skijanje.com :: Ski Oprema http://www.skijanje.com/blog/ski-oprema/rss.html Recenzije i članci o ski opremi - skijama, ski cipelama, garderobi, kacigama, naocarima, proizvodjačima i tehnologijama. sr http://www.skijanje.com/img/logo.png skijanje.com :: Ski Oprema http://www.skijanje.com/blog/ski-oprema/rss.html MINT ski naočare http://www.skijanje.com/blog/ski-oprema/1820/mint-ski-naocare.html MINT, inovativni brend skijaških naočara koji nam dolazi iz Slovenije. ]]>

Tržište ski opreme je veoma konkurentno. Svedoci smo da se svake godine pojavljuju novi inovativni brendovi koji kupcima nude sjajne proizvode. Tako se u poslednjih desetak godina pojavilo nekoliko veoma interesantnih proizvođača skijaških naočara poput POC-a, SHRED-a, BLIZ-a i drugih. Jedan takav brend dolazi nam iz regiona, iz Slovenije.

“Kao profesionalci i neko ko živi isključivo od skijanja uvek smo nosili i testitrali brojne vodeće brendove u skijaškoj industriji i tokom naših karijera, ali smo uvek bili nezadovoljni performansama, dizajnom ili izgledom iste opreme, pa smo odlučili da izgradimo sopstveni brend nazvan MINT” - MINT Sports.

MINT Sports je kompanija za sport i rekreaciju u prirodi. Misija brenda je razviti najbolju opremu za moderne avanturiste i sportiste, podržati očuvanje prirode i inspirisati istraživanja prirode na globalnom nivou kroz sport koji svi toliko volimo. MINT to uspeva kroz partnerstvo sa elitnim skijašima, lokalnim gorskim službama, vodičima i instruktorima ekstremnih sportova, kao što je skijanje ili planinski biciklizam. Takvim profesionalcima je potrebna oprema koja je napravljena da traje dugo i bude dovoljno otporna za život na planini. MINT je zasnovan na ideji da isporučuje najbolje moguće testirane proizvode koje su razvili vrhunski sportisti koji većinu dana provode na otvorenom, u prirodi. Jedini način da se stvori najbolja oprema koja će u svakom smislu služiti svojoj svrsi je bilo započinjanje početne ideje upravo u prirodi tj. našoj pravoj kancelariji, poručuju iz MINT-a.

MINT je rođen u Sloveniji, skrivenom dragulju na sunčanoj i jedinstvenoj strani Alpa. Glavni proizvod brenda su skijaške naočare. NEW CORTINA model naočara nastao je velikim doprinosom elitnih skijaša i predstavlja novi standard za inovacije sočiva na današnjem tržištu. Tehnologija sočiva ima 22% veće vidno polje i dovodi vidljivost na potpuno novi nivo. Ove zaštitne naočare omogućavaju optimalan vertikalni i periferni vid za najbolje rezultate na planini, gde ćete videti bolje nego ikad pre. Sa vrhunskim tretmanom protiv zamagljivanja, troslojnom memorijskom penom, brzim i lakim sistemom zamene sočiva i trake, MINT tvrdi da je postavio novi standard koji naočare mogu da postignu i ponude danas. MINT proizvode odlikuje jednostavan dizajn sa svim važnim detaljima koji doprinose idealnoj funkcionalnosti.

MINT u svojim proizvodima koristi dve različite tehnologije, Vision+ i Chromavision+.

VISION+ je tehnologija sočiva za poboljšanje kontrasta, koja vidljivost dovodi na potpuno novi nivo, omogućava pretvaranje meke, difuzne svetlosti u preciznu svetlost visokog kontrasta. Vision+ sočiva nude izuzetnu vizuelnu jasnoću u raznim svetlosnim uslovima, za sigurne i maksimalne performanse na planini. Vision+ sočiva rezultat su decenija strasti, dizajna, izrade i istraživanja. Opsežnim razvojem i testiranjem kreirana je tehnologija koja donosi nenadmašnu optičku jasnoću okoline dok skijate. Rezultat je sočivo koje je projektovano tako da pospešuje zaštitu, a istovremeno zadržava najjasniji pregled na stazi.

CHROMAVISION+ fotohromna sočiva automatski menjaju nijansu u zavisnosti od svetlosnih uslova, zatamnjujući se pri jakom svetlu i razbistrujući se u uslovima ravnog ili slabog osvetljenja. Jedan par zaštitnih ski naočara za bilo koji vremenski uslov na stazi ili izvan nje. Od najsunčanijih dana ili uslova do duboke magle na planinama. Kada se svetlost promeni, sočivo se prilagođava. Velika svestranost i sposobnost pružanja odlične jasnoće tokom dana i tokom različitih vremenskih uslova. Uvek imate savršenu nijansu za odgovarajuću količinu svetlosti.

MINT su vrhunske skijaške naočare po konkurentnoj ceni u odnosu na kvalitet i funkcionalnost koju nude.

Za više informacija i naručivanje MINT naočara posetite sajt bootpro.rs ili putem telefona 065/220-6688 i 066/224-664.

]]>
Sun, 17 Mar 2024 10:55:00 +0100 Ski Oprema http://www.skijanje.com/blog/ski-oprema/1820/mint-ski-naocare.html
Kako odabrati prave ski naočare? http://www.skijanje.com/blog/ski-oprema/242/kako-odabrati-prave-ski-naocare.html Skijanje.com vam pomaže da odaberete pravi model i otkriva na šta da obratite pažnju prilikom kupovine. ]]>

Sigurno ste pročitali nekoliko članaka o tome kako izabrati skije ili pancerice, ali možda niti jedan o tome na šta obratiti pažnju kada kupujete skijaške naočare. Skijanje.com će pokušati da vam olakša izbor jer je ovaj deo opreme pomalo i zapostavljen, a verujte, bez kvalitetnih naočara skijanje ponekad može da se pretvori u noćnu moru. Nema sumnje, one predstavljaju neophodni deo opreme svakog ko je odlučio da stane na skije ili bord.

Zašto su naočare neophodne?

  • Na višim nadmorskim visinama atmosfera propušta više UV zraka, koji mogu da budu veoma opasni
  • Sunčeva svetlost je zbog snežne refleksije mnogo intezivnija i jača
  • Vetar može da izazove suze u vašim očima i da vam pomuti vid
  • Grančice od drveća mogu da vas povrede kada skijate kroz šumu
  • U uslovima snežnih padavina skijanje bez naočara je gotovo nemoguće
  • Kada je magla, određena stakla mogu da poboljšaju vidljivost

Stakla i ventilacija

U ovome leži najveća razlika između osnovnih modela naočara, koje su prilično jeftine i mogu da se kupe za dvadesetak evra, i onih čija je cena i deset puta veća.

Oblik stakala

Postoje dva osnovna oblika stakala – ravna i sferna.

RAVNA – Savijaju se oko vaših očiju i lica, ali ako pogledamo vertikalno (između nosa i čela), ona nisu zakrivljena. Naočare s ravnim staklom su jeftinije, služiće svrsi, ali takva stakla propuštaju više jakog svetla i smanjuju periferni vid.

SFERNA – Zaobljena su vodoravno i vertikalno. Ovakva stakla omogućuju bolji periferni vid, manje distorzije i zaslepljenosti, ali su skuplja.

Dupla stakla

Primena duplih stakala nije nikakva novost i ona se koriste neposredno nakon otkrića da magle mnogo manje od jednog stakla. Ako je prostor između njih dobro hermetički zatvoren, stvorena je termalna barijera koja ne dozvoljava direktan uticaj toplog i hladnog vazduha na stakla.

Kako izbeći maglenje?

Kada se topli vazduh (koji je iniciran tempereturom vašeg tela) sudari sa spoljašnjim, dolazi do kondenzacije i na staklima se stvara magla. Nove generacije skijaških naočara primenjuju nekoliko tehnologija, kako do ovoga ne bi došlo.

Sloj protiv magle - Naočare iz grupe srednjeg kvaliteta, pa do vrhunskih modela, imaju stakla kojima je u finalnoj obradi nanešena specijalna površina koja dodatno sprečava maglenje.

Ventilacija - Na gornjoj i donjoj strani naočara primetićete otvore (uglavnom prekrivene sunđerom), koji takođe sprečavaju kondenzaciju. Veći otvori su funkcionalniji, ali tada postoji rizik da vam u ekstrermnim klimatskim uslovima bude isuviše hladno.

Ventilatori - Verovali ili ne, neki top modeli imaju ugrađene male ventilatore na baterije koji potpuno eliminišu vlagu i maglu. Pomoću malog prekidača regulišete njihov rad.

Savet - Ako ne nosite kacigu (a mi mislimo da je neohodno da je imate), ne stavljajte vaše naočare na vrh glave. Isijavanje toplote iz tela i kape ide pravo u naočare koje tada magle.

UV zaštita

Postoje tri vrste UV zračenja – UVA, UVB i UVC. Naočare koje su deklarisane kao 100% UV zaštita, eliminišu sve tri. Srećom, takva protekcija je postala standard gotovo svih naočara koje kupujete u renomiranim prodavnicama. To je dobro jer previše sunca i UV zračenja može da dovede do oštećenja i zamora očiju, pa čak i pojave katarakte. Zapamtite, čak i kada je oblačno, UV zraci se odbijaju od snega.

Koju boju stakala odabrati?

Boja stakala služi za filtriranje i ističe određene boje vašeg vida. Naočare se danas proizvode sa širokom paletom raznih stakala. Neki modeli imaju ugrađena fotohromatska stakla, koja se sama prilagođavaju količini svetlosti, a ima i onih uz koje dobijate različita stakla koja sami možete da menjate. Količina svetlosti koja kroz stakla dolazi do vašeg oka zove se vidljiva transmisija svetlosti (VTS).

  • svetlija stakla imaju veći VTS i procenat svetlosti koji prodire je veći
  • tamnija stakla imaju niži VTS jer manje svetlosti stiže do vašeg oka

 

Postoje i tri vrste stakala koja takođe imaju funkciju da vas zaštite od preveike količine UV zračenja.

Sa efektom ogledala – spoljnje staklo je celo ili parcijalno urađeno tako da reflektuje određenu količinu svetlosti (od 10 do 50 % više od običnih).

Polarizujuća – takvi filteri redukuju odsjaj sunca na snegu ili vodi. Neki proizvođači, poput Smitha i Bollea, ugrađuju sloj filtera između dva dva tanka sloja stakala. Oakley koristi drugačiji metod, u kojem koristi tečni filter u kombinaciji sa materijalom od kojeg se izrađuju stakla.

Fotohromatska - kod nas se često kaže „foto-grej“. Ova stakla automatski određuju nivo zatamnjenosti, zavisno od jačine svetlosti, a posebno od UV zračenja. Na suncu naočare propuštaju najmanje svetlosti, dok su u zatvorenom prostoru, potpuno svetle.

Veličina i prilagođavanje

Naočare se za mlađe skijaše i bordere generalno proizvode u istoj veličini za oba pola. Međutim, za odrasle postoje modeli za žene i muškarce u različitim veličinama. Prilikom kupovine treba da obratite pažnju da li naočare odgovaraju vašem licu.

Većina okvira je izrađena od poliuretana, koji omogućava veliku savitljivost. Mekaniji su bolji kod niskih temperatura, a u svakoj deklaraciji ili opisu modela na internetu možete da pronađete i indeks savitljivosti.

Na šta još obratiti pažnju?

Kaciga - Danas su skoro sve ski naočare kompatibilne sa kacigama, ali nije loše prilikom kupovine poneti svoju kacigu i na licu mesta isprobati.

