrdo%22-u-nedelju-u-beogradu.html
Padao 500 metara i preživeo (VIDEO) http://www.skijanje.com/vesti/freeski/1397/padao-500-metara-i-preziveo-video.html Kanađanin Ian Mcintosh na Aljasci doživeo jedan od najstrašnijih padova svih vremena. ]]>

Kanadski profesionalni freerider Ian McIntosh doživeo je jedan od najtežih padova ikada i uspeo da preživi! Ovaj veteran koji je u karijeri prošao gotovo sve što jedan skijaš može da doživi, survao se niz liticu dužine skoro 500 metara i zaustavio se tek u podnožju.

Ian je trebalo da snimi kadrove spusta za film Paradise Waits na planini Neacola na Aljasci. Dobro je proučio strmu rutu, ali je već na početku naleteo na rupu, jedna skija se otkačila, i on je počeo da se tumba. Strašan pad koji su zabeležile kamere trajao je gotovo minut, a Ianu se činilo da nikada neće da se završi.

- Bilo je strašno, nisam uopšte shvatio šta se desilo, ali sam znao da je đavo odneo šalu i da počinje borba za život. Činilo mi se da padam večno i da ne mogu da se zaustavim - opisuje događaj ovaj veteran, a veliko iskusvo ga je spasilo težih povreda.

McIintosh je aktivirao vazdužni jastuk namenjen spašavanju od lavina i tako ublažio udarce. Hrabri freerider se nekoliko dana posle najstrašnijeg iskustva u životu vratio skijanju kao da se ništa nije dogodilo. 

- Ne želim da umrem, još ne želim da saopštim poslednju želju, ali hoću da živim život punim plućima. Da ostvarim svoje snove, a u to spada i ovo što se dogodilo - poručio je Ian McIntosh.

]]>
Thu, 12 Nov 2015 10:13:00 +0100 Freeski http://www.skijanje.com/vesti/freeski/1397/padao-500-metara-i-preziveo-video.html
Go Pro kamerom snimio kako ga pokopava lavina (VIDEO) http://www.skijanje.com/vesti/freeski/1314/go-pro-kamerom-snimio-kako-ga-pokopava-lavina-video.html Ski instruktora pogodila lavina dok je skijao u Lechu, srećom, nije završio duboko zbog er-bega. ]]>

Ski instruktora iz Austrije Dominika Thurnera pogodila je lavina dok je s prijateljem skijao u resortu Lech, a interesantno je da ovaj dramatičan trenutak zabeležio Go Pro kamerom.

Snežna masa udarila ga je s leđa i to brzinom od oko 80 km/h. Srećom, on nije završio duboko pod snegom zahvaljujući er-begu koji je aktivirao i on je ubrzo uspeo da se izvuče. Ipak, iskustvo koje je doživeo nikada neće zaboraviti. Dominik je instruktor već deset godina i toga dana je ignorisao upozorenje da postoji velika opasnost od lavina.

- Proučavao sam padinu kojom sam planirao da se spustim i procenio sam da je taj deo manje rizičan. Očigledno sam pogrešio i na ovaj način bih želeo da ukažem ljubteljima freeridea da je potrebno biti maksimalno oprezan. Ovo samo pokazuje koliko se sve brzo izdešavalo. Iako sam isplanirao rutu, uvek može da se napravi propust - priča Dominik Thurner.

Dodao je da je udar snega bio tako snažan da je izbio štapove iz njegovih ruku, pokidao mu pantalone, uništio mobilni telefon...  

- Bio sam apsolutno nemoćan. Masa me nosila niz padinu sve dok se nisam zaustavio u donjem, ravnijem delu. Tog dana smo prijatelj i ja primenili zlatno pravilo: uvek neka jedan skijaš bude na sigurnom mestu. Neohodno je da imate svu opremu i morate jako pažljivo da proračunate stepen rizika padine, a to nije lako.

Specijalni skijaški er-beg koji se aktivirao omogućio mu je dodatni prostor pod snegom i Dominik ga je iskoristio i izvukao se iz teške situacije. Međutim, nije uspeo da pronađe skiju, tako da se do ponožja planine morao da se spušta na jednoj.

Video: Daily Mirror

]]>
Wed, 4 Mar 2015 15:18:00 +0100 Freeski http://www.skijanje.com/vesti/freeski/1314/go-pro-kamerom-snimio-kako-ga-pokopava-lavina-video.html
Prekinut FWT u Kapplu zbog lavine [VIDEO] http://www.skijanje.com/vesti/freeski/1279/prekinut-fwt-u-kapplu-zbog-lavine-%5Bvideo%5D.html Druga etapa Freeride World Toura koja se održavala juče u austrijskom Kapplu, prekinuta je nakon što se lavina obrušila na jednog od takmičara, Juliena Lopeza. ]]>

Julien Lopez (FRA) pokrenuo je lavinu tokom takmičenja u okviru druge etape Freeride World Toura koji se vozi u austrijskom Kapplu.