Traka za zatezanje - Uverite se da li je traka na naočarima dovoljno fleksibilna i da li može pravilno da se zategne oko vaše glave i kacige. Neki skuplji modeli naočara imaju podešavanja sa obe strane, dok pojedini dečiji uopšte nemaju sistem za prilagođavanje. Šire trake su uglavnom udobnije i sigurnije.

Sunđer - Sloj sunđera koji naleže na lice mora da bude dovoljno debeo da bi nošenje naočara bilo udobno, da je dobar izolator kako ne bi došlo do stvaranja magle.

Periferni vid - Generalno, sferna stakla omogućavaju bolji periferni vid od ravnih. Nešto veće naočare takođe pružaju mogućnost da vam je vidno polje šire. Idelno je da ono bude oko 180 stepeni.

Ski i naočare za vid - Ako nosite naočare za vid, potrebno je da izaberete model ski naočara koje su posebno dizajnirane. One obično imaju oznaku OTG (Over the Glass) i veće su od običnih kako ne bi vršile pritisak na vaše naočare za vid. 

Kako izbeći ogrebotine?

Ski naočare su prilično otporne na oštećenja, a, logično, stakla ipak zahtevaju određenu opreznost i negu.

  1. Najbolje je da kupite naočare sa staklima koja imaju sloj protiv ogrebotina.
  2. Uvek ih čuvajte u mekoj futroli koju obično dobijete uz naočare.
  3. Nikada ih ne odlažite na tvrdu podlogu staklom prema dole.
  4. Nemojte da ih sušite na radijatoru ili bilo kom izvoru toplote.
  5. Ne ostavljajte ih predugo na jakom suncu.

Ogrebotine koje nastanu prilikom korišćenja ne podležu garanciji, ali neki proizvođači omogućuju da kupite samo stakla za vaš model.

Čišćenje

Najpre pročitajte uputstvo jer neka sredstva za čišćenje mogu da upropaste stakla. Koristite preporučeno sredstvo za čišćenje i veoma meku krpu. Imajte na umu da papir i rukavice mogu da naprave manje ogrebotine. Ne dodirujte stakla prstima.

Kako ih nositi van staze?

Kada završite sa skijanjem najbolje je da naočare stavite u džep vaše jakne kako bi one ostale suve i bile ponovo spremne za korišćenje. Najbolje je da to bude spoljni džep jer u unutrašnjem zbog toplote tela mogu da zamagle. Proverite da u džepu nema tvrdih predmeta koji mogu da ih oštete. Najbolje je da ih stavite u mekanu futrolu.

Danas većina renomiranih proizvođača u svojoj paleti ima modele koji će sigurno zadovoljiti vaše potrebe. Kao i kod ostale opreme i ovde važi pravilo da su skuplji modeli kvalitetniji, ali ponekad je moguće pronaći dobar kompromis između cene i kvaliteta. Posebno na rasprodajama van sezone.

]]>
Sun, 29 Oct 2023 01:21:00 +0100 Ski Oprema http://www.skijanje.com/blog/ski-oprema/242/kako-odabrati-prave-ski-naocare.html
BootPro - specijalizovana boot fitting laboratorija http://www.skijanje.com/blog/ski-oprema/1817/bootpro---specijalizovana-boot-fitting-laboratorija.html Predstavljamo BootPro, specijalizovani boot fitting servis u Srbiji. ]]>

BootPro je specijalizovana skijaška laboratorija koja pruža usluge individualnog prilagodjavanja skijaške obuće prema geometriji Vaših stopala i podkolenica, zarad veće udobnosti i bolje kontrole.

Osnovni cilj laboratorije je da stvori optimalnu udobnost u ski pancericama za Vaša stopala, što će omogućiti bezbednije skijanje i bolje rezultate, bez obzira na nivo skijaške tehnike, bilo da je reč o rekreativnom skijašu ili profesionalcu.

Osnivač BootPro-a je Bojan Antunović, stručno lice sa preko 20 godina radnog iskustva u ski boot fitting-u. Zaslužan je za osnivanje nekoliko, danas već uspešnih, custom ski boot fitting servisa u Japanu, Kanadi i Australiji. Bojan je kvalifikovan Master Boot Fitter, kao i aktivan trener alpskog skijanja koji poseduje iskustvo u radu sa skijašima u različitim delovima sveta.

 

]]>
Tue, 24 Oct 2023 09:38:00 +0100 Ski Oprema http://www.skijanje.com/blog/ski-oprema/1817/bootpro---specijalizovana-boot-fitting-laboratorija.html
Pravilan izbor ski cipela za vaša stopala http://www.skijanje.com/blog/ski-oprema/1799/pravilan-izbor-ski-cipela-za-vasa-stopala.html Saveti bootfittera za pravilan izbor ski cipela prilikom kupovine. ]]>  

Ne postoji bitniji deo ski opreme, kada govorimo o skijanju, od ski pancerica. Ni ski naočare, niti skije, a ni sve boje da se slože na vama nisu važnije. Pričam prevashodno o damama u ovom slučaju. Da budemo in je ok, ali svakako nije bitnije od pravilnog osećaja u ski cipelama. Niti bilo koja druga stvar koju imate na sebi kada pođete skijati zasigurno nije, jer upravo će vas ski cipele ili namučiti ili pružiti maksimalno zadovoljstvo na snegu i sve što sledi uz to dok ste na skijama.

Koliko sam samo puta gledao kako skijaši sa vrhunskom opremom sede pored staze ili nekom od restorana masirajući svoje noge ne bi li ublažili agoniju sa kojom se suočavaju zbog pogrešne obuće, ispijajući žestoko piće da ublaže bol, dok njihove ski pancerice stoje odbačene na snegu pored njih. Kada skijaši koji pate u ski obući čuju da se bavim pružanjem bootfitting usluga i da im mogu pomoći, isti bukvalno dotrče do mene i pokažu mi svoja namučena stopala. Tada jasno vidim da su očigledno pogrešili u prvobitnom odabiru ski cipela. Moj odgovor je obično: Da, mogu vam pomoći, stvoriti vam potrebnu udobnost, a da istovremeno ne kompromitujem preciznost u postojećim ski cipelama, kako ne biste i dalje patili ili još gore zamrzeli ovaj sport. Zato pogrešne ski cipele ne koštaju ništa više od onih pravilnih. Ako će vam biti lakše, većina rekreativnih skijaša greši u biranju ski cipela, i to više puta, pa zbog toga traže stručno lice koje im može pružiti custom made bootfitting usluge, te tako rešiti probleme na duži vremenski period.

Pozitivna stvar za one koji nisu dovoljno obavešteni je da nove tehnologije u izradi ski cipela, u odnosu na ranije decenije, nude veću udobnost, toplotnu izolaciju i performanse, ali sve to i dalje nije merljivo sa custom made ski obućom koja je podešena po geometriji vaših potkolenica i kao takva nudi neuporedivo veći osećaj udobnosti i preciznosti. Dakle, tri najveće prednosti custom made ski obuće su: veća udobnost, veća toplota odnosno pospešena cirkulacija u nogama, i naravno bolje performase.

Kao prvo pravilo, kada odlučite kupiti sebi ski cipele morate obratiti pažnju na osećaj u njima kao i njene performanse. Da pojasnimo ovaj prvi deo u vezi sa osećajem: Stopalo i potkolenica treba da se osete udobnim, ali i jednako stabilnim u ski cipeli, bez osećaja bola u nekom od delova stopala ili potkolenice. Dok stojite u cipelama, najpre obratite pažnju na ris stopala, da nije pritisnut odozgo zakopčavanjem druge kopče odozdo na cipeli. Takođe, bočne i unutrašnje strane stopala ne smeju biti pritisnute, veliki palac i ostali prsti moraju imati dovoljno prostora i da nisu povijeni ili da jako udaraju u vrh cipele, da peta bude udobna, ali i da se ne podiže u cipeli kao i da ste udobni u predelu cevanice tj. da vas ne useca cipela dok je savijate ka napred. Važno je još i da nemate prekomeran pritisak iznad pete tj. ahilove tetive i da se osećate udobno, a ujedno i bez previše komocije u predelu lista, odnosno potkolenice.

Ceo osećaj nakon desetak minuta stajanja u ski cipelama treba biti kao da imate tačan broj rukavice na ruci koja je niti labava, niti vas prekomerno stiska. Istina je da ćete najviše osetiti cipelu kada odete na skijanje, ali ako dovoljno detaljno obratite pažnju na gore navedene stvari, možete rizik nepoželjnih bolova u cipelama svesti na mimimum ili ga eventualno uopšte nećete imati. Imajte u vidu i to da će se unutrašnja čizma istanjiti odnosno proširiti već nakon 30-ak dana skijanja, pa i ovaj aspekt treba uzeti u obzir. Posebno kada neko odluči da investira dodatna sredstva u custom made uloške. Da sumiramo, nemojte žuriti sa custom made ulošcima dok ne razgazite unutrašnje čizme u školjkama.

Kao drugo, performanse su podjednako bitne, posebno kod boljih i iskusnijih skijaša, a boja ili stil cipela zaista ne treba da predstavljaju bitne parametre prlilikom kupovine. Skijaši me često kontaktiraju pitajući za savet upravo o ovome o čemu sam odlučio detaljnije pisati. Razlog nije da bih ski entuzijaste odvratio od daljeg konsultovanja, naprotiv, već da što veći broj skijaša u Srbiji i regionu dođe do lakše i pametnije kupovine kada su u pitanju ski pancerice.

Flex ski cipele određuje mogućnost da se cipela savije ka napred, dok se stoji ili skija u njoj. Što je tvrđa cipela, to je veći prenos energije sa ski cipele na ski kantne. Svaki flex index nije jednak ili ekvivalentan fleksu kod drugog modela, pa čak kada je u pitanju isti brend, jer postoje različite plastike i metode izrade cipela koje direktno utiču na određivanje jačine flex indeksa u njima. On može da služi kao jedna vrsta merila u svakom modelu, tj. koliko je neka cipela tvrda/meka ili poželjna za manje ili više iskusne skijaše.

Obično se proizvođači ski cipela drže jednog pravila, a to je da veći flex ili tvrdoću imaju cipele koje su uže i potrebne da zadovolje vrhunske ili iskusnije skijaše. Ove cipele su generalno uže (94-98mm) u predelu najšireg dela stopala ili last-a, da bi se stekao što veći osećaj kontrole u njima dok skijate. To u dosta slučajeva stvara problem oko celokupne udobnosti, pa takvi skijaši obično završe kod mene u BootPro radionici tražeći individualno prilagođavanje ski cipela, odnosno custom made usluge.

Takođe, kada birate tvrdoću, treba obratiti pažnju na fizičku spremnost, visinu i telesnu težinu. Na primer, početnik ili osrednji skijaš, ukoliko je visok i ima prekomernu težinu te usko stopalo i želi skijati često, recimo minimum 20 dana u sezoni, tada predlažem da se uzme nešto tvrđa cipela (90 - 110 flex), kako bi stopalo bilo stabilno i sa većom kontrolom. Takva kupovina bila bi opravdana na duži period dok skijaš usavršava tehnike skijanja i iz sezone u sezonu uživa u sportu koji voli. Obično na modelima srednjih performansi, pa sve do onih vrhunskih, cipele imaju mogućnost promene tvrdoće fleks indeksa. Postoje dve opcije: prva je da su otpozadi, odnosno u kičmi cipele, uvrnuta dva šrafa. Alternativno rešenje je manji prekidač kojim se smanjuje, odnosno povećava tvrdoća za 10-20%.