Francuz je pao tokom doskoka sa jedne litice a skije su ostale nekoliko desetina metara iznad njega. Tokom pokušaja da ode po svoje skije aktivirala se lavina koja je krenula da ga nosi. Julien je bio priseban, aktivirao je svoj ABS airbag koji se nalazio u specijalno opremljenom rancu i zahvaljujući kome je uspeo da ostane na vrhu lavine.

Srećom, takmičar je ostao skoro nepovređen uz manje modrice na desnoj nozi i rebrima. Inače on je bio tek drugi freerider koji je nastupio juče. Sudije su nakon toga odlučile da otkažu ceo događaj zbog bezbednosti učesnika.

Jučerašnji incident pokazao je koliko su lavine opasne. Organizatori  su dan pre održavanja takmičenja aktivirali bombu na samo 5m od mesta gde je lavina pokrenuta. Uprkos svim preduzetim merama, nemoguće je prognozirati kada će se lavina pokrenuti.

Ova sezona jedna je od najgorih u Alpima kada su u pitanju nesreće. Do sada su lavine usmrtile već 50 freeridera u potrazi za powderom.


Avalanche de Julien Lopez : le debrief
]]>
Wed, 4 Feb 2015 09:55:00 +0100 Freeski http://www.skijanje.com/vesti/freeski/1279/prekinut-fwt-u-kapplu-zbog-lavine-%5Bvideo%5D.html
Najspektakularniji freeski spust u 2014. (VIDEO) http://www.skijanje.com/vesti/freeski/1224/najspektakularniji-freeski-spust-u-2014.-video-.html Znao sam da više nema nazad. To je bilo nešto najstrašnije što sam uradio u životu, kaže Cody Townshed. ]]>

Cody Townsend uradio je nešto od čega i najboljim freeski skijašima zastaje dah. Ovaj 31-godišnjak iz Kalifornije izveo je najspektakularniji spust godine. Spuštanje kroz procep između dve stene, koji se nalazi na Aljasci, a zbog izgleda je nazvan “The Crack”, bukvalno je opasno po život. Ta scena samo je jedan deo dokumentarnog filma Days of My Youth.

Evo šta je Cody izjavio popularnom magazinu Outside:

Gde se nalazi ovaj procep? 

- Reći ću da nalazi negde u jugozapadnoj Aljasci samo iz razloga što ne želimo da navedemo ljude do tog mesta. Uočili smo ga slučajno dok smo se vozili helikopterom. Bila je to moja treća poseta tom području i imali smo problema s lošim uslovima. Sneg nije bio dobar za skokove sa litica, pa smo odlučili da potražimo procepe – kaže Townsend. 

Rekao si da ste videli nekoliko procepa, ali da je ovaj pobedio.

- Ima ih mnogo, ali ovakav nikada nisam video. Iz helikoptera nisam bio svestan o čemu se tačno radi. U jednom delu je potpuno zatvoren, kao tunel, a to je zaista retkost. 

Koliko je strm?

- Na samom vrhu nagib je otprilike 60 stepeni. Prvih 15 metara je gotovo okomito, posle toga se nagib smanjuje na 40 ili 45 stepeni, ni ja ne znam tačno. Verujte da to nije lako odrediti kada idete brzinom od skoro 100 kilometara na sat. 

Sto kilometara? Zar si tako brzo skijao?

- Da, možda i malo brže. Dok sam se takmičio u spustu, umeo sam da idem i preko 140 kilometara na sat. A ovo je bio moj nabrži spust od tih dana. 

Tokom spusta uradio si nekoliko zaokreta. Da li si tako kontrolisao brzinu?

- Izveo sam jedan veći zaokret na vrhu kako bih povratio kontrolu, inače bih završio ko zna gde. Nakon toga sam balansirao. Da sam išao pravo, nikada ne bih mogao da izvedem zaokret na dnu i zabio bih se u zid koji je bio ispred mene. Samo sam se trudio da sneg ne izvuče ono najbolje što je u meni. 

Kolika je širina zidova između dve stene na kraju procepa?

- Rekao bih nešto manje od dva metra. Da sam raširio ruke, verovatno bih mogao da dodirnem oba zida. Verujte da izgleda veoma usko kada se spuštate tom brzinom. 

Koje skije si koristio i zašto si izabrao baš njih?

- Mnogo sam razmišljao kada sam odlučio da uradim ovo. Izabrao sam dva para, ali sam se odlučio za Salomon Rocker 2 122s. Ono što je sjajno kod njih jeste da su vodljive i pogodne za manevar. Veoma brzo mogu da se bace na kantnu, da se vrate na punu podlogu, da se optereti rep. Da sam izabrao uži model, verovatno bih upao dublje u sneg što bi me dovelo u poziciju da moram da pravim veleslalomske zavoje, a tada ne bih uspeo da iskontrolišem brzinu. 

Odmah posle spusta rekao si da je to nešto najstrašnije što si uradio u životu. Da li i sada ostaješ pri tom stavu?