Kod rekreativnih, pa čak i vrhunskih modela sa velikim fleksom, stopalo lakše ulazi i izlazi iz cipela. Razlog tome je taj što su ovi modeli posebno dizajnirani i smekšani u predelu ispod cevanice, za razliku od takmičarskih modela koji su izliveni iz jednog donjeg i jednog gornjeg dela sličnog intenziteta ili tvrdoće. U zadnjih 15 godina se koriste različite vrste plastika, mešaju se ili se od njih prave različiti delovi cipela, kako bi se rekreativnim skijašima omogućila veća udobnost, a da se pri tom sačuvaju potrebne performanse.

Preporuka fleksa ili tvrdoće cipele

Mekan fleks indeks – 80 muškarci, 60 žene. Za ležerno skijanje po plavim i zelenim utabanim stazama.

Srednji fleks – od 90-100 muškarci, 70-80 žene. Osrednji skijaši koji skijaju po svim stazama, čak i po dubljem snegu ili hupserima.

Tvrđi fleks – od 110+ muškarci, 90+ žene. Iskusni i vrhunski skijaši koji poznaju različite tehnike skijanja, skijaju agresivno sve uslove i staze pri velikim brzinama i sa kontrolom.

Dužina cipela ili njihov broj

Ove jedinice su izražene u cm i odnose se na dužinu unutrašnjeg uloška pod stopalom. Bitno je naglasiti da se ne prave cipele na pola broja, ali se sam uložak pravi debljim ili tanjim kako bi se smanjio ili povećao volumen cipele za pola broja.                                       

  

Mondo

  
  

21.5

  
  

22

  
  

22.5

  
  

23

  
  

23.5

  
  

24

  
  

24.5

  
  

25

  
  

25.5

  
  

26

  

Women's U.S.

5

5.5

6

6.5

7

7.5

8

8.5

9

9.5

Men's U.S.

NA

NA

NA

5

5.5

6

6.5

7

7.5

8

  

Mondo

  
  

26.5

  
  

27

  
  

27.5

  
  

28

  
  

28.5

  
  

29

  
  

29.5

  
  

30

  
  

30.5

  

Women's U.S.

10

10.5

11

11.5

12

NA

NA

NA

NA

Men's U.S.

8.5

9

9.5

10

10.5

11

11.5

12

13

Širina cipela ili last

Najšira tačka u prednjem delu stopala, pre prstiju, poprečna linija koja označava najširu tačku stopala ili cipele sa unutrašnje strane. Ova mera je izražena u mm. Obično se kreće od 94mm do 106mm, u zavisnosti od modela cipela. Što je cipela uža, to je i više kontrole u njoj. Međutim, u poslednje vreme zbog smanjenog obima prodaje, proizvođači su počeli da menjaju ovaj trend. Razlog je taj što skijaši sa širim stopalima imaju poteškoće da uđu ili da se osećaju udobno u užim cipelama koje pružaju veće performanse i koje su sa većim fleks indeksom.

Model ski cipela

U zavisnosti od toga koji stil skijanja preferirate ili kuda najčešće želite skijati: dubok sneg, hupseri, sredjene staze, kapije i slično, možete se odlučiti za kupovinu modela cipela koji odgovara isključivo vašem stilu. Ovakvi modeli su jasno izdvojeni jedni od drugih, uglavnom po svojoj tvrdoći i performansama, i dizajnirani su sa jasnim ciljem da različitim skijašima omoguće lakše skijanje i bolje performanse. Na primer: all mountain, freeride, telemark, freestyle, race i turno. Freeride i turno cipele imaju tzv. walk mode koji omogućava da se u cipelama lakše hoda dok se penjete uz planinu.

Bojan Antunović

t: +381 66224664

e: bootpro.rs@gmail.com

fb: www.facebook.com/bootpro.rs/, instagram: www.instagram.com/bootpro.rs/

]]>
Thu, 14 Sep 2023 13:18:00 +0100 Ski Oprema http://www.skijanje.com/blog/ski-oprema/1799/pravilan-izbor-ski-cipela-za-vasa-stopala.html
Široke skije više opterećuju kolena http://www.skijanje.com/blog/ski-oprema/1298/siroke-skije-vise-opterecuju-kolena.html Jedno istraživanje u SAD pokazalo da skijanje na skijama preko 80 mm širine znatno više utiče na povrede kolena. ]]>

Vest koja neće obradovati ljubitelje freeridea, odnosno vožnje po dubokom snegu, glasi: šire skije više opterećuju kolena i zglobove od užih. Do ovih rezultata došao je profesor John Seifert sa univerziteta Montana.  

On tvrdi da skije šire od 80 mm u struku izazivaju veći pritisak na kolena i druge zglobove, da hrskavica trpi jače trenje nego u slučaju da se skija na užim skijama. Seifert kaže da se kod širih skija dolazi do stvaranja dodatne “poluge” koja može da prouzrukuje upalu kolena, ali dodaje, da njegova istraživanja nisu konačna i da će mu trebati više vremena za detaljno ispitivanje.

Poslednjih godina široke skije doživele su pravi bum na tržištu, posebno u SAD, gde je skijanje po dubokom snegu izuzetno popularno. Mnoge prodavnice skijaške opreme u američkim skijalištima gotovo da ne nude skije ispd 80 mm širine.

]]>
Fri, 1 Sep 2023 10:30:00 +0100 Ski Oprema http://www.skijanje.com/blog/ski-oprema/1298/siroke-skije-vise-opterecuju-kolena.html
Pet proizvoda koji su obeležili noviju istoriju skijanja http://www.skijanje.com/blog/ski-oprema/234/pet-proizvoda-koji-su-obelezili-noviju-istoriju-skijanja.html Predstavljamo vam neke od najznačajnijih freeski inovacija u poslednje dve decenije. ]]>

U poslednjih dvadeset godina nije nedostajalo inovacija u ski industriji. Skoro svake godine neka kompanija tvrdi da je svojim proizvodom napravila revoluciju koja će zauvek promeniti skijanje. Nažalost, većina takvih bombastičnih najava ne predstavlja ništa više od marketinške propagande. Međutim, s vremena na vreme stvarno se pojave proizvodi koji menjaju pravac kojim se kreće skijaški sport. Evo nekih od najznačajnijih inovacija koje su se dogodile u svetu freeride i freestyle skijanja.

ABS Airbag ranac

ABS ranac je verovatno najvažnija stvar izmišljena za preživljavanje i spašavanje od lavine posle odašiljača za lavine. 97% skijaša koji su koristili ovaj ranac sa vazdušnim jastukom preživeli su lavinu. ABS Airbag sistem se sastoji od specijalnog ruksaka opremljenog kanisterom sa vazduhom i dve vreće sa obe strane kanistera. U slučaju lavine skijaš povlači ručicu koja se nalazi na levom ramenu što dovodi do punjenja vreća vazduhom. Proizvod znatno pomaže da osoba zahvaćena lavinom ispliva na površinu.

Salomon 1080 skije

Iako se K2 Poacher smatra prvom komercijalnom twin tip skijom, Salomon 1080 je skija koja je praktično stvorila freeski ili newschool pokret, kao podvrstu freestyle skijanja. Uspeh ove skije je doprineo neverovatnoj brzini kojom se ovaj sport razvijao. Male zajednice skijaša na američkom kontinentu koji su izvodili trikove prerasle su u globalni fenomen za samo desetak godina. Superpipe i Slopestyle su od nedavno postale i olimpijske discipline.

Marker Duke vezovi

Da li je Marker Duke prvi freeride/turno vez? Ne. Da li je u pitanju najbolji freeride/turno vez? Odgovor je takođe ne. Originalni Duke je bio težak i ne preterano zgodan za korišćenje. Ono u čemu je ovaj proizvod uspeo je polje marketinga. Duke je verovatno najpoznatiji freeride/turno vez na svetu koji je veštom reklamnom kampanjom uspeo da zainteresuje čitavu generaciju skijaša za novu vrstu avanture. Ovaj vez je je omogućio mnogim ljubiteljima dubokog snega da udju u svet turno skijanja.

GoPro kamera

GoPro kamera nije na ovoj listi zato što je omogućila rodbini i prijateljima da prožive vaš skijaški odmor zavoj po zavoj, mada ni taj doprinos nije zanemarljiv. Mala, praktična kamera koja proizvodi izuzetno kvalitetne snimke iz prvog lica za kratko vreme postala je neizostavni deo opreme svakog skijaša avanturiste. Ono što je možda najznačajniji doprinos ove kamere je prilika koja je pružena mladim i nepoznatim skijaškim majstorima. Bez odgovarajućih kontakata sa fotografima ili filmskim kompanijama oni ranije nisu imali mogućnost da se predstave i svetu pokažu šta znaju. Sa GoPro kamerom je to postalo moguće. Pored toga, bez ovog malog tehničkog čuda hiljade urnebesnih padova nikada ne bi bilo dokumentovano.

Volant Spatula skije

Od svih proizvoda na listi, Volant Spatula, izum pokojne skijaške legende Shane McConkeya je verovatno izvršila najznačajniji uticaj na način na koji danas skijamo van uređenih staza. Rocker tehnologija, danas masovno raširena među skijama za dubok sneg prvi put je upotrebljena na ovoj skiji. Danas sa sigurnošću može da se kaže da je reverzni camber profil doveo do revolucije kod skija za dubok sneg. Početak nije obećavao i malo je falilo da ova inovacija bude samo zaboravljena fusnota u istoriji skijaške industrije. Zahvaljujući neverovatnoj posvećenosti i veri Shane McConkeya u funkcionalnost ove tehnologije, rocker skije su postale neizostavni deo opreme svih zaljubljenika u freeride. Spatula i njene naslednice su pomerile granice onoga što je moguće u skijanju.

]]>
Tue, 10 Jan 2023 02:09:00 +0100 Ski Oprema http://www.skijanje.com/blog/ski-oprema/234/pet-proizvoda-koji-su-obelezili-noviju-istoriju-skijanja.html
Kako se zaštiti od krađe opreme? http://www.skijanje.com/blog/ski-oprema/1540/kako-se-zastiti-od-kradje-opreme.html Lopovi često vrebaju skijašku opremu, ali postoje načini da budete koliko-toliko sigurni. ]]>

Ako se već nije dogodilo baš vama, onda ste sigurno mnogo puta čuli kako je nekome ukradena skupocena skijaška oprema. Na udaru lopova najčešće su skije, ali i štapovi. Oni se najlakše kradu, i to uglavnom ispred kafića i restorana na stazi u vreme kada vlasnik više pažnje obraća na to šta da popije ili pojede.

Panika nastane u trenutku kada shvati da su skije za koje je dao nekoliko stotina evra ili ih iznajmio - nestale. Međutim, nije teško preduprediti ovakve neprijatnosti.

1. Mehanizam za zaključavanje skija

Sigurno ste već upoznati sa takozvanim "katancem" za skije koji se uglavnom sastoji od tanke sajle i mehanizma za zaključavanje. Ovakvi uređaji mogu da se kupe u snabdevenijim prodavnicima sportske opreme ili naručivanjem preko određenih internet sajtova i nisu skupi. Sajla se provuče kroz vezove, obuhvati se neki čvrst predmet i tako se, poput bicikla, skije osiguraju. Naravno da i ovakva zaštita ne može da spreči lopova koji može da upotrebi silu ili ima odgovarajuća klešta, ali će bar od krađe odustati oni koji su mislili da se na brz i lak način domognu nove opreme.