- Definitivno je među tri stvari koje su me najviše uplašile. Kada sam stigao gore, postalo mi je jasno kakav je nagib i koliko je sve usko. Pomislio sam: Bože, moram sve dobro da iskontrolišem. Ulog je bio veliki i skoncentrisao sam se koliko sam mogao. Nije bilo mesta da se zaustavim ili izađem ako nešto pođe po zlu. To je ono, kad se pustiš, više nema nazad. Kad sam prošao procep definitivno sam pomislio da je to nešto najstrašnije što sam ikad uradio - zaključio je ovaj hrabri freeskier.

]]>
Tue, 23 Dec 2014 09:49:00 +0100 Freeski http://www.skijanje.com/vesti/freeski/1224/najspektakularniji-freeski-spust-u-2014.-video-.html
Premijera filma Planinski pokret u Beogradu [VIDEO] http://www.skijanje.com/vesti/freeski/1180/premijera-filma-planinski-pokret-u-beogradu-%5Bvideo%5D.html Večeras u Beogradu održaće se premijera filma Planinski pokret. Početak u 21h. ]]>

I ove godine bez kočnice i bez cenzure, ekipa koja živi za sneg, planinu, dobre vožnje i sjajno društvo u produkciji TV Kopa, Vam predstavlja film Planinski pokret. Prošle zime smo dugo čekali sneg i kada je konačno pao, prava ekipa se našla na pravom mestu i u pravo vreme. Neki od najboljih skijaša i bordera će vas provozati kroz Kopaonik kao nikada do sada.

Nestrpljivi ste da stanete na board ili skije? Kidački trikovi, urnebesni padovi, dobra klopa i sjajno društvo sigurno će Vam prekratiti vreme do vašeg prvog spusta ove sezone. 

Predivni planinski pejzaži, dobre staze, snowboard park, tu i tamo koji pad, snowskate, free ride, zezanje, smeh i po koja lovačka priča su obeležili film Planinski pokret.

Premijera filma je zakazana za večeras u bioskopu Palas Šumadija u 21h.

Produkcija: TV Kop
Movie by: Gagi Kabadajić
Riders: Vaki, Vlada Mandić, Neđa, Dare, Fikus, MG, Jagodinac, Fleč
Video: Gagi, Majlan, Pufi
Edit: SQB
Cover: Krsto
Support: BURN, Aggressive Brothers Crew, dasnowboard.com, Kabas, Teshkomije, Outdor Sports, Jaram, Shinobi, Mali Princ, Zla Shtek

]]>
Sat, 22 Nov 2014 10:21:00 +0100 Freeski http://www.skijanje.com/vesti/freeski/1180/premijera-filma-planinski-pokret-u-beogradu-%5Bvideo%5D.html
Izašao film 'U svim pravcima' http://www.skijanje.com/vesti/freeski/956/izasao-film-%27u-svim-pravcima%27.html Godinu dana nakon 'Zimskog Filma', ista ekipa iz produkcije No Limit izbacuje svoj novi extreme projekat 'U Svim Pravcima'. ]]>

Za razliku od predhodnog, ovaj film je ''obogaćen'' letnjim kadrovima ekstremnih sportova, kao što su: kitesurf, paraglajding, wakeboard, canyoning, MTB, skate... Takođe je i manje prostora ostavljeno za intervjue i dijaloge, a više za muziku. Tako je dobijeno nešto poput extreme-intermeca. Ta forma je veoma popularna u svetu i postoji čitava industrija koja pravi ovakve filmove koji imaju svoju, ponajviše online publiku.

'U Svim Pravcima' je film koji dokumentuje i približava gledaocima vrhunsku vožnju domaćih i inostranih ridera na raznim evropskim destinacijama. 

A šta se to vozi? Pa, pored svima poznatih skija, bordova, kajtova, quadova, glajdera... tu su i manje poznati snowskate, longboard pa čak i kendama.

Za razliku od bilo kog drugog filma, u ovom filmu se ne glumi. Nema dublova, organizovanog snimanja. Ovde se živelo putujući i snimalo povremeno. Mnogo toga dobrog, naravno, nije snimljeno, jer je sve ishitreno i niko se nije nameštao za snimanje. Tek kad je objavljeno vreme premijere, najveći broj aktera u filmu je pitao - snimali ste film? Trebalo ih je podsetiti na ludosti iz protekle godine, pa ih još ubediti da je to neko pretvorio u film. Iskonski iskren film.

Ovo je dokumentarac o ljudima koji postoje, žive slobodno i lože se na adrenalin. Među njima su čak i neki evropski rideri. Film je posvećen ne samo sportskoj publici već svima koji žive dinamično, mladalački. Dakle, kao i sami akteri, ali manje opasno po život.

Film: U svim pravcima
Autori: Gagi & Djeta
Edit: Skubi 
Kamera: Vlada, Golub, Pufi, Djeta, Gagi...
Lokacije: Serbia, Italia, Montenegro, France, Slovenia
Vozači: Najdžel, Filip Flisar, Gugi, Nina, Fića, Andrej, Gru, Dule Brada, Iva, Miljan, Duka, Aca, Blesko, Peca, Velja, Čez, Lukač, Žolt, Tomaž, Gajgur, Lara, Ajzak, Karapampula ...

]]>
Fri, 10 Jan 2014 10:46:00 +0100 Freeski http://www.skijanje.com/vesti/freeski/956/izasao-film-%27u-svim-pravcima%27.html
Premijera filma 'U svim pravcima' http://www.skijanje.com/vesti/freeski/932/premijera-filma-%27u-svim-pravcima%27.html Stiže nam novi projekat iz No limit produkcije, u pitanju je film 'U svim pravcima'. ]]>

Nakon 'Zimskog filma', No limit produkcija potpisuje svoj novi ekstremni projekat, u pitanju je film 'U Svim Pravcima'.

Za razliku od predhodnog koji se bavio isključivo zimskim sportovima, ovaj film je bogatiji za letnje kadrove ekstremnih sportova kao što su: kitesurf, paraglajding, canyoning, MTB i skate. 'U svim pravcima' je film koji dokumentuje i približava gledaocima vrhunsku vožnju domaćih i inostranih ridera. Neke od destinacija na kojima su snimani kadrovi ovog filma su: Srbija, Italija, Crna Gora, Monako, Francuska, Švajcarska, Slovenija.

Premijera novog filma 'U svim pravcima' No Limit produkcije, odrzaće se u beogradskom bioskopu Palas Šumadija, 30.12.2013. u 20h. Nakon premijere, u lobiju bioskopa biće održana velika premijerna žurka, na kojoj će muziku puštati poznati gradski DJ-evi.

Production: No Limit Productions

Author: Gagi & Djeta

Edit: Skubi, Motorna testera

Camera: Vlada Golub Djeta Gagi Pufi

Riders: Najdžel, Filip Fliskar, Gugi, Nina, Karapampula, Fića, Andrej, Gru Dule Brada, Iva, Miljan, Duka, Aca, Blesko, Peca, Velja, Čez, Lukač, Žolt, Tomaž, Gajgur, Lara, Asi

Support: Ski fun, Mile Dragic, Outdoor sports, DaSnowboard, Doga

]]>
Wed, 25 Dec 2013 00:05:00 +0100 Freeski http://www.skijanje.com/vesti/freeski/932/premijera-filma-%27u-svim-pravcima%27.html
Premijera TGR Way of Life filma u Podgorici http://www.skijanje.com/vesti/freeski/919/premijera-tgr-way-of-life-filma-u-podgorici.html Ekipa Riders.me u petak, 20.12.2013. organizuje premijeru freeride filma Way of Life iz čuvene Teton Gravity produkcije i ujedno slavi svoj drugi rođendan. ]]>

Ekipa freeridera iz Crne Gore, Riders.me slavi svoj drugi rođendan. Tim povodom, sve prijatelje, ljubitelje skijanja i snowboarda poziva na zvaničnu premijeru freeride filma Way of Life koja će biti održana u petak 20.12.2013. u pabu Soul2Soul u Podgorici od 19h. Nakon toga sledi pravo iznenađenje večeri, prvi trailer za novi film "rajdersa" pod nazivom Freeride Montenegro.

Teton Gravity produkcija, za potrebe snimanja ovog filma, boravila je u Austriji, Kanadi, Aljasci i još nekim američkim državama. Pomenućemo samo neka od skijališta gde su snimljeni kadrovi ovog freeride filma: Jackson Hole, Fieberbrunn, St. Anton, Red Mountain, Mammoth Mountain i drugi.

Ekipa Riders.me ima svoju produkciju i uz pomoć svojih prijatelja NTO Montenegro, DUDE Powder Junkie, G3Spirits (Jaegermeister), TEMPO, iCentar, Kolašin1450 i drugih promoviše planinski turizam, boravak u prirodi i zdrav način života uopšte, kako u Crnoj Gori tako i okruženju.

]]>
Fri, 20 Dec 2013 00:30:00 +0100 Freeski http://www.skijanje.com/vesti/freeski/919/premijera-tgr-way-of-life-filma-u-podgorici.html
Održano finale Freeride World Toura u Verbieru http://www.skijanje.com/vesti/freeski/641/odrzano-finale-freeride-world-toura-u-verbieru.html Švajcarski Verbier u petak je ugostio najbolje svetske freeridere i freeriderke na finalu ovogodišnjeg Freeride World Toura. ]]>

Ovogodišnja turneja od šest takmičenja u okviru Freeride World Toura, okončana je u petak velikim finalom u švajcarskom Verbieru. Iako je prvobitno takmičenje bilo zakazano za subotu, organizatori su ipak odlučili da će legendarna padina Bec des Rosses biti najbolje "iskorišćena" u petak. Sneg je bilo odličan a vreme sasvim solidno s obzirom da su se smenjivali sunce i oblaci.