2. Trik - pravljenje nejednakog para

Ovo je stari skijaški trik koji je prilično efikasan. Ako ste u društvu još jedne ili više osoba, pre ostavljanja skija najbolje je da napravite nejednake parove, odnosno da uzmete jednu skiju od te druge osobe, a ona da uzme vašu i da ih tako rasparne postavite na različita mesta. Lopov najčešće nema mnogo vremena da obilazi i gubi vreme tražeći drugu skiju i pre će se opredeliti na narednu metu.

3. Uvek pred očima

Ako ste se odlučili na predah na nekoj terasi, otvorenom prostoru ispred ugostiteljskog objekta, uvek odložite skije u vašem vidokrugu i nikada ih ne stavljajte iza leđa ili na mesta gde ne možete da ih vidite u svakom trenutku. Najgore je da pomislite - ma, neće se to baš meni desiti. Hoće.

4. Fotografije

Za svaki slučaj fotografišite telefonom serijski broj i neki drugi karakterističan detalj vaše opreme. Tako ćete kasnije lakše dokazati da je baš vaša.

5. Raspitajte se pre iznajmljivanja

Pre nego što iznajmite opremu, ako to radite, raspitajte se kakva je situacija ako vam je neko ukrade. Teret uglavnom spadne na onog ko je iznajmio. 

Šta ako su ipak ukradene?

 

  1. Pre nego što preduzmete bilo šta, dobro provertie prostor gde ste prethodno ostavili skije. Možda ih je neko pomerio.
  2. Što je pre moguće obavestite policiju, dajte im detaljan opis vaše opreme, serijski broj, ako ga imate.
  3. Ukoliko policija ne uspe da pronađe lopova, raspitajte se u obližnjim ski-servisima da li im je neko ponudio da otkupe opremu.
  4. Proveravajte male oglase na internet sajtovima. Možda vas dovedu upravo do vaših skija.      
]]>
Thu, 8 Dec 2022 10:56:00 +0100 Ski Oprema http://www.skijanje.com/blog/ski-oprema/1540/kako-se-zastiti-od-kradje-opreme.html
Kako čuvati ski opremu van sezone? http://www.skijanje.com/blog/ski-oprema/633/kako-cuvati-ski-opremu-van-sezone-.html Pročitajte kako pravilno sačuvati skupu opremu van sezone. ]]>

Skijaška sezone se, nažalost, bliži kraju, pa su sve češća pitanja kako i gde držati opremu do novih uživanja na snegu. Ski oprema uopšte nije jeftina i u današnja krizna vremena retko ko može često da priušti nove skije ili cipele. Gotovo svakom od nas se dešava da rubnici skija posle nekoliko meseci stajanja na tavanu ili u podrumu na pojedinim mestima oksidiraju, što samo po sebi ne šteti mnogo, ali i takve stvari mogu da se izbegnu.

Čuvanje skija  

Najbolje bi bilo da skije posle sezone na snegu odnesete u dobar servis, gde će biti sanirana oštećenja podloge, naoštreni rubnici i nanet vosak na podlogu. Tako će biti potpuno spremne za narednu sezonu. Ukoliko niste pri novcu, na rubnike skija nanesite sloj voska kako biste koliko-toliko sprečili oksidaciju. Pre toga bilo bi da skije operete i skinete prljavštvinu, ali ih potom dobro osušite. Nikako ih ne umatajte u materijale kao što je najlon, jer on ne propušta vazduh. Ubrzo može da dođe do kondenzacije i pojave rđe na rubinicima. Idealno je da skije postavite uspravno, tako da klizne površine nemaju kontakt. Za to su dobre vezice „na čičak“ sa sunđerastim delom koji se postavlja između skija.

Obratite pažnju na vezove. Ukoliko želite da vam duže traju, posle završetka sezone skalu na njima otpustite na minimum kako opruge u prednjem i zadnjem vezu ne bi konstantno trpele opterećenje i tako vremenom izgubile svojstva. Takođe, nije preporučljivo podmazivanje sredstvima poput WD40, jer, iako je dobar u zaštiti protiv korozije, ovaj sprej otapa specijalne masti u vezu i tako više šteti nego što pomaže.

Ukoliko imate mogućnost, možete da napravite nosače (vidi sliku) i to je idealan način skladištenja skija.

Čuvanje pancerica

Pre nego što odložite svoje pancerice u neki deo stana ili kuće gde će sačekati narednu zimu, budite potpuno sigurni da su ulošci i unutrašnjost potpun suvi. Ukoliko niste sigurni, izvucite uloške iz oklopa i osušite ih, pa ih zatim vratite. Nikako ne ostavljajte pancerice otkopčane jer bi mogko da dođe do deformisanja plasitke, pa bi zakopčavanje moglo da bude otežano. Ako imate kopče sa mikropodešavanjem, možete da ih lagano poprskate sa WD40 kako biste sprečili pojavu korozije. Neki se odlučuju i za pranje uložaka, ali obratite pažnju da je većina modernih uložaka termoprilagodljiva i nikako ih ne perite u vrućoj, nego u mlakoj vodi.

Čuvanje naočara i kacige

To je mnogo jednostavnije nego kada su u pitanju skije i pancerice. Pročitajte uputstva proizvođača, ali i za te delove opreme važi pravilo da moraju biti suvi i da se ne stavljaju na mesta koja su podložna vlazi. Naočare stavite u originalnu futrolu i pazite da nemaju dodir s metalnim predmetima koji mogu da oštete stakla.

]]>
Sun, 5 Jun 2022 12:07:00 +0100 Ski Oprema http://www.skijanje.com/blog/ski-oprema/633/kako-cuvati-ski-opremu-van-sezone-.html
Intervju sa Bojanom Antunovićem (BootPro): Bootfitting http://www.skijanje.com/blog/ski-oprema/1795/intervju-sa-bojanom-antunovicem-bootpro-bootfitting.html Razgovarali smo o bootfittingu sa Bojanom Antunovićem, vlasnikom specijalizovane bootfitting radionice, BootPro. ]]>

Da li možeš da nam kažeš nešto o sebi?

- Poreklom sam iz Sarajeva i u skijanju kao profesiji ili primarnom zanimanju sam preko 20 godina. Dobar deo svoje ski karijere sam proveo u inostranstvu radeći prvo kao ski instruktor, a zatim i kao ski trener. Do pre sedam godina baza mi je bila Australija, u koju sam se doselio pre 20 godina, i gde sam radio u takmičarskom skijanju u jednom ski klubu. Iz porodičnih razloga odlučio sam da se vratim u Srbiju, mada i dalje radim na relaciji Australija-Srbija.

Kada i kako si počeo da se baviš bootfittingom?

- Bootfittingom se bavim preko 15 godina. Šta me je zaintrigiralo da krenem da se bavim bootfittingom? Pa bolovi u pancericama u kojima sam provodio i po 10 sati dnevno, i to iz dana u dan. Pošto sam radio u uslovima gde je velika vlaga, stopala su oticala u pancericama i zbog toga sam imao velikih problema. Tako sam počeo da se bavim problematikom bootfittinga. Završio sam bootfitting kurs u Americi na MasterFit univerzitetu, u trajanju od pola godine, i to nivo koji mi omogućava da obučavam druge bootfittere. Krenuo sam da radim sa specijalizovanim bootfitting servisima u Australiji kao MasterFit promoter, držeći MasterFit kurseve gde sam obučavao druge bootfittere. Paralelno sa ovim, radio sam i kao bootfitter u skijaškim prodavnicama na planinama u Australiji, kao jedan od prvih koji se tamo ozbiljno bavio ovim poslom.

Reci nam nešto o nastanku BootPro-a.

- U poslednjih 7 godina, od kada sam se vratio iz Australije, trudio sam se da ovde probudim ili podignem svest o uslugama bootfittinga, da skijaši ne moraju da “pate” u ski cipelama. Kao rezultat svih tih aktivnosti u prethodnim godinama došao je i BootPro, specijalizovani servis za pružanje bootfitting usluga. Duboko verujem da svi skijaši mogu da imaju dosta koristi od ovakvih usluga. BootPro je krenuo sa radom ove zime, a od januara meseca se nalazimo na Kopaoniku u hotelu Srebrnac. Usluge pružamo isključivo u unapred zakazanom terminu.

Koje usluge skijašima pruža BootPro?

- BootPro će pružati primarno uslugu prilagođavanja ski cipele (školjke cipele i unutrašnje čizme) po obliku stopala i potkolenice skijaša. To je ono što najviše treba skijašima i što predstavlja najveći problem kod njih. Naravno, u narednim sezonama ćemo verovatno krenuti i sa drugim bootfitting uslugama kao što je pravljenje uložaka, balansiranje cipela i sve ono što se može raditi na ski cipelama. Fokus je trenutno na rešavanju problema komfora i bolova u skijaškim cipelama, od prostog širenja i brušenja školjke cipele, modifikacije unutrašnje čizme do smanjivanja viška prostora u cipelama radi povećanja preciznosti.

Koje veštine treba da poseduje iskusan bootfitter?

- Kada pričamo o širenju cipele, treba znati koji metod odabrati u kojoj situaciji. Da li cipelu treba širiti (rastezati) ili brusiti? Postoje različite vrste plastike od kojih se prave cipele kao i mnogo načina kako se izlivaju cipele, pogotovo kod rekreativnih modela. Zatim, različiti delovi cipele imaju različitu tvrdoću. Sve to utiče na izbor metode i način širenja ski cipele. Kod takmičarskih cipela je situacija drugačija. Tu ima dosta “mesa”, pa se sa cipelom može raditi manje više sve. Medjutim, nije sve samo u zanatskom delu posla, širenju ili brušenju cipele. Jako je bitno iskustvo i da bootfitter suštinski poznaje skijanje kao sport. Poznavanje biomehanike ovog sporta, kao i skijaške tehnike je izuzetno važno. Kao i kod skijaške tehnike, reći ću samo da od stopala polazi sve. Pravilan odabir cipele za skijaše je takođe jedna od najbitnijih usluga koje bootfiter pruža korisnicima. Jednostavno, bootfitting nije prost zanat već je dosta kompleksan posao koji zahteva od bootfittera različita znanja i veštine.

Da li možeš da daš neki savet skijašima prilikom odabira i kupovine ski cipela?

- Prilikom kupovine, treba obratiti pažnju na nekoliko stvari. Prvo, cipele ne smeju da budu velike. Ako kupite preveliku cipelu, vi ste u problemu od prvog dana. Kako znati da je cipela odgovarajuća po veličini? Izvadim unutrašnju čizmu iz cipele, kako bi klijent bosom nogom ušao u školjku cipele, blago prstima dodirujući vrh cipele. Nakon toga, gledam koliko prostora ima u školjci, pogotovu od pete to kraja školjke. Generalno, kada pričamo o dužini cipele, ne bi smelo da ima više prostora od jednog do dva prsta maksimalno. Treba znati i da se ski cipele ne prave na pola broja, tako da na primer cipela u broju 26 i 26.5 je iste veličine. Proizvođači obično dodaju neku vrsu kartona ispod uloška kako bi popunili prostor u cipelama na pola broja. Takođe, bitno je da se model cipele uskladi sa širinom stopala. Generalno se modeli za bolje skijaše prave da budu tvrđi i uži, što je donekle paradoks jer je čest slučaj da dobri, fizički snažniji skijaši kojima trebaju tvrđe cipele, imaju šire stopalo. Na većini modela cipela stoji oznaka za širinu, takozvani “last width”. To je širina najšireg dela stopala (i ski cipele) izražena u milimetrima. Postoji još faktora koje treba uzeti u obzir prilikom odabira cipela, kao npr. kakav je položaj prstiju stopala u cipelama (pod uglom ili ravno).  Dolazimo i do tvrdoće cipele. To je mogućnost da skijaš povije cipelu ka napred i vrati je nazad dok skija ili stoji u njoj. Što teže povijate cipelu u napred to je tvrđi fleks indeks cipele. Prilikom odabira tvrdoće cipele, treba uzeti u obzir visinu i težinu skijaša, način na koji skija i ambicije u skijanju. Nije sve samo u skijaškom znanju. Jedna od zabluda je da je tvrda cipela automatski i neudobna. Ako se izabere pravilna (tvrda) cipela (prema svim ovim faktorima), uz eventualne modifikacije,  ona neće biti neudobna bez obzira na njenu veću tvrdoću. Kod odabira tvrdoće cipele, treba uzeti u obzir i skije na kojima skijamo. I za kraj, kod biranja cipele treba voditi računa i o tome gde skijamo, da li na stazi, van staze (po dubokom snegu) ili po hupserima.

Bojan Antunović

t: +381 66224664

e: bootpro.rs@gmail.com

fb: www.facebook.com/bootpro.rs/, instagram: www.instagram.com/bootpro.rs/

]]>
Wed, 16 Jan 2019 09:33:00 +0100 Ski Oprema http://www.skijanje.com/blog/ski-oprema/1795/intervju-sa-bojanom-antunovicem-bootpro-bootfitting.html
Osećajte se udobno dok skijate (BootPro custom ski boot fitting) http://www.skijanje.com/blog/ski-oprema/1790/osecajte-se-udobno-dok-skijate-bootpro-custom-ski-boot-fitting.html BootPro, specijalizovana boot fitting radionica, kreće sa radom u Srbiji. ]]>

Ljubitelji skijanja u Srbiji i regionu, ako ste nezadovoljni sa svojim postojećim ski pancericama, od ove zime (2018/19) možete posetiti specijalizovanu radionicu koja se bavi isključivo rešavanjem svih mogućih problema u ski pancericama, a sve u cilju stvaranja veće udobnosti i kontrole u istima! BootPro je specijalizovana “boot fitting” radionica koja svojim uslugama pospešuje udobnost i preciznost u postojećim ski cipelama.

Osnovni cilj specijalizovane "boot fitting" radionice je da stvori optimalnu udobnost u ski pancericama za Vaša stopala, što će omogućiti bezbednije skijanje i bolje rezultate, bez obzira na nivo skijaške tehnike, bilo da je reč o rekreativnom skijašu ili profesionalcu. Jedinstven koncept usluge i 20 godina internacionalnog iskustva u ovoj oblasti će Vam pomoći da maksimalno uživate u sportu koji volite.

Počev od januara 2019. godine, BootPro pruža “bootfitting usluge” u ski centru Kopaonik, u prostorijama hotela Srebrnac, isključivo u unapred zakazanom terminu. Za zakazivanje termina i dodatne informacije možete kontaktirati BootPro putem telefona, e-maila ili njihove zvanične facebook i instagram stranice.

Bojan Antunović

t: +381 66224664

e: bootpro.rs@gmail.com

fb: www.facebook.com/bootpro.rs/, instagram: www.instagram.com/bootpro.rs/

 

]]>
Tue, 11 Dec 2018 11:40:00 +0100 Ski Oprema http://www.skijanje.com/blog/ski-oprema/1790/osecajte-se-udobno-dok-skijate-bootpro-custom-ski-boot-fitting.html
Head WC Rebels i.SL 2017/18 recenzija http://www.skijanje.com/blog/ski-oprema/1692/head-wc-rebels-i.sl-201718-recenzija.html Headova slalomska perjanica za napredne skijaše koji preferiraju kratke i srednje zavoje na tvrdim, uređenim stazama. ]]>

 

Testirana dužina Geometrija Ustupio na testiranje
165 cm 125-68-109 / 12,2

Markoni Sport, Tadeuša Košćuška 63, 11000 Beograd, Srbija, info@markonisport.sr

Headova perjanica, bar kada je u pitanju Worldcup Rebels serija, i.SL je drugi po "jačini" komercijalni model slalomskih skija austrijskog proizvođača. U pitanju je skija koja je vrlo popularna na ovim prostorima i izbor je mnogih skijaša koji preferiraju skijanje po tvrdim, uređenim stazama.

Head je popularnost svojih skija stekao ne samo zahvaljujući sjajnim rezultatima u Svetskom kupu, već i odličnim kvalitetom i performansama svojih modela. Konstantne i pomalo tradicionalne karakteristike su ono što prati većinu skija ovog proizvođača. Jednostavno, kod Heada nema mnogo iznenađenja (u pozitivnom smislu). Ono što se očekuje od određenog modela to se uglavnom i dobije.

Takva je situacija i sa Worldcup Rebels i.SL skijama. Izuzetno izbalansiran model koji vam daje odlične performanse u kratkim i srednjim zavojima na tvrdim, uređenim stazama, ali ne i na uštrb lakoće vodjena skije i njenog odličnog odziva.

Konstrukacija i tehnologije

Kada su u pitanju konstrukcija skije i primenjene tehnologije, ovde nema mnogo iznenađenja i promena u odnosu na prošlogodišnji model. Pored već proverene KERS tehnologije, ponovo je korišćen najlakši i najčvršći materijal na svetu - Grafin. Grafin omogućava veću torzionu tvrdoću skije sa jedne strane, ali u isto vreme čini skiju lakšom što doprinosi boljem odzivu i vođenju skije. Njegova upotreba omogućila je i bolju distribuciju materijala duž skije. Konkretno, korišćenjem Grafina, skija je nešto tanja u srednjem delu ispod veza, dok je nešto više materijala distribuirano u vrh i rep skije. To daje skiji bolji balans i veći kontakt sa snegom što prouzrokuje bolju kontrolu i stabilnost u zavojima. Naravno, tu je i Worldcup Sandwich Cap konstrukcija za preciznost i agilnost skije.

Ponašanje skije

Skiju smo testirali na Zermatt glečeru tokom avgusta meseca. Uslovi su varirali od tvrde, zaleđene staze u jutarnjim časovima, pa do mekanog i raskvašenog snega na kraju dana. Nije nam trebalo puno vremena kako bismo se privikli na skiju i našli balans.

Prvi utisak koji nas je iznenadio je težina skije. Nije preteška s obzirom da je reč o race modelu, čak bi rekli da spada u lakše modele u ovj kategoriji. Drugi pozitivan utisak je vodljivost ove skije. Iako dosta tvrda, skija se lako vozi, moguće je veoma lako i brzo prebacivanje težine sa kantne na kantnu u zavoju i to i pri manjim brzinama. Naravno, skija traži odličnu modernu tehniku i da je stalno na kantnama, što je i normalno za ovu klasu.

Ovogodišnji model deluje za nijansu tvrđe u poređenju sa prošlogodišnjim, zbog nešto promenjene i tvrđe ploče. Skija "na nogama" deluje lako, verovatno i zahvaljujući Grafin materijalu. Drveno jezgro i worldcup sendvič cap konstrukcija omogućavaju odličan osećaj na snegu kao i dobro držanje kantni. Ovo je skija koja vam daje osećaj stabilnosti, sigurnosti i samopouzdanja u kratkim i srednjim zavojima, što je i očekivano obzirom na geometriju i radijus skije.

Solidna za slalomsku skiju u mekanom i razrovanom snegu, ali ipak pretvrda za vožnju po hupserima i u dubokom snegu.

Možda energija i agilnost kod započinjanja zavoja nisu na najvišem nivou kao kod nekih konkurentskih modela drugih proizvođača, ali balans i konstantne performanse su ono što definitivno krasi Head WC Rebels i.SL skije. Skije za napredne skijaše (koji poseduju tehniku i fizičku spremnost) koji preferiraju kratke i srednje zavoje na tvrdim, uređenim stazama. Naravno, pre kupovine obavezno probati skiju.

]]>
Sat, 9 Dec 2017 14:25:00 +0100 Ski Oprema http://www.skijanje.com/blog/ski-oprema/1692/head-wc-rebels-i.sl-201718-recenzija.html
Head Supershape I.Speed 2016/17 recenzija http://www.skijanje.com/blog/ski-oprema/1546/head-supershape-i.speed-201617-recenzija.html Laka vodljivost skije u kratkim i srednje dugim zavojima i konstantne performanse glavne su karakteristike ove skije. Za napredne skijaše koji preferiraju skijanje na uređenim stazama. ]]>

Testirana dužina Sidecut Ustupio na testiranje
163 cm 123-68-103 / 12,7                   Markoni Sport, Tadeuša Košćuška 63, 11000 Beograd, Srbija, info@markonisport.sr                                                                                                                                                      

Supershape serija je već dugi niz godina Head-ov adut kada su u pitanju skije za uređenu stazu. Svakako perjanica ove serije je Supershape I.Speed model.

Konstrukcija i Tehnologije

Primetna je promena u konstrukciji i geometriji skije. Ovogodišni Supershape I.Speed ima još agresivniju geometriju, sa smanjenim radijusom u odnosu na prošlogodišnji model.

Skije su nešto šire nego prethodni model i zbog toga im je poboljšano ponašanje u različitim uslovima.

Konstrukcija skije je takodje promenjena za ovu sezonu. Pored već proverenih KERS i ERA tehnologija, korišćen je najlakši i najčvršći materijal na svetu - Grafin i to je veliki novitet u konstrukciji Head modela. Grafin omogućava veću torzionu tvrdoću skije sa jedne strane, ali u isto vreme čini skiju lakšom što doprinosi boljem odzivu i vođenju skije. Naravno, tu je i Worldcup Sandwich Cap konstrukcija za preciznost i agilnost skije.

Ponašanje skije

Skiju smo testirali u tipično glečerskim uslovima. Ujutru bi nas sačekala jako tvrda, zaleđena staza, dok bi tokom dana sneg postao mekši, što nam je omogućilo da vidimo ponašanje skije u različitim uslovima. Svega par vožnji nam je trebalo da se priviknemo na skiju i nadjemo balans.

Prvi utisak je da je Supershape I.Speed skija koja daje osećaj stabilnosti, sigurnosti i samopouzdanja. Sa njom skijanje pri većim brzinama ne predstavlja problem.  Skija je vodljiva i solidno brzo reaguje na impulse, ali nije isuviše naporna za celodnevni boravak na snegu.

Ovogodišnji model je nešto tvrđi u poređenju sa prošlogodišnjim, ali to ne utiče na vodljivost skije. Skija "na nogama" deluje lako, verovatno zahvaljujući i novom Grafin materijalu. Drveno jezgro i worldcup sendvič cap konstrukcija omogućavaju odličan osećaj na snegu kao i dobro držanje kantni. Najbolje se snalazi u kratkim i srednjim zavojima, što je i očekivano obzirom na geometriju i radijus skije. Brzo se prebacuje sa kantne na kantnu. Odziv skije je dobar.

Kada su u pitanju dugi zavoji, i tu nas Speed nije izneverio. Traži koncentraciju i da se ne ostaje pozadi na repovima, ali nas nije kažnjavao za svaku sitnu grešku koju bismo napravili.

Za skiju koja preferira dobro uređenu stazu, solidno se pokazala i u mekanom  razrovanom snegu, kao i na hupserima.

Ono što nam je malo nedostajalo kod ove skije, u poredjenju sa originalnim Supershape modelom, su energija i agilnost kod započinjanja zavoja koji su krasili taj model i koji su bili njegov zaštitini znak.  Kako se originalni Supershape model više ne proizvodi, voleli bi smo da je u ovom segmentu Speed zadržao njegove karakteristike.