Nekoliko hiljada gledalaca pratilo je događaj na licu mesta dok je prenos preko interneta uživo pratilo čak 180.000 ljubitelja freeride skijanja i bordanja. Za razliku od prethodnih pet događaja u okviru FWT-a gde je nastupalo i do 60 takmičara, finale je bilo rezervisano samo za nekolicinu najboljih uz još par Wild Carda koje su podelili organizatori.

Kod skijaša najbolji je bio 23-godišnji Francuz Kevin Guri koji je sjajnim rezultatom od 86.33 poena stigao do prve pobede u ovoj sezoni. Međutim čini se da su gledaoci više bili fokusirani na borbu za ukupnog pobednika ovogodišnjeg FWT-a koja se odigravala između legendarnog Amerikanca Drew Tabkea i Šveđanina Reine Barkereda. Barkered je izabrao sjajnu rutu te odlično odvezao svoju vožnju ali je na kraju morao da se zadovolji drugim mestom kako u Verbieru, tako i u generalnom plasmanu s obzirom da je prednost Tabkea bila dostižna jedino ako bi Šveđanin osvojio prvo mesto. Tabke je tako šestim mestom u Verbieru ipak uspeo da sačuva vođstvo u generalnom plasmanu te osvoji ovogodišnji Freeride World Tour kada su skijaši u pitanju.

Kada su skijašice u pitanju, tu je sve bilo poznato još od prošlonedeljnog takmičenja u Fieberbrunnu. Austrijanka Nadine Wallner, trijumfom na domaćem terenu, još prošle nedelje je osvojila titulu najbolje freeriderke sveta iako joj je ovo tek prva sezona u FWT-u. Zanimljivo je da su na jučerašnjem takmičenju prvo i drugo mesto osvojile dobitnice Wild Carda, Matilda Rapaport iz Švedske i još jedna austrijska skijašica Lorraine Huber. Kuriozitet je i to da su njih dve saznale da će učestvovati u Verbieru samo nekoliko dana pre samog takmičenja te na njih svakako treba obratiti pažnju naredne sezone.

Kod bordera američki takmičar Ralph Backstrom bio je neprevaziđen. On je pre svega zahvaljujući nekolicini sjajnih skokova te odličnoj vožnji osvojio neverovatnih 93.67 bodova te stigao ujedno i do FWT titule za sezonu 2012/13. Francuzi Aurélien Routens i Jonathan Charlet, osvojili su drugo odnosno treće mesto.

Do titule najbolje freeride borderke na svetu, stigla je jučerašnjom pobedom Francuskinja Elodie Mouthon sa osvojenih 86.33 bodova. Prijatno iznenađenje priredila je domaća takmičarka Estelle Ballet koja je osvojila drugo mesto dok je treća bila još jedna Francuskinja Margot Rozies.

Jučerašnjim takmičenjem na legendarnoj padini Bec des Rosses koje se već 18. godinu za redom održava u švajcarskom Verbieru, završen je ovogodišnji Freeride World Tour.

Kompletan snimak iz Verbiera možete pogledati ispod.

]]>
Sat, 23 Mar 2013 13:36:00 +0100 Freeski http://www.skijanje.com/vesti/freeski/641/odrzano-finale-freeride-world-toura-u-verbieru.html
Freeride World Tour održan u Fieberbrunnu http://www.skijanje.com/vesti/freeski/634/freeride-world-tour-odrzan-u-fieberbrunnu.html Austrijska freeride destinacija Fieberbrunn, nakon nedelju dana odlaganja zbog lošeg vremena, u subotu je konačno ugostila najbolje svetske freeridere. ]]>

Peta destinacija u okviru ovogodišnjeg Freeride World Toura, bila je austrijski Fieberbrunn u blizini mnogo poznatijeg Kitzbuehela. Iako je takmičenje trebalo da bude održano još proteklog vikenda, loše vreme onemogućilo je organizatorima da svim učesnicima obezbede bezbedne uslove za vožnju.

Ipak, vreme se ovog vikenda konačno poboljšalo pa je takmičenje konačno održano u subotu, 16.03.2013. Na sunčanoj padini Wildseeloder uz visinsku razliku od 600m te 20cm svežeg powdera, najbolji svetski freerideri imali su šta da pokažu.

Konkurencija je bila jaka, nastupilo je oko 60-ak takmičara u muškoj i ženskoj konkurenciji, kako na skijama tako i na bordu. Svi su bili svesni da je ovo poslednja šansa da se kvalifikuju za finale FWT-a koje se održava narednog vikenda u švajcarskom Verbieru jer ća tamo nastupiti samo 12 najboljih skijaša te pet bordera u muškoj i pet najboljih skijašica i četiri borderke, u ženskoj konkurenciji.

Evo i rezultata iz Fieberbrunna!