Ako ste napredan skijaš koji traži skiju za uređenu stazu, konstantnih performansi i koja vas neće izneveriti i u malo lošijim uslovima, Supershape I.Speed je dobar izbor. Naravno, pre kupovine obavezno probati skiju.

]]>
Sat, 3 Dec 2016 08:46:00 +0100 Ski Oprema http://www.skijanje.com/blog/ski-oprema/1546/head-supershape-i.speed-201617-recenzija.html
Pet novih skija za super karvere http://www.skijanje.com/blog/ski-oprema/1537/pet-novih-skija-za-super-karvere.html Ako ste ljubitelji tvrde uređene staze i skijate brzo, evo nekih modela na koje možete da računate. ]]>

Zimska sezona se bliži, pa smo odlučili da vam predstavimo neke novitete za ovu zimu. Pred vama je pet sjajnih novih skija za uređenu stazu koje će zadovoljiti različite profile skijaša, ali samo one koji odlično vladaju karvingom. Da bi uživanje bilo potpuno, potrebna je dobra tehnika i solidna kondicija, a to se podrazumeva kada fokus pada na karving modele visokih perfomansi.

1. HEAD I.Supershape Magnum

Kao što neko negde reče - Head Magnum je savršeno precizno oružje koje brzinu pretvara u uživanje. Sa ovom skijom dobri skijaši zaista mogu da uživaju ceo dan. Kao i ostali Head modeli, Magnum u 2017. ulazi sa promenama u dizajnu, ali mora se reći da je ovo potpuno nova skija. Zaboravite na stare Supershape modele. Ispod pancerica je nešto širi (74 mm), pa je radijus 13,1 metar na dužinu od 170 centimetara. Ova superiorna trkačka mašina izmamiće vam osmeh na lice, a u izradi su primenjeni i neki tehnološki noviteti. U takozvanu sendvič konstručciju ubačen je grafin, materijal izuzetnih karakteristika, a tu je već provereni KERS sistem koji omogućuje ubrzanje prilikom izvođenja zavoja.

2. ROSSIGNOL Hero Elite LT Ti

Ovde je već reč o Rossijevom modelu koji je namenjen onima koji preferiraju veleslalomse zavoje (radijus 19 m). Nova Prop tehnologija, kaže proizvođač, unapređuje katrakteristike skije prilikom uvijanja i činih ih prilagodljivijim na trenutne impulse. Ako bi u nekoliko reči trebalo opisati Elite LT TI, onda bismo upotrebili ove - super brza, sjajno držanje, moćna... Jedan od eksperata koji je imao prilike da ih isproba rekao je da su "raj za karvere". Dakle, pazite se skijaške policije, na ovim skijama lako mogu da vam oduzmu ski pas zbog prevelike brzine... :)

3.  DYNASTAR Speed zone 12 Ti

Speed zone 12 Ti nije najjača skija iz serije Speed zone, ali se nalazi ovde iz razloga jer je namenjena skijašima dobrog znanja, odnosno, nešto je prihvatljivija i lakša za vožnju od 16 i 14 Ti. Konstrukciju sa titanijumom u punoj dužini vuče od takmičarskih modela, što znači da nije za početnike, pa je i za nju potrebna solidna tehnika. Tehnologija Active suspension smanjuje vibracije, a novi Konect sistem uključuje vezove Look dual WTR. Kantne drže sjajno, a u zavoje prolazi veoma glatko. Međutim, prihvatljivije se ponaša kod širokih i srednjih zavoja, jer je radijus 15 metara.

4. VOLKL RC UVO White

Ako tražite sportski model, a opet skiju koja će vam oprostiti neke nepreciznosti, onda je to RC UVO White. Naravno, tu je već prepoznatiljiva Volkl UVO tehnoligija - Ultimate Vibration Object, koja smanjuje nepoželjne vibracije i zavoje čini glatkijim. Jezgro je Full Sensor Woodcore, uz čelično ojačanje. Radijus na dužinu od 170 cm iznosi 16,4 metara, što govori da je bliža veleslalomskim zavojima.

5. STOCKLI Laser SX

Inspirisana skicross dizajnom Laser SX namenjena je istinskim zaljubljenicima u tvrdu pistu. Izuzetno brza, odličnog držanja kantni, ali nešto manje težine od modela Laser GS, lakša je za vožnju i manje umara. Serija Laser sadrži šest modela, a ovaj je postavljen kao četvrti, ali je i dalje izuzetno kvalitetna brzinska mašina. Veoma lako se obara na kantne i uliva sigurnost u veleslalomskim zavojima. Stocklijeva nova tehnologija Turtle Shell prilagođava ponašanje skije u zavisnosti od tempa na stazi.

]]>
Mon, 28 Nov 2016 19:39:00 +0100 Ski Oprema http://www.skijanje.com/blog/ski-oprema/1537/pet-novih-skija-za-super-karvere.html
Nordica i Blizzard ski testovi na Kopaoniku http://www.skijanje.com/blog/ski-oprema/1508/nordica-i-blizzard-ski-testovi-na-kopaoniku.html Outdoor Sports predstavio široku paletu najnovijih modela koji su namenjeni za sezonu 2016/17. ]]>

Outdoor Sports, koji zastupa ski brendove Nordica i Blizzard, na Kopaoniku je prethodnog vikenda organizovao dva testa modela za narednu sezonu. U zaista široko ponuženom asortimanu skijaši i skijašice su imali priliku da po dobrim uslovima i lepo pripremljenim stazama vide koji modeli im najviše odgovaraju.

Nordica je poslednjih godina uradila veliki korak napred u proizvodnji skija i za narednu sezonu ima ambiciozne planove. Isprobali smo vrhunski slalomski Dobermann SLR u dužini 165 centimetara i uverili se zašto ga Nordica reklamira kao perfektan karving model. Na nogama dobrog skijaša ona predstavlja u ultimativno oružje za kratke zaokrete. Interesantno je da je pored izuzetnog odziva, prilično stabilna, a o držanju rubnika prilikom nešto agresivinije vožnje, izlišno je govoriti. Naravno za nju je potrebno i nešto dodatne snage i kondicije nego za modele namenjene skijašima srednjeg znanja.

Što se tiče Blizzarda, obratii smo pažnju na seriju Quattro, koja je dobila “nadimak” po Audiju sa pogonom na sva četiri točka. Quattro, kako Blizzard navodi, znači - stabilnost, agilnost, kontrolu i preciznost.

Isprobali smo model 7.4 Ti, koji je u struku širok 74 milimetara sa radijusom 14,5 metara na 168 centimetara. Rocker profil omogućuje lagan ulazak u zaokret, a konstrukcija sa karbonom dodatnu stabilnost. Utisak je da celodnevni boravak na snegu sa ovom skijom ne predstavlja nikakav problem, pošto je veoma vodljiva i lagana. Interesantno je se u paleti Quattro nudi osam unisex modela i još šest namenjenih damama.

 ]]>
Tue, 22 Mar 2016 23:16:00 +0100 Ski Oprema http://www.skijanje.com/blog/ski-oprema/1508/nordica-i-blizzard-ski-testovi-na-kopaoniku.html
Fischer tehnologije - Noviteti za sezonu 2015/16 http://www.skijanje.com/blog/ski-oprema/1401/fischer-tehnologije---noviteti-za-sezonu-201516.html Austrijski proizvoođač ski opreme za predstojeću sezonu pripremio je niz noviteta i inovacija. ]]>

Kao i svake godine, Fischer u sezonu 2015/16 ulazi osvežen sa mnogo noviteta, koje sportisti, skijaški zaljubljenici i znalci znaju ceniti. Upravo ti noviteti doprinose boljem kvalitetu, performansama i još većem zadovoljstvu na snegu.

Linija RC4 WORLDCUP je u znaku BLACK BEASTa. Nov, upadljiv dizajn, sa kontrastom crne i Fischerove svima dobro poznate žute boje, je dokaz da Fischer proizvodi ne samo odlične, već i dizajnom privlačne proizvode.

Fischer-ova kolekcija se ne može zamisliti bez serije PROGRESSOR. U sezoni 2015-16 ova serija je još više unikatna, i to sa tehnologijama AIRT TEC TI i RAZORSHAPE,  koje daju dodatnu vrednost Progressor skijama, pored već poznate tehnologije dvostrukog radijusa (Dual Radius System). Skije PROGRESSOR od  ove sezone neće biti poznate samo po svojim odličnim voznim sposobnostima već i po  svojoj izuzetno maloj težini.

Tehnologija AIR TEC TI je prisutna i kod serije MOTIVE. All Mountain skije ne poznaju granice: uređeni i neuređeni tereni, brzo menjanje snežne podloge. Zbog toga skije nisu opremljene samo sa Allmountain Rocker tehnologijom, već  i sa AIR TEC TI tehnologijom. Rocker pomaže lakšem ulasku u zavoj i većoj plovnosti same skije, dok  AIR TEC TI osigurava manju težinu skije i odlične vozne karakteristike.

Još u prošloj sezoni, Fischer je napravio ogroman napredak na području turno skijanja. U sezoni 2015/16 glavna inovacija je PROFOIL. PROFOIL je  Fischerova tehnologija, odnosno Fischerova verzija kože za turno skije, koja deluje na principu „crown“ tehnologije, koja dolazi iz sveta nordijskog skijanja gdje je Fischer neosporno broj 1. Glavne karakteristike ove tehnologije su poboljšana efikasnost i manja upotreba energije prilikom penjanja.

Iz sezone u sezonu se Fischerova linija za dame poboljšava i osvaja svoje mesto na skijalištu. Tako je na renomiranom World Ski testu, u kategoriji univerzalnih ženskih skija, pobedu odnela Fischerova ženska skija Trinity, dok je u kategoriji “Ladies High Performance“ najvišu ocenu dobio Fischerov ženski model  C-LINE DIVINE.

Skije C-LINE DIVINE su izrazito lagane, ali uz to stabilne i torziono veoma otporne. Sa  RACETRACK TUNE.IT tehnologijom  su moguća individualna podešavanja sendvič konstrukcije, dok dodatni karbonski plašt osiguravaju stvarno odlične vozne karakteristike.

Generalni zastupnik za Fischer
Vita Trebnje d.o.o., Studenac 24, Trebnje, Slovenija, info@vita.si, tel: +386 (0)7 30 44 990



]]>
Thu, 26 Nov 2015 01:03:00 +0100 Ski Oprema http://www.skijanje.com/blog/ski-oprema/1401/fischer-tehnologije---noviteti-za-sezonu-201516.html
Ako volite uređenu stazu, možda su ovo skije za vas http://www.skijanje.com/blog/ski-oprema/1385/ako-volite-uredjenu-stazu-mozda-su-ovo-skije-za-vas.html Pogledajte nekoliko novih modela za uređene staze namenjenih skijašima i skijašicama različitih nivoa znanja. ]]>

Ako ste ljubitelji uređenih staza, a volite šire ili uže karving zavoje, pripremili smo vam izbor od nekoliko modela za predstojeću sezonu koji može da vam olakša potragu. Radi se o skijama za skijaše različitih nivoa znanja i tehnike koji žele da napreduju. Vodljivost, dobro držanje i stabilnost karakteritike su modela koje vam predstavljamo.

 

Völkl - RTM 75

Za skijaše srednjeg znanja

Najbolje za: Brz napredak

Völklov model iz dobro poznate serije namenjene srednjim skijašima. Kantne na RTM 75 neće vas izneveriti, dobro drže i pri većim brzinama. S njima je moguće izvoditi sve vrste zavoja, mada su dobre perfomanse izraženije pri veleslalomskim radijusima. Veoma stabilna skija s kojom će napredni srednji skijaši veoma brzo napredovati.

Plus: dobar grip, široki zavoji, veće bzine, uređena staza.

Minus: nije tako dobra van uređene staze

Dužina: 153, 159, 166, 173

Širina: 120/75/105

Radijus: 15.2m (166)

 

Rossignol Unique 2

Za skijašice srednjeg znanja

Najbolje za: Izvođenje zavoja bez napora

Jedan od najbolje ocenjenih modela za nežniji pol ove sezone. Njoj uz rame ide i Dynastar Active 9s. Veoma stabilna i vrlo vodljiva skija koja omogućuje dobro držanje, ali vas uopšte neće umoriti, čak i ako ste na stazi ceo dan. Veoma pogodna za unapređenje tehnike srednjih skijašica.

Plus: male brzine, velike brzine, široki i uski zavoji, uređene staze i tereni van njih, lako vođenje.

Minus: nema

Dužina: 142, 149, 156, 163

Širina: 120/70/100

Radijus: 14m (163)

 

Rossignol Pursuit 600 Basalt

Za naprednije skijaše

Najbolje za: Sigurnost pri većim brzinama 

Pursuit 600 je u vrhu svoje kategorije i vlada malim i velikim brzinama. Dobra je na uređenoj stazi koja ne mora biti idealno ravna jer se snalazi i na hupserima. Veoma brz odziv, stabilnost i dobro držanje pri većim brzinama oduševiće naprednije skijaše. Veoma lagana, ali uliva samopuzdanje i dopušta eksperimentisanje pri raznim brzinama i uređenim terenima. 

Plus: široki i uski zavoji, male i velike brzine, odziv, hupseri 

Minus: tereni van uređenih staza

Dužine: 163, 170, 177, 184

Širina: 127/73/109

Radijus: 14m (170)

 

Atomic Cloud 9

Za naprednije skijašice

Najbolje za: Sve brzine

Cloud 9 je vodeća skija u svojoj kategoriji kada je reč o širim zavojima i većim brzinama, ali se odlično snalazi i kod slalomskih zavoja. Veoma je vodljiva, zabavna i ne umara. U jezgru ima i sintetičke pene, zbog koje je Cloud 9 lagana, a sloj titanijuma omogućava solidnu čvrstinu. Vez se veoma lako podešava na različite veličine pancerica.

Plus: široki i uski zavoji, veće brzine

Minus: nema

Dužine: 142, 149, 156, 163

Širina: 128/74/104 (156)

Radijus: 11m (156)

 

Fischer Progressor F19 Ti

Za odlične skijaše

Najbolje za: Agresivno skijanje 

Progressor F19 Ti je najjači model u svojoj kategoriji, prosto obožava veće brzine i veleslalomske zavoje na uređenoj stazi. Međutim, s njom možete da "igrate" i slalom. Namenjena je prvenstveno agresivnijim skijašima dobre kondicije i tada dolazi do izražaja  sjajno držanje kantni. Fischer je primenio svoje najbolje tehnologije sa nekim novitetima i materijalima iz avio-industrije.

Plus: široki zavoji, veće brzine

Minus: tereni van uređene staze

Dužine: 163, 170, 177, 182

Širina: 122/75/104 (sve dužine)

Radijus: 13m/17m (170)

 

Volkl Allura

Za odlične skijašice

Najbolje za: Sve uslove 

Još jedna skija iz vrha ponude u paleti modela za odlične skijašice. Karakteristike su impresivne, ali za razliku od opisanih skija, sa Allurom donekle može da se skrene i van uređene staze. Skija se lako obara na kantne i veoma je stabilna pri većim brzinama. Dopušta greške, pa je mogu koristiti i skijašice srednjeg znanja. 

Plus: šržanje katnti, široki zavoji, veće brzine

Minus: nema

Dužine: 144, 151, 158, 165

Širina: 125/75/96 (sve dužine)

Radijus: 15.3m (158)

]]>
Tue, 13 Oct 2015 10:47:00 +0100 Ski Oprema http://www.skijanje.com/blog/ski-oprema/1385/ako-volite-uredjenu-stazu-mozda-su-ovo-skije-za-vas.html
Gotovo svi Švajcarci nose kacige, u Poljskoj samo 20 odsto http://www.skijanje.com/blog/ski-oprema/1235/gotovo-svi-svajcarci-nose-kacige-u-poljskoj-samo-20-odsto.html Istraživanja pokazuju da švajcarski skijaši i borderi najviše vode računa o sigurnosti na stazama. ]]>

Švajcarski savet za prevenciju od nesreća objavio je zanimljivu studiju koja govori da na švajcarskim skijalištima sve veći broj skijaša i bordera nosi kacige. Istraživanje je pokazalo da 91% Švajcaraca skija ili borduje s kacigom na glavi.

Pre pet godina taj procenat je iznosio 82, pretpostavlja se da je značajniji rast u poslednjih godinu dana izazvala nesreća legendarnog vozača Formule 1 Michaela Schumachera, koji je doživeo teške povrede glave na skijanju. Takođe, kacige više nosi ženska od muške populacije.

Eksperti su zadovoljni, mada napominju da povećani procenti skijaša i bordera koji nose kacige ne korenspondiraju s brojkama o ozbiljnim povredama glave na godišnjem nivou. Naime veliki broj ljudi na skijalištima nosi kacige koje nude limitiranu zaštitu, odnosno, nisu sigurne ako dođe do incidenta pri velikim brzinama.

U svakom slučaju kacige su neophodne, a nedavno je u poznatom skijalištu Verbier ustanovljeno da gotovo svi skijaši i borderi nose ovaj deo opreme.

S druge strane ostale evropske zemlje ne prate švajcarski trend. Osiguravajuća kuća ERV je došla do rezultata da gotovo polovina odraslih na skijalištima izbegava nošenje kaciga. U istraživanju je učestvovalo devet zemalja: Švedska, Nemačka, Poljska, Engleska, Danska, Španija, Češka, Turska i Italija.

Ustanovljeno je da kacige najviše nose Nemci (65%), a najmanje Poljaci (20%). U ostalim zemljama procenat se kreće od 45 do 52. Kada su u pitanju deca, situacija je znatno drugačija, uglavnom zbog zakona koji propisuje obavezno nošenje kaciga za mlađu populaciju.

Zabrinjavajući je i podatak iz Švedske. Naime, na planinama u toj zemlji se povredi svaki sedmi skijaš ili border i to tako da preostali deo odmora ne može da se bavi zimskim aktivnostima.

]]>
Fri, 2 Jan 2015 12:02:00 +0100 Ski Oprema http://www.skijanje.com/blog/ski-oprema/1235/gotovo-svi-svajcarci-nose-kacige-u-poljskoj-samo-20-odsto.html
Nordica - noviteti za sezonu 2014/15 http://www.skijanje.com/blog/ski-oprema/1188/nordica---noviteti-za-sezonu-201415.html Allmountain linija NRGy, drveno-titanijumske konstrukcije, potpuno je nova serija italijanskog proizvođača. ]]>

Italijanski proizvođač Nordica ne menja dobitnu kombinaciju, tako da se i ove sezone, kada su tehnologije u pitanju, najviše oslanja na Camrock, kombinaciju camber i rocker profila. Takođe, kompanija nastavlja da forsira prirodno-veštački sastav jezgra gde se drvo ojačava sa karbonom ili titanijumom, zavisno od modela i namene skija. i-Core Ti with Torsion bridge konstrukcija primenjena je u novoj allmountain seriji NRGy.

Race, On piste, All Mountain i Freeride&Freestyle osnovni su segmenti skija, a u okviru njih nailazimo na podele u odnosu na skijaško znanje i iskusvo - Pro, Expert, Intermediate i Beginner.

Nema značajnijih promena kod Race modela, dizajn je skoro identičan prošlogodišnjim. Za takmičare su namenjena tri poznata Dobermanna - SL WC PLATE, dakle, radi se o vrhunskoj takmičarskoj slalomskoj skiji u kojoj mogu da uživaju uglavnom vrhunski spremni skijaši, kao što je, na primer, Felix Neureuther. Za takmičenje u veleslalomu namenjen je GS WC PLATE sličnih karatkteristikao kao SL, ali nešto većeg radijusa. Spitfire EVO EDT N-PRO nije čista takmičarska skija, ali su je zbog karatkeristika stavili u tu kategoriju. Poseduje Camrock profil, a njen radijus je 14 metara (168 cm).

Expert segment, ili nešto što bi moglo da se nazove rekreativni race, sadrži pet Dobermann modela. Veleslalomske GSR EDT-N POWER EVO i GSR EDT-N PRO EVO, slalomske SLR-N POWER EVO i SLR-N PRO EVO. Kao novinu mogli bismo da izdvojimo SPITFIRE PRO-N PRO P.R. EVO, a radi se o skiji veleslalomske konstrukcije, sa slalomskim vrhom. Radijus je 14 metara na dužinu 168, što govori da je stabilna u širim zavojima i veoma upravljiva kod kraćih.

Četiri modela interesantnog dizajna Dobemann Spitfire su smeštena u segment Intermediate. Najjača su dva modela TI-N PRO P.R. EVO, koga opisuju kao "ozbiljnu zabavu" i on ima jedan sloj titanijuma. Slede još dva nešto mekša modela CA-N ADV P.R. EVO.

Grupa On piste, kako joj naziv kaže, obuhvata skije uglavnom za uređenu stazu, mada neki od širih modela mogu da izađu i van piste. Fire Arrow i Transfire su modeli koje poznajemo od ranije. Od pet modela Fire Arrow najzahtevniji je 84 EDT-N PRO EVO world cup tehnologije, u struku je široka 84mm, dok radijus na 168 cm dužine iznosi 17 m. Što je više pritiskate, uzvratiće vam boljim perfomansama i preciznošću, stoji u njenom opisu. Ukoliko želite nešto uži model, ali i dalje ojačan titanijumom, tu je 76 TI-N PRO P.R EVO. Za one koji spadaju u srednju grupu skijaša, pripremljena su još dva Fire Arrowa sa karbonom - CA-N ADV P.R EVO širine 74 i 78 mm, kao i dva modela Transfirea, takođe u ovim širinama. Početnici mogu da biraju između tri malo mekša modela.

Stigli smo do Allmountain skija i tu Nordica nudi pravi novitet sa serijom NRGy, koja se prvi put pojavljuje u njenom asortimanu i to umesto Hell&Back serije. Već pomenuta i-Core Ti tehnologija je konstrukcijski značajno olakšala skije, a one nisu izgubile na torzionoj čvrstini. NRGy modeli imaju prilagođen vrh i rep tako da je skijanje van staze prijatnije, pa širi modeli poput NRGy 100 i 90 već ulaze i u freeski segment i oni su namenjeni odličnim skijašima, dok je uži NRGy 80 namenjen intermediate grupi. Došli smo do poznatog Avengera, takođe allmountain modela, koji se ipak bolje snalazi na stazi. Na njemu mogu da uživaju početici i oni koji žele da nepreduju i stignu u grupu skijaša sa srednjim znanjem.