Ski Men:

1. Silas Chickering-Ayers USA
2. Wille Lindberg SWE
3. Reine Barkered SWE

Snowboard Men:

1. Sammy Luebke USA
2. Jonathan Charlet FRA
3. Aurélien Routens FRA

Ski Women:

1. Nadine Wallner AUT
2. Matilda Rapaport SWE
3. Jacklyn Paaso USA

Snowboard Women:

1. Elodie Mouthon FRA
2. Anouck Mouthon FRA
3. Casey Lucas USA 

Kao što smo pomenuli, vrhunac sezone kada je Freeride World Tour u pitanju, biće u švajcarskom Verbieru narednog vikenda, tačnije u subotu 23. marta kada ćemo saznati ko su pobednici FWT u sezoni 2012/13.

Ispod možete pogledati najzanimljivije detalje iz Fieberbrunna.

]]>
Mon, 18 Mar 2013 16:46:00 +0100 Freeski http://www.skijanje.com/vesti/freeski/634/freeride-world-tour-odrzan-u-fieberbrunnu.html
Održan Freeride World Tour u Kirkwoodu http://www.skijanje.com/vesti/freeski/589/odrzan-freeride-world-tour-u-kirkwoodu.html Četvrta „stanica“ u okviru Freeride World Tour 2013, bila je skijalište Kirkwood u američkoj državi Kalifornija. ]]>

Posle čuvenog Chamonixa koji je krajem januara bio domaćin takmičenja u okviru FWT-a, došao je red i na kalifornijsko skijalište Kirkwood. U sredu, 27. februara, održano je četvrto po redu takmičenje freeride skijaša i bordera u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Iako je bilo izuzetno lepo i sunčano vreme, uslovi za skijanje odnosno bordanje nisu bili baš idealni s obzirom na nešto manju količinu snega u odnosu na prethodne godine kao i činjenicu da nije bilo „svežeg“ powdera.

U konkurenciji čak 31 skijaša, prvi je bio Amerikanac Lars Chickering-Ayers (75.33 bodova), drugi je Francuz Julien Lopez (73.00 bodova) dok je treći Novozelanđanin Charlie Lyons (72.00 bodova).

Kod bordera trijumf je ostvario domaći takmičar Ryland Bell (87.67 bodova), drugi je bio takođe američki takmičar Sammy Luebke (80.00 bodova) dok je treće mesto osvojio Švajcarac Emilien Badoux (73.67).

Kod dama, najbolja freeride skijašica je domaća skijašica Jacklyn Paaso koja je trijumfovala sa ostvarenih 71.67 bodova. Drugo mesto je osvojila Norvežanka Pia Nic Gundersen sa 67.00 bodova a treća je još jedna američka skijašica Ashley Maxfield koja je osvojila 63.00 boda.

Najbolje borderke bile su francuskinje Margot Rozies (64.00 bodova) i Elodie Mouthon (63.67 bodova) dok je čast domaćina odbranila Shannan Yates sa 61.33 boda koja je bila treća.

Naredno takmičenje, održava se u subotu 09.03.2013. u skrivenoj freeride destinaciji Fieberbrun u Austriji. To će ujedno biti i poslednje takmičenje pred veliko finale koje je zakazano za 23.03.2013. u švajcarskom Verbieru.


Replay FWT Kirkwood 2013 by FreerideWorldTourTV

]]>
Thu, 28 Feb 2013 20:08:00 +0100 Freeski http://www.skijanje.com/vesti/freeski/589/odrzan-freeride-world-tour-u-kirkwoodu.html
Skočio salto u lavinu! http://www.skijanje.com/vesti/freeski/542/skocio-salto-u-lavinu%21.html Šveđanin Sverre Liliequist na Swatch cupu izveo je salto u lavinu, jedan od najlepših skokova na takmičenjima poslednjih godina. ]]>

Švedski freerider Sverre Liliequist izveo je salto u lavinu, jedan od najlepših skokova na takmičenjima poslednjih godina, a toga nije ni bio svestan! Ovaj nesvakidašnji potez dogodio se sasvim slučajno jer Sverre nije znao da se iza njega valja gomila snega, koja ipak nije uspela da ga stigne.

Sve ovo ovekovečeno je profesionalnim kamerama na freeride takmičenju Swatch cup u Zermattu. Swatch cup se inače održava u Čileu, ali je ove godine prvi put održan i u Evropi, odnosno Švajcarskoj.

Team Americas i Team Europe, u kojima su sjajni i prekaljeni skijaši takmiče se u freeride disciplinama. 2011. godine evropski tim je bio bolji, ali su u septembru 2012. Amerikanci uzvratili udarac i izjednačili na 1-1. Sada je na redu treći Swatch cup, a ko će povesti, saznaćemo za nekoliko dana.

Ipak, takmičenje u Zermattu ostaće upamćeno i po saltu koji je uradio Lillequist:

]]>
Wed, 13 Feb 2013 10:13:00 +0100 Freeski http://www.skijanje.com/vesti/freeski/542/skocio-salto-u-lavinu%21.html
Održan Freeride World Tour u Chamonixu http://www.skijanje.com/vesti/freeski/504/odrzan-freeride-world-tour-u-chamonixu.html Francuski Chamonix ispod najvišeg vrha Evrope, u subotu je bio domaćin trećeg po redu takmičenja u okviru Freeride World Toura 2013. ]]>

Nakon kanadskog Revestokea i italijanskog Courmayera, konačno je došao i red na čuveni Chamonix da bude domaćin takmičenja u okviru Freeride World Toura 2013.