Ljubitelji "powdera" i parka dobili su svoj segment Freeride&Freestyle, u kome ima 12 modela. Najširi je ogromni Bushwayne "ludačkog" dizajna sa čak 127 mm u struku, koji prosto pliva po dubokom snegu i namenjen je najekstremnijim uslovima. Smireni crni Helldorado je nešto uži (113 mm), ali je napravljen za brzinu i kontrolu u svim uslovima. Popularni Patron dobio je novi dizajn, ali se za njega tvrdi da je i dalje jedna od najzabavnijih freeride skija na tržištu. Slede El Capo, Badmind, Soul Rider i ostali modeli iz ovog izuzetno bogatog segmenta Nordice.

Kada su u pitanju dame, Race serija je ista kao kod muškaraca, odnosno, radi se o modelma Dobermanna, koje smo već opisali. On piste obuhvata četiri modela - Cinnamon Girl-N PRO P.R EVO i Drive CA-N ADV P.R. EVO namenjeni su dobrim skijašicama, dok su za početnice pripremljena dva mekša modela Exela EVO-N ADV P.R EVO. Ženski Allmountain može da se pohvali sa sedam modela, od kojih izdvajamo Wild Belle, Belle to Belle i Nemesis. Devojke koje žele baš žensku freeride skiju, moraće da se zadovolje samo La Ninom ili da pogledaju neki od modela u muškom odeljenju. 

]]>
Sat, 29 Nov 2014 03:23:00 +0100 Ski Oprema http://www.skijanje.com/blog/ski-oprema/1188/nordica---noviteti-za-sezonu-201415.html
Voelkl - noviteti za sezonu 2014/15 http://www.skijanje.com/blog/ski-oprema/1134/voelkl---noviteti-za-sezonu-201415.html Poznati brend pripremio je novi asortiman za predstojeću zimu. ]]>

Nemački proizvođač ski opreme Voelkl u novu sezonu ulazi sa unapređenim tehnološkim rešenjima koje primenjuje godinama. Što se tiče skija, modeli su uglavnom ostali isti, a najveći pomak napravljen je u dizajnerskom smislu. Pojedine serije obogaćene su tehnologijama koje nisu sadržavale do sada, dok su neki modeli izbačeni iz proizvodnje.

Voelkl ima tri glavna segmenta – Alpine, Freeski i Turno, a interesantno je da je u sva tri prisutna V-Werks tehnologija, koja pomoću ugljeničnih vlakana jezgro skije čini čvrstim, ali mnogo lakšim. Treba napomenuti i nastavak razvijanja jedinstvene UVO tehnologije (Ultimate vibration object), kojom se smanjuju vibracije gornjeg dela skije. Speedwall multilayer woodcore - višeslojno drveno jezgro sastoji se od mekšeg i lakšeg drveta u sredini, dok se delovi uz rubnike prave od tvrđeg drveta zbog poboljšanja torzione krutosti.

Segment Alpine predvodi dobro poznata race serija Racetiger. Pravi takmičarski modeli su Racetiger Speedwall SL R i Racetiger Speedwall GS R. Odmah ispod se nalaze slalomski Racetiger Speedwall SL UVO u žuto-crnim nijansama, dok je siva gotovo izbačena. Veleslalomski Racetiger Speedwall GS UVO dobio je zanimljivu crveno-crnu kombinaciju, a potom idu modeli vrhunskih karakteristika namenjeni odličnim skijašima, ali bez takmičerskih pretenzija RC UVO Neon-Orange, RC UVO Red, SC UVO White i SC UVO Black.

Dva ekstrema ukombinovana u jednoj skiji – Code. Perfektna fuzija brzinskog i freeride duha. Tako Voelkl najavljuje seriju koja je ipak više namenjena stazi i traži solidnu skijašku potkovanost. Od četiri modela najzahtevniji je Code Speedwall L UVO, sledi Code Speedwall S UVO, pa Code UVO Red i Code UVO Orange.

Za skijanje po celoj planini (allmountain), zadužena je poznata serija RTM, sada veoma zanimljivog dizajna. Širi modeli imaju potpuni rocker profil, a to su RTM 84, RTM 81 i RTM 77, dok je kod RTM 75 i RTM 73 rocker primenjen samo na vrhu skije.

Skijašicama je posvećena posebna pažnja, pa je nemački proizvođač tehnologijom BIO-LOGIC xtraLIGHT potrudio da skije za dame budu veoma lagane, a da s druge strane zahtevnije pripadnice ženskog pola ne moraju da po svaku cenu zalaze u "muško" odeljenje. Sekcija Essenza nudi sedam modela, od kojih je najjači Charisma, slede Allura, Chiara, Viola, Aurena, Adora Black i Adora White.

Što se tiče Freeridea, Voelkl je napravio sledeće podele – Sportive, Playful, Allmountain, Park&Pipe, Woman i Junior.

Sportive sadrži dva modela, poznata od ranije Shiro i Gotama. Shiro je u struku širok 119 mm, a na vrhu čak 151 mm. Kažu da je ova skija uprkos robusnom izgledu veoma lagana za vožnju. Gotama je malo uža, ali pruža jedanko uživanje u dubokom snegu.

Playful ima tri modela živopisnih boja i interesanih naziva – potpuno novi Three, zatim Two i One. U Voelklu tvrde da se do sada nisu pojavile ovakve skije za ekstremne izazove, a da su s druge strane veoma vodljive.

Stigli smo do segmenta Freeride Allmountain, gde suvereno vlada najveći Voelklov adut Mantra. Ovaj model godinama je jedan od najpopularnijih u svetu, a sada je preuređen. Što se tiče dizajna, izbačena je crna boja, pa je površina potpuno crvena sa belim natpisima. Takođe, primenjen je potpuni rocker profil, a i sama geometrija skije je izmenjena. Jedino što je ostalo isto jeste konstrukcija. Model Bridge je za one koji osim „powdera“ vole i uređenu stazu, pa je ova skija odlična za sve uslove. Slično može da se kaže i za Kendo, koji je uži (89 mm u struku).

Oni koji imaju višak adrenalina i koji se u parku osećaju kao kod kuće izabraće neki od modela iz segmenta Park&Pipe. Tu ih čeka predvodnik Wall, a radi se o modelu koji ima konstrukciju od višeslojnog drveta kao race skije, slede Kink, Step, Ledge i Alley. I dame mogu da se odluče za neki od samo za njih pripremljenih modela. Najširi One Pink i Aura su izbačeni ove godine, a tu su još Kenja, Yumi i Pyra, ali ovaj poslednji je pre svega za akrobacije u parku.

Voelkl je poznat po dugogodišnjoj saradnji s poznatim proizvođačem vezova Marker, a za predstojeću zimu stiže novitet u obliku rMOTION2 veza izrađenim specijalno za modele Code Speedwall UVO i Racetiger Speedwall UVO. Nova lakša race ploča omogućuje optimalnu fleksibilnost i još jače držanje. Vez je oko 20 odsto širi u odnosu na prethodni model, što omogućuje bolji transfer snage i veću kontrolu, a poboljšane su i karakteristike "pete".

]]>
Wed, 30 Jul 2014 10:07:00 +0100 Ski Oprema http://www.skijanje.com/blog/ski-oprema/1134/voelkl---noviteti-za-sezonu-201415.html
Fischer - noviteti za sezonu 2014/15 http://www.skijanje.com/blog/ski-oprema/1130/fischer---noviteti-za-sezonu-201415.html Austrijska kompanija slavi 90 godina od osnivanja, a za predstojeću sezonu pripremila je nekoliko noviteta. ]]>

Austrijska kompanija Fischer na devedesetogodišnji jubilej predstavlja nekoliko noviteta za sezonu 2014/15. 

Već dugo godina linija RC4 Worldcup predstavlja moćan adut Fischera, a sada je napravljen korak napred sa novom pločom Race Booster. Ona omogućuje skiji, odnosno skijašu, da napravi kraći zavoj, pre svega na račun brže i kraće prve faze zavoja. Sva snaga je skoncentrisana u centru skije. Tehnologija je trenutno prisutna kod veleslalomskih skija, testira se upotreba i na kraćim, slalomskim skijama.

Ogromna energija, vreme i znanje uloženo je u razvoj segmenta turnog skijanja. Patentirana tehnologija Aeroshape daje mogućnost boljeg penjanja i odlične vozne karakteristike kod spusta. Za ovu tehnologiju vezane su sledeće karakteristike:

Optimizacija mase

Manja količina materijala na obe strane skije uzrokuje skoncentriranost mase po uzdužnoj osi, a zbog toga je penjanje lakše i skijanje mnogo kvalitetnije.

Kontrola torzione krutosti

Zaobljeni oblik ruba skije sa obe strane pridonosi bržem transferu snage, a poboljšano je prijanjanje rubnika na podlogu.

Zbog posebnog oblika i smanjenog otpora Aeroshape skija lepše klizi kroz sneg.

Fischer nudi kompletan paket, zato su u ovoj kompaniji razvili prvu cipelu za turno skijanje, koja se u popunosti prilagođava nozi. Svima već dobro poznata Vacuum Fit tehnologija je sada prisutna i u segmentu turno skijaških cipela.

Kod alpskih skijaških cipela se sve zasniva na potpunom prilagođavanju cipele stopalu skijaša. A kako se pobednička taktika ne menja, tehnologija Vaccum izrade cipela raširena je na tri glavna segmenta:

Vacuum Fit

U sezoni 2014/15 nadgradnja izrade sa  Vacuum Fit 2 Zone, kod koje je moguće prilagođavanje pritiska u predelu prstiju i gležnja.

Comfort Fit

Linija skijaških cipela, gdje se po nozi oblikuje samo donji dio cipele.

Thermoshape

Thermoshape nudi odličan fiting unutrašnje cipele, koji se postiže načinom toplotne obrade.

U razredu High Performance i dalje dominira Progressor u svim svojim verzijama (Progressor 900, 800, 700 i 600). Tehnologija dvostrukog radijusa daje ovim skijama univerzalnost koja omogućuje skijašu izvođenje, kako kratkih, tako i dužih zavoja pri velikim brzinama.

Suštinska važnost tehnologije dvostrukog radijusa (Dual Radius System) krije su u samoj geometriji skije. Prve dve trećine skija ima slalomsku geometriju, što omogućuje lakšu vodljivost, poslednja trećina je veleslalomske geometrije, koja daje stabilnost kod dužih zavoja i većih brzina.

Sve skije u seriji Progressor takođe su izrađene u On-piste Rocker profilu, koji osigurava lakši i harmoničan ulaz u zavoj i odličan kontakt rubnika kroz ceo zavoj.

Poznatu freeride liniju Watea nadomestio je svež i više univerzalan Ranger. Freeski rocker, Sandwich Sidewall konstrukcija, smanjena težina i dodatna ojačanja iz titanijuma nude zaista vrhunski skijaški doživljaj. 

Linije Ranger i Motive oplemenjene su sa tehnologijom Air Tec. Air Tec su Fischerovi stručnjaci iz nordijskog primenili i na područje alpskog skijanja.

Pored toga što je s Air Tec tehnologijom drvena jezgra skije za 25% lakša, i dalje ostaje torziona krutost kao i pravilno savijanje skije, a zadržavaju se sva svojstva skije za izvanredan osećaj, kako na uređenim, tako i na neuređenim terenima.

Pomenuta Allmountain serija Motive obogaćena je ove godine novim najjačim modelom Motive 95TI.

Generalni zastupnik za Fischer
Vita Trebnje d.o.o., Studenac 24, Trebnje, Slovenija, info@vita.si, tel: +386 (0)7 30 44 990



]]>
Sat, 5 Jul 2014 18:52:00 +0100 Ski Oprema http://www.skijanje.com/blog/ski-oprema/1130/fischer---noviteti-za-sezonu-201415.html