Na severnoj strani Aiguille Pourriea, po izuzetno lepom vremenu i u dobrim uslovima, održano je takmičenje u freeride skijanju i bordanju u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Najbolji freeride skijaš je bio Amerikanac iz Crystal Mountaina, Drew Tabke, koji je ostvario sjajan rezultat od 91.67 bodova. Pratili su ga Austrijanac Fabio Studer sa 87 i švedski freerider Wille Lindberg sa 84.33 boda.

Kod dama najbolja je bila Christine Hargin iz Švedske sa 80 bodova dok su drugo i treće mesto osvojile austrijska i norveška freeriderka Nadine Wallner i Pia Nic Gundersen.

Što se tiče snowboarda, tu je trijumfovao domaći takmičar iz Chamonixa Jonathan Charlet sa 90.33 bodova. Drugo i treće mesto su zauzeli američki borderi Ralph Backstrom i Sammy Luebke.

Najbolja freeride borderka je Amerikanka iz Snowbirda Laura Dewey. Druga je bila Margot Rosies iz Francuske dok je treća bila Nemica Aline Bock.

Naredno takmičenje u okviru FWT-a, biće održano 27. februara 2013. u Kirkwoodu u Kaliforniji.


Replay FWT Chamonix 2013 by FreerideWorldTourTV

]]>
Mon, 28 Jan 2013 09:06:00 +0100 Freeski http://www.skijanje.com/vesti/freeski/504/odrzan-freeride-world-tour-u-chamonixu.html
Održano drugo takmičenje FWT 2013 u Courmayeuru http://www.skijanje.com/vesti/freeski/488/odrzano-drugo-takmicenje-fwt-2013-u-courmayeuru.html Italijanski Courmayeur bio je u utorak domaćin drugog po redu takmičenja u okviru Swatch Freeride World Toura 2013. Kod skijaša pobedu je odneo domaći takmičar Markus Eder, dok je kod snoubordera najbolji bio Francuz Routens Aurélien. ]]>

Ovogodišnji Freeride World Tour sastoji se od 6 stanica. Posle prvog takmičenja održanog u kanadskom Revelstokeu pre desetak dana, u utorak su se najbolji svetski freerideri nadmetali u italijanskom Courmayeuru. Ovoga puta, takmičenje je organizovano samo u muškoj konkurenciji, gde se našlo ukupno 33 skijaša i 15 bordera, koji su se spuštali niz 600 metara dugačku severnu padinu Tête d’Arp. Inače, ovo je prvi put da se takmičenje održava na ovoj “stazi”.

U konkurenciji skijaša, pobedu je odneo domaći takmičar Markus Eder, sa skorom od 89,67 poena. Drugo mesto, kao i u prvom takmičenju u Revelstokeu, pripalo je Švajcarcu Jérémie  Heitzu, dok je treći bio Švedjanin Reine Barkered.

Kod snoubordera pobedu je odneo Francuz Routens Aurélien, sakupivši 83,67 poena. Drugi je bio Amerikanac John Rodosky, dok je treće mesto pripalo Emilienu Badouxu iz Švajcarske.

FWT 2013 nastavlja se ovog vikenda, u nedelju 26. januara, ali ovoga puta sa druge strane Mont Blanca u francuskom Chamonixu.


Replay FWT Courmayeur 2013 by FreerideWorldTourTV

]]>
Wed, 23 Jan 2013 15:04:00 +0100 Freeski http://www.skijanje.com/vesti/freeski/488/odrzano-drugo-takmicenje-fwt-2013-u-courmayeuru.html
U Podgorici održana premijera filma The Dream Factory http://www.skijanje.com/vesti/freeski/392/u-podgorici-odrzana-premijera-filma-the-dream-factory.html U organizaciji udruženja Riders.me, u petak je u klubu Soul2Soul u Podgorici održana premijera ski filma The Dream Factory iz Teton Gravity Research produkcije. ]]>

U petak, 14. decembra u klubu Soul2Soul u Podgorici, održana je premijera dugo očekivanog ski filma iz Teton Gravity produkcije po imenu The Dream Factory.

Nakon emitovanja kratkih spotova iz produkcije Riders.me snimljenih u proteklih godinu dana na Bjelasici, Velikoj plaži, Biogradskoj gori i drugim lokacijama, veliki broj ljubitelja zimskih sportova iz Podgorice i Crne Gore uopšte, imao je priliku da prisustvuje ovoj ekskluzivnoj premijeri.

Inače film The Dream Factory je 16. film u nizu čuvene produkcijske kuće Teton Gravity Research iz Wayominga, USA. Ovogodišnji film je u celosti sniman na lokacijama Aljaske. Duboko u njenim neistraženim masivima snimljene su neke od do sada najspektakularnijih linija. Aljaska je oduvek bila "obećana zemlja" koja je u nekoliko naleta naseljavana. Ljudi su tamo dolazili u potrazi za zlatom, džinovskim kraljevskim krabama i raznim prirodnim resursima. A posljednjih 15-ak godina, ljudi odlaze na Aljasku u potrazi za izuzetnim skijaškim avanturama. Upravo na Aljasci, prilikom prve posete pre 16 godina, braća Todd i Steve Jones su uz podršku prijatelja osnovali TGR. Od tada pa do danas, Aljaska je bila nepresušan izvor njihove inspiracije.

Takođe, pored projekcije filmova, ovo je bila sjajna prilika da se na simboličan način proslavi 1. rođendan organizacije Riders.me. Svim okupljenima jedan od osnivača Ilija Perić je predstavio planove za narednu zimsku sezonu 2012/13. od kojih je svakako najinteresantniji projekat snimanja prvog dokumentarnog filma o freeride skijanju u Crnoj Gori. Već su potvrđene posete nekoliko sjajnih freeride skijaša iz Evrope koji će zajedno sa lokalnim legendama učestvovati u snimanju ovog filma.

Krajem februara na Žabljaku je planirano promovisanje Snow Kite-a a nordijsko i turno skijanje su takođe u agendi ovog udruženja.

Ukoliko želite da saznate više o Riders.me organizaciji, možete ih pronaći na Facebooku kao i posetiti njihovu web stranu.

 

 

]]>
Sun, 16 Dec 2012 00:04:00 +0100 Freeski http://www.skijanje.com/vesti/freeski/392/u-podgorici-odrzana-premijera-filma-the-dream-factory.html
Održana premijera Zimskog filma http://www.skijanje.com/vesti/freeski/365/odrzana-premijera-zimskog-filma.html U Beogradu je u petak uveče premijerno prikazan Zimski film. ]]>

U petak uveče, u klubu Atom zaljubljenici u sportove na snegu imali su prilike da premijerno pogledaju dugo očekivani Zimski film. Premijera je bilo izuzetno posećena i protekla je u odličnoj atmosferi. Glasno navijanje i odobravanje pratilo je skoro svaki kadar Zimskog filma. Na kraju, komentari prisutnih su bili izuzetno pozitivni.

Opšta ocena je da je ekipa No Limit odradila za naše uslove odličan posao. U četrdesetak zanimljivih i dinamičnih minuta, publika je imala prilike da sazna nešto više o načinu života najboljih srpskih ekstremnih skijaša i bordera. Oni u filmu prikazuju jednu svoju zimsku sezonu koja se odvijala u pet država.

Publika je imala priliku da vidi njihovo umeće na divljim i nepristupačnim terenima kao i na uređenim stazama i snow parkovima. Učešćem u Zimskom filmu ova grupa majstora na snegu na najbolji mogući način je predstavljena širem krugu ljudi.

]]>
Sat, 8 Dec 2012 14:04:00 +0100 Freeski http://www.skijanje.com/vesti/freeski/365/odrzana-premijera-zimskog-filma.html
Zimski film - Premijera u petak http://www.skijanje.com/vesti/freeski/356/zimski-film---premijera-u-petak-.html Freeski film iz domaće produkcije biće premijerno prikazan u petak 7. decembra u Beogradu. ]]>

Premijera dugo očekivanog i već uveliko najavljivanog “Zimskog filma”, biće održana u petak 7. decembra u klubu Atom, sa početkom u 21h. Kao što smo već pisali, u filmu koji nam dolazi iz “No Limit” produkcije, je predstavljeno freeride i freestyle skijanje i snowboarding, kite surf, vožnja ATV vozila i motornih sanki...

U ovoj dokumentarnoj formi svoju ulogu dobio je jedan deo esencije srpskih zimskih extreme sportista. Tu će publika videti ono što obično uživo ne može da vidi - snimke aktera na divljim i nepristupačnim terenima. I zapravo, kao što ovakvi sportisti slavu stiču zahvaljujući filmovima a ne sudijama (sudije ne mogu da priđu takvim terenima), tako će sad i naši extreme sportisti biti predstavljeni javnosti.

Pored domaće ekipe, u filmu je učestvovalo i nekoliko izuzetnih vozača iz Evrope. Nećemo izdvajati nikoga, svi su bili tim. Zimi zajedno žive po planinama, skijaju, bordaju, voze motorne sanke, cirkaju, putuju, divljaju... A kako kažu, veoma su različiti. Ovaj film biće veoma drag upravo onim ljudima koji žive sličnim životom i vole sneg.

Posle beogradske premijere, ovaj film će snažnom medijskom kampanjom biti predstavljen publici na najgledanijim TV stanicama, lokalnim televizijama, YouTubeu, društvenim mrežama, DVDu, filmskim festivalima...

]]>
Thu, 6 Dec 2012 11:08:00 +0100 Freeski http://www.skijanje.com/vesti/freeski/356/zimski-film---premijera-u-petak-.html